Enerji verimliliği hamlesine destek
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında 2007 yılında hayatımıza giren Enerji Kimlik Belgesi (EKB) 2 Mayıs 2017’de yayımlanan yeni güncellemelerle zorunlu hale getirildi. İlgili Bina Enerji Performansı Yönetmeliği’nde; binalar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme, yapı kullanım izni (iskan) ile ilgili iş ve işlemlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kuruluşa EKB düzenletilmesi şartı aranıyor.
Yönetmelik; binaların birincil enerji ve karbondioksit (CO₂) emisyonu açısından sınıflandırılması, yeni ve önemli oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi gibi amaçlarla uygulamaya alınıyor.
Türkiye’de Bina Enerji Performansı yönetmeliği kapsamında pek çok firma hizmet veriyor fakat RoyalCert Enerji EKB programını bir sosyal sorumluluk ve farkındalık anlayışıyla ele alıyor. Bu anlayış çerçevesinde bina yönetici/sahiplerine enerjiyi nasıl verimli kullanacakları ve nasıl tasarruf edebilecekleri hakkında bilgiler veren RoyalCert hem sektörü hem de halkı bilinçlendirmeyi misyon edinerek Türkiye’nin enerji verimliliği hamlesine de tüm gücüyle destek veriyor.
Cihaz kapasitesi, güçlü organizasyon yeteneği, geçmiş iş tecrübeleriyle şirket içinde oluşan know-how ve tamamlanan işlerde elde edilen referanslar, sınırsız iş yapma yetkinliğini gösteren mühendis kökenli yapısı ve konusunda uzman deneyimli 150’yi aşkın mühendis kadronun başarılı entegrasyonu sayesinde oluşan sinerji EKB Programı ve enerji verimliliği çerçevesinde sunduğu hizmetlerde ülkemizin genç yetenek istihdamına enerji katacağının göstergesi oluyor.
Türkiye’nin enerji ihtiyacının %70’i dışarıdan
Ülkemizin enerji ihtiyacının %70’i dış kaynaklardan sağlandığının altını çizen RoyalCert Enerji Verimliliği ve Mühendislik Hizmetleri Genel Müdürü Serdar Aslan: “Enerjinin verimli kullanılması ve tasarruf sağlanması gibi konular Türkiye için büyük önem taşıyor. Bu bağlamda 2023 Enerji Strateji Planı devreye sokularak enerji konusunda tasarruf ve verimlilik önlemleri alınıyor. 1 Ocak 2020’den itibaren zorunlu hale getirilen EKB zorunluluğu da söz konusu önlemlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu zorunluluk kapsamında artık binalar da tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi A-G arası bir enerji performans sınıflandırılmasına tabi tutuluyor. Biz RoyalCert olarak enerji verimliliği ve tasarrufu noktasında bu belgenin zorunlu hale getirilmesini yakından destekliyoruz ve sadece EKB düzenlemek ile kalmayıp, bina sakinlerini enerjiyi nasıl daha verimli kullanabilecekleri ile ilgili önerilerde bulunuyor ve uygulama alanlarında onları süreç ile yalnız bırakmayıp izlenecek rota ve planları oluşturuyoruz. Bizim için zorunluluktan ziyade bu bir sosyal sorumluluk ve farkındalık işi; sürecin sonuçlarını incelediğimizde bina sakinleri hem bireysel ekonomilerine hem de milli ekonomiye katkı sağlıyor, biz de bu sürecin mimarı olmaktan memnuniyet duyuyoruz ” diyor.
1 Ocak’tan itibaren zorunlu hale gelen 10 yıl süreyle geçerli olan Enerji Kimlik Belgesi bina sahiplerine de pek çok avantaj sunuyor. Binalarda ne kadar enerji tüketildiğine dair farkındalık oluşturulmasını sağlayan bu belge binaların T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillendiğini gösteriyor. Bunun yanı sıra EKB’de belirtilen enerji performansını sağlayan binalara vergi teşvikleri, indirimleri uygulanacak olup, BDDK yönetmeliğine istinaden konut kredisi veren bankalar bina enerji performans sınıfı A olan binalar için değerinin %90’ı kadar, B sınıfı olan binalar içinse %85’i kadar kredi kullanımına olanak veriyor ve ek kredi indirimleri sunuyor.