Dönüşüm kilitlendi
İstanbul’da şehir içinde kalan sanayi tesislerinin taşınmasına dair belirsizlikler sanayiciyi tedirgin etti. Planın üç kez değişmesine belediyeler arasındaki anlaşmazlıklar da eklenince fabrikalar yatırım planı yapamaz oldu.
Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin tamamını etkilemesi beklenen sanayi dönüşüm planındaki belirsizlikler yatırımları adeta durma noktasına getirdi. Belediyelerin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticilerinin birbirinden bağımsız olarak ilerlediği tarihi dönüşümde taşınacak fabrika sayısının 100 bine çıkarılması kaosu daha da büyüttü. Özellike Tuzla, Bakırköy, İkitelli, Halkalı, Dudullu ve Ümraniye gibi sanayi tesislerinin yoğun olduğu bölgelere son altı ayda üç ayrı dönüşüm planı geldi.
100 BİN İŞLETME
Kurumlar arasında yaşanan kopukluğun yanı sıra dönüşüm belediyeler arasında da rant ve vergi kavgasının yeni adresi oldu. Bazı il ve ilçe belediyelerinin dönüşüm planlarındaki imar değişikliklerini lokal olarak iptal ettikleri ortaya çıktı. Bu nedenle İstanbul’da taşınması planlanan 100 bine yakın işletme arafta kaldı. Yaşanan gelişmeler iş dünyasında da tedirginlik yarattı. Yeni makineler alarak istihdamını artıracak firmalar, dönüşümün kendilerini kapsayıp kapsamadığını bilmedikleri için yatırımlarını ertelemek zorunda kalıyor.
PSİKOLOJİK BASKI
TOSİAD Başkanı Ender Demirtaş, uzun zamandır kent içinde kalmış sanayi sitelerinde üretim yapan esnafın psikolojik bir baskıya maruz kaldığını belirtti. Demirtaş, şu bilgileri verdi: “Anadolu Yakası’nda İMES ve o bölgedeki küçük sanayi kuruluşlarının taşınmasıyla ilgili çok sayıda proje var. Esnaf bu dedikodular nedeniyle üretimini sağlıklı şekilde devam ettiremiyor. İmalathanelerine kalıcı yatırımlar yapamıyorlar. Tesislerini çağın gereklerine uygun şekilde dizayn etmeleri ve yatırım yapmaları psikolojik olarak engelleniyor. İnsanlar sanayinin dönüşümünü de konut dönüşümü gibi algılıyor. Sanayide üretime verdiğiniz her ara, hanenize eksi olarak yazılır. Eğer sanayi sitelerinde dönüşüm yapılacaksa, üretimin durmayacağı, bir dönüşüm modeli bulunmalı.”
SANAYİCİ TEDİRGİN OLDU
Yaklaşık 20 bin tesisin faaliyet gösterdiği İMES’in başkanı Kemal Akar, konunun bir an önce netliğe kavuşturulması gerektiğini söyledi. Akar, “Çok farklı senaryolar olması sanayiciyi tedirgin etti. Bütün sanayi tesislerinin taşınma planına dahil edilmesi doğru değil. Daha küçük sanayi siteleriyle dönüşüm başlamalı. Sonuçta sanayisiz bir İstanbul mümkün olamaz” dedi.
KOBİ’LERE HİBE DESTEĞİ SAĞLANACAK
Hazırlanan son endüstriyel dönüşüm planına göre şehir içinde kalan bazı OSB’lerin kapanması bazılarının da taşınması kararlaştırıldı. Dönüşüm kapsamında kamu kaynaklarıyla Endüstri 4.0’a uyumlu 30 yeni OSB kurulacak. 60 bin işletmenin faaliyet gösterdiği İstanbul’daki 8 OSB, 2017 sonunda taşınmaya başlayacak. KOBİ’lerin uzaklık ve ticari hacimlerine bakılarak 75 ila 200 bin TL arasında hibe destek sağlanacak.
Sabah / Metin Can