İntifa hakkı nedir?
Konutta intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı ne demektir? Konutlarda intifa hakkı nedir? Konutlarda intifa hakkı nasıl kurulur? Konutta intifa hakkı nedir? İşte intifa hakkı nedir, sorusunun cevabı…
İntifa hakkı, Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’ne göre; “Başkasına ait bir maldan yararlanma, başkasına ait bir malı kullanma hakkı”dır.
Konutta intifa hakkı nedir?
Bir başkasına ait taşınır veya taşınmazı kullanma ve ondan yararlanma hakkıdır. Mülkiyet hakkından sonra ayni haklar içerinde en kuvvetli haktır. İntifa hakkı, tapu kütüğüne tescil ettirilerek kurulabilir. Konutlar üzerinde mülkiyet haricindeki bütün hakları kapsar. Yani konutun satışı dışında kullanma,kiralama vb. hakları konut üzerinde kullanabilir.
İntifa hakkı miras yolu ile devredilemez. Bu durumda intifa hakkına sahip kişinin vefat etmesi durumuna bu hak sona ermektedir. Sadece özel kişilere değil tüzel kişilere de intifa hakkı verilebilir. Tüzel kişilerde ise bu hak en fazla 100 yıl ile sınırlıdır. Mülkün vergisi,resim ve harç harcamaları da intifa hakkına sahip olan kişidedir. Mülk sahibi, İntifa hakkını devrettikten sonra mülkü kullanmaz, kiraya veremez ve İntifa hakkını kısıtlayamaz. İntifa hakkı genellikle akrabalar arasında ve tarım yapılabilir araziler için kullanılan bir haktır.