En çok tur fiyatları arttı
Jeopolitik risklerin de etkisiyle, turist girişlerinde yaşanan yüzde 30’un üstünde gerilemeye karşın, son bir yıllık dönemde paket tur fiyatlarındaki artış genel enflasyonu yaklaşık beş puan geride bırakarak zirveye çıktı.
Merkez Bankası’nın aylık fiyat gfelişmeleri raporunda, “Diğer hizmetler grubunda paket tur fiyatlarındaki yüzde 11.07’lik artış dikkat çekti. Lokanta-otel alt grubu fiyat artışları ise gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün etkisiyle ılımlı seyretmeye devam etti” denildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları Mayıs’ta yüzde 0.58 ile, yüzde 0.7 – 0.8 dolayında olan beklentilerin hafif altında yükseldi ve beş aylık artış yüzde 3.15 ve yıllık artış da yüzde 6.58 oldu. Tüketici fiyatlarında on iki aylık ortalamalara göre artış da yüzde 7.71 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası raporunda, gıda fiyatlarının ılımlı bir seyir izlese de bu grupta yıllık enflasyon baz etkisiyle yükseldiğine işaret edilerek, “Hizmet grubu enflasyonunun ana eğilimi göreli yüksek seviyesini korudu. Bu dönemde, hem giyim fiyatlarındaki artışın mevsim ortalamalarının altında gerçekleşmesi hem de giyim dışı temel mal fiyatları eğiliminin yavaşlamasıyla temel mal grubunun ana eğiliminde bir iyileşme kaydedildi. Diğer taraftan, hizmet grubu ana eğilimi yüksek seviyesini korudu” denildi.
Mayıs ayında hizmet fiyatlarının yüzde 0.76 artarak, grup yıllık enflasyonunun yüzde 8.74 ile yataya yakın seyrettiği de belirtilen raporda, “Bu dönemde yıllık enflasyon, ulaştırma ve lokanta-otel gruplarında gerilerken diğer alt gruplarda yükseldi. Yıl başından bu yana yükselişini sürdüren yıllık kira enflasyonu, bu dönemde yüzde 8.56’ya ulaştı” denildi ve şöyle devam edildi:
“Haberleşme fiyatlarındaki yükselişi sabit telefon görüşme ve abonelik ücretlerindeki artışlar sürüklerken diğer hizmetler grubunda paket tur fiyatlarındaki yüzde 11.07’lik artış dikkat çekti. Lokanta-otel alt grubu fiyat artışları ise gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün etkisiyle ılımlı seyretmeye devam etti. Temel mal grubu yıllık enflasyonu Mayıs ayında yüzde 8.82 olarak gerçekleşti. Giyim fiyatları mevsim ortalamalarının altında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7.30 oldu. Mayıs ayında dayanıklı mal grubu fiyatları yüzde 0.33 gerilerken bu gelişmede beyaz eşya ve mobilya fiyatları öne çıktı. Bu dönemde giyim ve dayanıklı dışı temel mal grubunda fiyatların aylık artış eğilimi yavaşladı. Döviz kurunun birikimli etkilerinin yavaşlamasıyla temel mal grubu enflasyonu son 8 ayın en düşük seviyesine geriledi.”
Hürriyet