970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Ali Kurt: İstanbul Yenileniyor ile yerinde dönüşüm yapıyoruz! VİDEO

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Yeniçağ TV'de imarpanosu.com kurucu editörü Emre Kulcanay'ın konuğu oldu. Kurt, İstanbul Yenileniyor platformu üzerinden yaptıklarını, kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerini açıkladı, inşaat ve konut sektörüne dair önemli uyarılarda bulundu. İşte o röportaj...

Emre KULCANAY ÖZEL HABER imarpanosu.com

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Yeniçağ TV canlı yayınında imarpanosu.com kurucu editörü Emre Kulcanay’ın konuğu oldu. Ali Kurt, istanbulyenileniyor.com üzerinden başlattıkları yerine dönüşümün ‘çantacısız ve aracısız’ sürdüğüne dikkat çekerken sosyal konut projeleri ve sektöre dair önemli uyarılarını paylaştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklayacağı ‘Orta gelir grubuna konut’ kampanyasında beklenen yüzde 0.99’luk faiz oranı beklentisini de değerlendiren Kurt, “Düzenleme gelmezse çok büyük sektörel kriz bizi bekliyor” dedi. KİPTAŞ Genel Müdürü, İstanbul’daki müteahhitlere de çağrıda bulundu… İşte o çok önemli açıklamaların yer aldığı röportaj…

KİPTAŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ KURT’TAN YENİÇAĞ TV’DE
EMRE KULCANAY’A ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

KİPTAŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ KURT’UN AÇIKLAMALARINI YOUTUBE ÜZERİNDEN İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

‘İSTANBUL YENİLENİYOR’, İSTANBUL’U YENİLİYOR

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Yeniçağ TV’de Emre Kulcanay’ın sorularına şu önemli cevapları verdi:

İstanbul’un öncelikli sorunu sizce ne?

– “Bize göre tartışılmaz bir şekilde; İstanbul’un en önemli sorunu deprem. Çünkü yapı kırılganlığı en üst düzeyde olan bir şehirde yaşıyoruz. Çok eski bir yapılaşma var. Yapı stoğunun yüzde 75’i 2000 yılından önce yapılmış bir kentten bahsediyoruz. Ki, 1999’da bu kent büyük bir deprem yaşadı. Bu yapılar biraz yıprandı. Maalesef kendi kendine çöken binaları gördük. Zeytinburnu, Maltepe, Kağıthane’de… O yüzden bize göre en önemli sorunu riskli yapıların yenilenmesidir. Biz de bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz.”

İstanbulyenileniyor.com üzerinden yaptığınız çalışma nedir? Ne aşamadasınız?

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, istanbulyenileniyor.com platformu üzerinden gelinen noktayı bu röportajda özetledi…

–  ” istanbulyenileniyor.com‘u kurmamızdaki en büyük sebep, vatandaşların bize kolay erişimini sağlamaktı. Herhangi bir aracı, tanıdık vs. bulmadan riskli yapıda oturduğunu düşünen tüm vatandaşlarımız, bu sitede riskli yapısının yenilenmesi için bizden çok basit işlem adımlarından sonra yenilenme için teklif alabilirler.

“7 BİN BAŞVURU ALDIK, 550 BİN İNSANIMIZIN YAŞADIĞI ALAN!”

Sitemizi hayata geçireli 14-15 ay oldu: 7 binin üzerinde başvuru aldık. 155 bine yakın bağımsız bölümü kapsıyor bu. Toplamda da 550 bin insanımızın yaşadığı alandan bahsediyoruz. Dört farklı bölgede site bazında bu proje kapsamında işlemlere başladık: Bağcılar, Güngören, Beylikdüzü ve Eyüp’te… Son dönemde tek yapılarla ilgili de işlemlere başladık. Yani yıkım-tahliye ve anahtar teslimine kadar olan tüm süreçleri söylüyorum.

“MAHALLE ARASI MÜTEAHHİT ELEŞTİRİSİ BİZİ MUTLU EDİYOR!”

Ali Kurt, KİPTAŞ’a yönelik “Mahalle arası müteahhidi mi oldunuz?” eleştirisinden ‘Mutlu’ olduklarını ifade etti…

İlk kez KİPTAŞ ölçeğindeki bir şirket İstanbul’da mahalle arasına giriyor. Bu konuda eleştiriliyoruz, “Mahalle arası müteahhit mi oldunuz?” diye aslında bu eleştiri bizi mutlu ediyor çünkü bizim amacımız mahalle arasına da girmek çünkü İstanbul’da aşırı derecede riskli yapı stoğu var. Sadece tek yapılardan aldığımız başvuru sayısı 4 binin üzerinde. 100 bin’den fazla bağımsız birim. Kimse bu tek yapıları, özellikle sektörün son dönemdeki maliyet artışları ve tedarik zincirindeki problemler dolayısıyla krize girmesinden ötürü kimse tek yapıların yenilenmesini dert etmiyor.

“BİNALARI İNŞAAT MALİYETİNE YENİLEMEYİ TAAHHÜT EDİYORUZ”

Bizim ölçeğimizde hiçbir şirket zaten hiç girmiyor bu alanlara… Biz, istanbulyenileniyor.com sayesinde riskli yapıda oturan tüm vatandaşları inşaat maliyetleri üzerinden yenilemeyi taahhüt ediyoruz. Ve artık tek yapıları da yenilemeye başladık. İlk temelimizi Kadıköy’de attık. Geçen hafta Beşiktaş’ta bir yapının yıkımını gerçekleştirdik. Bir hafta on gün sonra temelini atacağız. Akabinde Kadıköy’de yine 1-2 bölgede… Bahçelievler, Fatih, Şişli, Kartal, Maltepe ve Bakırköy’de tahliye, yıkım ve temel atma süreçlerimiz peş peşe devam edecek.”

Böylelikle kentsel dönüşümde ‘yerinde dönüşüm’ hedefini de yerine getiriyorsunuz değil mi?

– Kesinlikle! Bizim sistemimizin en büyük avantajı: Uzlaşanlarla çalışıyoruz. “Riskli yapıda oturuyorsanız uzlaşın, gelin, inşaat maliyetine yenileyelim” diyoruz. Kimsenin yerini değiştirmeye dair taahhüdümüz yoktur. O dönemin inşaat maliyetlerinden tüm yapıları yenilemeyi taahhüt ediyoruz. Şu ana kadar başvurumuz 7 bini geçti. Çok ciddi bir sayıdır bu, ama burada hızlı icraat yapmanın önündeki en büyük engel de inşaat maliyetlerindeki aşırı artış ve bankalardaki faiz oranlarındaki aşırı artış…

Vatandaşlarımıza borçlanma çıktığı zaman geri ödeme planlarında büyük güçlük çekiyorlar.”

Yenileme kredisi alabiliyorlar mı?

– “6306 sayılı Kanun’a göre bu işlemleri yürütüyoruz…”

“VATANDAŞIMIZIN KREDİSİNE KEFİL OLUYORUZ”

Ki orada yükseltildi kredi rakamları…

– “Yeni bir düzenleme yapıldı evet, yükseltildi ama kredi kullanmaktansa kira yardımı almak vatandaşlara daha cazip geliyor. Biz zaten KİPTAŞ’ın yürüttüğü finans metodunda, bankalara borçlanılması halinde biz iş programına göre finansman kullandırtıyoruz. Bu ne anlama geliyor? Şu anki piyasadaki faiz oranlarının 4-5 puan kredi kullandırtabiliyoruz vatandaşlarımıza. Ve KİPTAŞ kefaletiyle… Eğer vatandaşımıza kredi çıkmama, gerekli teminatları sağlamamasından dolayı kredi çıkmaması halinde KİPTAŞ kefaletiyle kredi almasının önünü açıyoruz.

Zaten biz iş programına göre bu paraları bankalardan tahsil ettiğimiz için buradaki faiz indirimini vatandaş lehine kullandırıyoruz. Biz daha çok vatandaşı, devletin kira desteğine başvurması yönünde yönlendiriyoruz ama kira yardımları da maalesef şu an piyasanın altında kaldığı için orada da zorlanıyoruz o yüzden ürettiğimiz projelerde eğer fazla bir gelir elde edebilirsek o geliri de vatandaşa kira yardımı olarak şarj ediyoruz. Bizim bu süreçte amacımız, kesinlikle kâr değil vatandaşın kendi yapısını yenilemesi için vatandaş adına müşavirlik, müteahhitlik hizmeti yapıyoruz.

Sistemin avantajı nedir? Müteahhitle vatandaşı ve bankayı; yani kentsel dönüşümün üç sac ayağını bir araya getirmiyoruz. Tüm taraflar sözleşmeyi KİPTAŞ’la yapıyor. Şehircilik grubu şirketleri var İBB’nin (BİMTAŞ, İMAR A.Ş. ve KİPTAŞ) bu şirketlerin ortak güç birliğiyle biz bu sistemi hayata geçiriyoruz. İşin teknik ve finansal garantörlüğünü de KİPTAŞ koordinasyonunda yapıyoruz.”

Bu sistemle bazı kentsel dönüşüm bölgelerinde süreci çok uzatan o çantacı firmaları da aradan çıkarmış oluyorsunuz doğru mu?

– “Aynen öyle… Vatandaşın da müteahhitin de tüm muhattabı KİPTAŞ… -Müteahhit dediğimiz yüklenici firmalarımız yeterli teknik donanıma sahipse finans gücüne sahipse vatandaşla eşleştiriyoruz. Aksi takdirde eşleştirmiyoruz. Müteahhiti de vatandaş adına kontrol eden biziz. Bankayı da vatandaşın ödeme planı anlamında garantör olan da biziz. Aslında sistem kendi içerisinde o kadar otokontrollü ki; risk hiç barındırmıyor. Burada tek beklentimiz vatandaştan uzlaşmaları. Kanunda 2/3 şartı var. 2/3 şartını sağlayıp bize başvuran tüm riskli yapı sahiplerine (konutu 2000 öncesi yapılmış) maliyetine yenilemeyi taahhüt ediyoruz.”

İstanbullu’nun en büyük korkusu da oturduğu binanın riskli yapı ilan edilmesi veya bölgenin kentsel dönüşüme girmesi…

– “Bu korkuyu yaşayanlar istanbulyenileniyor.com üzerinden bize başvursunlar. Bu dediğinize örnek: Mesela Güngören’de bir site vardı. Bu sitedeki vatandaşların bir kısmı bir müteahhitle anlaşmış, binayla ilgili karot aldırıyorlar ve riskli yapı ilan edildikten sonra kanundaki süreçler işliyor ve yapı yıkıldı. ve uzlaşı sağlanamamıştı. Yaklaşık 1 yıl ortada kalmıştı vatandaşlar, sonra bize başvurdular. Çok kısa sürede projelendirdik, uzlaştık, yerel siyaset bize 7 ay kaybettirdi ama geçen yılın sonunda temelini attık ve inşaatımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Maalesef geçmiş yıllardaki yanlış uygulamalar vatandaşta maalesef olumsuz reflekslere sebep oluyor. Biz bunu ortadan kaldırmak için tamamen sistemin başında şehircilik grubu şirketlerinin garantörlüğünde bu süreci yürütmek istiyoruz.”

KİPTAŞ şimdiye kadar ortaklıklarla markalı konut  üretti, siz sosyal konuta yönelecek misiniz?

– “Yeni dönemdeki vizyonumuz sosyal konut ve kentsel dönüşüm kapsamında rol model olmak… Sektörde kanaat önderi olmaktı ki bunu başardığımızı düşünüyoruz çünkü şu ana kadar İstanbul’da 3, İstanbul dışında 1 olmak üzere 4 tane sosyal konut projesi hayata geçirdik ve ilk kez sosyal konutta “çevreci sosyal konut üretiyor” cümlesini kullanan şirketiz. Bu hafta kurasını çekeceğiz Tuzla Meydanevler projemiz Türkiye’de ilk kez gri su geri kazanım sisteminin kullanıldığı bir sosyal konut projesi…

Hedefimiz rol model olmaktı, şu an görüyoruz ki kamu otoritesi tarafından da  ‘çevreci sosyal konutlar üreteceğiz’ deniliyor. Bu bizim için önemli birşey… Bizim onbinlerce, yüzbinlerce, milyonlarca konut üretmek gibi bir iddiamız yok ama kamu iştiraki bir şirkete yakışır bir şekilde sektörde öncü rol almak istiyoruz. Yaptığımız projelerle fark yaratmak istiyoruz.

“BEŞİKTAŞ’TAKİ BİNAYI 6 SAATTE YIKTIK”

KİPTAŞ’ın Beşiktaş’taki binayı 6 saatte yıkması, İstanbul’daki binaların durumu hakkında ipucu veriyor…

Tabii ki inşaattaki aşırı maliyet artışları, pandeminin de etkisiyle tedarik zincirindeki bozulmalar sosyal konut üretimini her geçen gün İstanbul ölçeğinde özellikle zorlaştırdı. Biz de bu yüzden riskli yapıların yenilenmesi konusunda daha fazla enerji harcıyoruz. Ki, İstanbul’un en önemli önceliği riskli yapıların yenilenmesi. Beşiktaş’ta yıktığımız bina bitişik nizam bir yapıydı, mahalle arasında olduğu için biraz yavaş yavaş yıkım sürecini yapalım dedik güvenlik açısından… Binayı 6 saatte yıktık… O kadar kırılgandı. Saat 12:00 gibi başladık, 17.30 gibi yıkımı bitmişti maalesef… Bu kadar kötü yapı stoğundan bahsediyoruz. İstanbul’un toplam yapı stoğunun maalesef yüzde 75’i (İstanbul Planlama Ajansı’nın açıkladığı veriye göre) 2000 ve öncesinde yapılmış. 1999’da bu yapılar deprem yaşadı. Yapı kırılganlığı da arttı. Zaten eski, yorgun binalar. Zaten eski tekniklere göre yapılmış, demir donatısı olarak beton mukavemeti olarak sıkıntılı yapılar, bu yüzden ciddi bir seferberlik ilan edilmesi lazım.”

Kaldı ki Prof. Dr. Naci Görür, 7.2’lik depremin öncüsü sayılabilecek 3 büyüklüğünde depremi işaret etti…

– “Geçenlerde fay hattı üzerinde meydana gelen depremi işaret etti Naci Hoca, bunu bilim insanlarının hepsi söylüyor. Biz de bu deprem gerçeğini gerçekten dert ediyoruz. Şehircilik grubu şirketleri olarak, KİPTAŞ olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, Ekrem İmamoğlu başkanımızın bize en büyük çizdiği hedef buydu. Riskli yapıların yenilenmesi için alternatif metodlar geliştireceğiz ve bize göre Türkiye’nin tamamında uygulanacak bir modeldir İstanbul Yenileniyor platformu… Çünkü vatandaş gayet şeffaf bir şekilde sisteme kendi başvurabiliyor. Bizden kısa sürede teklif alıyor, eğer bunu kabul eder ve 2/3 çoğunluğu sağlarsa hemen tahliye, yıkım ve anahtar teslimine kadar tüm süreci şehircilik grubu şirketleri olarak yapıyoruz ve inşaat maliyetine! Bir kar amacımız yok.

“321 KONUTA 164 BİN BAŞVURU”

İstanbul’da bir diğer konu da insanlar ev sahibi olmayı hayal olarak görüyor. İstanbullu nasıl ev sahibi olacak? En son Tuzla’daki Aydınlıkevler projenizi satışa çıkarmıştınız, ilgi nasıldı?

– “Geçen yılın sonunda Tuzla Aydınlıkevler sosyal konut projemizin temelini attık ve 321 konuta 164 Bin başvuru aldık. Türkiye’de bir projeye tek etapta alınan en yüksek başvuruydu. Ve iddia ediyoruz Türkiye’deki en son sosyal konut projesi Aydınlıkevler’dir. Neden? 3200 TL’lik sabit taksit ödemeleriyle vatandaşlarımız ev sahibi oldular.”

“HÜKÜMETİN SOSYAL KONUT ATILIMI ÇOK POZİTİF AMA…”

Neden üstüne basa basa söylediniz sabit’in?

– “Sabit olması çok önemli, borçlanmada alım gücü borçlanma miktarıyla paralel artmadığı zaman vatandaş geri ödemede çok zorlanıyor. Mesela son dönemde Hükümet’in çıkarttığı sosyal konut atılımını çok pozitif buluyorum. Zor bir iş ama iyi yönetilirse yapılabilir… ödeme planı olarak avantajlı. ama değişken bir borçlanma var. Burada şunu anlatabilirlerse çok daha büyük bir başvuru alacaklar: Bugün asgari ücretin yüzde 65’i taksit ödemesi sunuyor Hükümet. 240 aylık bir borçlanmada 240’ıncı ayda da o dönemin asgari ücretinin yüzde 65’i olacaksa o borçlanma sorun yok. Yani maliyet artışını borçlanmada yansıtırken eğer alım gücünü de artırmazsak aynı paralelde işte o zaman sıkıntı olabilir. ve bu sektörü çok ciddi bir çarpan etkisiyle sarsar. bizim tek endişemiz odur. Aksi taktirde ödeme planı olarak çok ama çok avantajlı paket sundular, üretilen konutların maliyeti ortada, çok yüksek.

Bunu sayın Bakan da açıkladı: 900 bin TL’den ihalelerini yapıyor, fiyat farkı, KDV’si, tamamlanması metrekare bazında 15-18 bin TL arasında mal olur. Bu zaten piyasanın gerçeği, bunu önemli olan ödenebilir şartlarda sunmak. Bugün barınma krizinin en önemli sebebi, inşaat maliyetlerinde artıştır. Sadece fazla konut üreterek barınma krizini çözemeyiz, çok net… Çünkü bir ürünü ne kadara mal ederseniz o kadara satarsınız. Bugün 100 metrekare konutun maliyeti 1.8 milyon TL… Bunda arsa ve finans maliyeti yok. Asgari ücretin 5 bin 500 TL olduğu ülkede nasıl bu konutları edindireceğiz insanlara? Uygun ödeme planıyla… Türkiye genelinde barınma krizine hemen sıcak bir çözüm bulur mu? Bulmaz. Çünkü bu proje gerçekleşse bile 2 yıl sonra teslim olacak.

KİPTAŞ VE SEKTÖRÜN HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİ…

O yüzden bizim çok hızlı bir şekilde Hükümet’ten beklentimiz inşaat maliyetlerinin önüne geçecek aksiyonlar almaları. Bu bir ‘inşaat girdi kalemlerindeki KDV’yi düşürmek’ olur, iki ‘inşaat malzemesi üreten sanayi kuruluşlarını teşvik edip inşaat malzemelerinin fiyatının artış hızını engelleyebilir’… Artı, İstanbul özelinde söylüyorum; riskli yapıların geri dönüş borçlanmaları için uygun ödeme planları sunabilir. Aynı sosyal konut projelerinde olduğu gibi… Sosyal konut projelerinde sunduğu ödeme planını, biz İstanbul Yenileniyor‘daki hak sahiplerimize sunarsak inanın 155 bin bağımsız birim sisteme başvuran -ki artarak devam eden- hepsini yenileyebiliriz. Bu konutlarda fazla konutlar da çıkıyor. Mesela Kadıköy’de 12 konutu yıktık, 16 konut yapıyoruz. Plan falan değiştirmedik zaten öyle bir yetkimiz yok. Mevcut imar şartlarına göre 3-4 konut fazla üretebiliyoruz bazı alanlarda. Bu iyi yönetilir ve organize edilirse konut açığını da kapatmış oluruz. Önemli olan ödeme planı. Biz ödeme planlarını uygun planla vatandaşa sunamaz isek ne üretirsek üretelim barınma krizini çözemeyiz. Çünkü Türkiye’nin son 20-25 yılındaki en önemli, en güvenli yatırım aracı gayrimenkul.

Bir kişi düşünün, bir tane konut almış kira geliri elde etmek için: Kirasıyla geçiniyor. Enflasyon yüzde 100… Ev sahibi de kirasına yüzde 100 artırım yapacak. Her ne kadar bunu baskılamaya çalışsak da merkezi Hükümet’in kararıyla, uygulamada bu maalesef gerçekleşmiyor. O yüzden gayrimenkulün geçici süre yatırım aracı olmasının önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yani 1 konutu olana 10 konutu olanla aynı muamele yapılmaz. İstanbul’un Anadolu yakası ile Avrupa yakası arasında fiyatlar bile birbirinden farklı. Türkiye’nin tamamında sabit bir kira artışı, ülkenin genelinde aynı ödeme planı sunmak bizim gibi büyük bir coğrafyada çok uygulanabilir ve gerçekçi bir çözüm değil.”

Sizin sosyal konut projeleriniz neler?

Bizim şuanda Silivri’de bu dönem bir tane yaptık, yaklaşık 1450 bağımsız birimden oluşan… Temelini attık ve tamamladık 18 ayda. Bu hafta Tuzla Meydanevler’in daire belirleme kurasını çekiyoruz. Yaklaşık 14-15 ay önce temel atmıştık, teslim tarihini o gün açıklayacağız. Bir ay sonra da Tuzla’da ikinci İstanbul’da üçüncü sosyal konut projemizin kurasını çekeceğiz. Orada da teslim tarihini açıklayacağız. İzmit’te bir sosyal konut projesi yapmıştık, onu teslim ettik. Şu anda konut üretmekle ilgili sorunumuz yok, uygun arsa edinmeye çalışıyoruz ama maalesef bu enflasyonist ortamda çok zorlanıyoruz. O yüzden özellikle kentsel dönüşüm projelerinde ürettiğimiz fazla konut olan yerlerde alternatif ödeme planlarıyla ev sahibi olmayan vatandaşı nasıl ev sahibi yaparız diye farklı finans metotları çalışıyoruz. Onlar netleşince zaten açıklayacağız. Ama bizim belimizi büken inşaat maliyetlerindeki artış ve banka faiz oranları.”

“AKSİ TAKDİRDE ÇOK BÜYÜK SEKTÖREL KRİZ BİZİ BEKLİYOR”

Sayın Bakan Murat Kurum açıklayacağını söyledi: Orta Gelir Grubu’na yönelik konut kampanyasını… Önceki kampanyalarda 0.99 faiz oranı uygulandı. Bazı ekonomistlere göre bu oran, hatta daha aşağısı seçime kadar sabit kalacak. Buna katılır mısınız?

– “Bu çalışmayı biz de duyduk. Bu konut satışının tabii ki önünü açacaktır. Hükümet son dönemde 3-4 tane paket açıkladı: KDV indirimi, yabancıların konut edinmesine yönelik kolaylıklar vs… bunların hepsinin ortak paydası şuydu: Satışı teşvik ediyordu. Fakat 1-2 ay önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir kararla kredide kullanma kriterlerini zorlaştırdı. Fiyatı 2 milyon TL’nin üstü konutlarda neredeyse kredi kullanamıyorsunuz. Zaten İstanbul’da en düşük konutun fiyatı 2 milyon TL… Şimdi orada da herhalde bir kafa karışıklığı var diyoruz. Şu anda bizim Pendik’te kaynak geliştirme projemiz var. Oradan elde ettiğimiz gelirle bu sosyal konut ve kentsel dönüşüm projelerini finanse ediyoruz. Kredi kullandırtamıyoruz. Niye? Çünkü BDDK diyor ki, “2 Milyon TL’nin üzerindeki konutlarda maksimum yüzde 70’ine kredi kullanabilirsiniz. 10 milyonun üzerinde hiç kredi kullanamazsınız. Bununla ilgili bir düzenleme geleceğini biz de duyduk. 2020 Haziran ayında da Hükümet buna benzer bir kampanya yapmıştı. Ama biz diyoruz ki yeni çıkacak kampanya, sadece kamu bankalarını ve kamuya iş yapan kurum ve iştiraklerini kapsayacak bir kampanya olmamalı. Sektörün tüm temsilcilerini kapsamalı. Çünkü herkes üretime teşvik edildi, üretime başladı fakat ürünü satarken uygun finans seçeneği sunamıyoruz. Bankalar burayı fonlamıyor, çünkü BDDK kararları böyle. Bu herkese açılırsa sektördeki stokların eritilmesi açısından pozitif bir şey. Ama sadece kamu bankaları eliyle olursa bu iş olmaz. En düşük sosyal konut başvurumuz 40 bin… Silivri, Tuzla ikisi de 40 binin üzerinde aldı. İkinci Tuzla projesi 164 bin başvuru aldı. Biz hiçbir kamu bankasından (bizi bırakın şirket olarak) vatandaşı borçlandıracak bir kredi kullandırtamadık. Bu tür şeyler sıkıntı oluyor tabii ki… Uygulamada bizim önümüzü tıkıyor. Umarız bu konut kredisiyle ilgili yapılacak düzenleme  sektörün tüm paydaşlarını kapsar, sadece belli bir gruba hizmet etmez. Aksi takdirde çok büyük sektörel kriz bizi bekliyor!..

Çünkü üreten çok firma var ama vatandaşları kredilendirmeye geldiğinde bankalardan kimse kredi kullandırtamıyor. Çok değil bir-iki ay sonra çok büyük sorunla karşı karşıya kalacak sektör. Şu an konut satışlarındaki düşüşün en büyük sebebi, bankaların kredi kullandırtamaması. Bunun değişeceğini düşünüyoruz.”

“KİPTAŞ’TAN MÜTEAHHİTLERE İŞ TEKLİFİ GELİYOR”

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, müteahhit firmalara teklifini önce bu röportajda açıkladı…

Sektörün tüm paydaşları dediniz: Müteahhitler de bunun içinde. Onlarla ilgili bir projeniz var mı?

– “İstanbul Yenileniyor‘da çok büyük başvuru aldık. İstanbul’un 39 ilçesinden aldık toplam mahallelerin yüzde 80’inde varız. 7 bin küsür noktadan bahsediyorum. Yakında müteahhitlerimize bir çağrıda bulunacağız sosyal medya hesaplarımızdan ve internet sitemizden: Bizimle paydaş olmak isteyen tüm müteahhitleri KİPTAŞ’a başvurmaya davet ediyoruz. Bunu, bize erişimde güçlük çeken müteahhit olabilir diye İstanbul Yenileniyor platformu üzerinden bir başvuru sayfası açacağız. Müteahhitlerin çok temel bilgilerle oraya başvurmasını talep edeceğiz. Daha sonra bölge bazlı firmaları çağıracağız, hem İstanbul Yenileniyor‘daki süreçlerin nasıl ilerlediğini, hem de çalışmak istedikleri bölgelerdeki verileri paylaşacağız. Burada 3’üncü faz dediğimiz, yani 2/3 çoğunluğu sağlayıp artık proje detaylarını çalıştığımız vatandaşlarımızın projelerinin tamamını o bölgede çalışmak isteyen firmalara sunacağız, orada vatandaşlarımızla müteahhitleri eşleştireceğiz. Ve bunu da çok şeffaf yapacağız. Bize ulaşamayanlar da olabiliyor: İnternet üzerinden sisteme kaydettireceğiz ve bölge bazlı tüm müteahhitleri çağırıp bilgilendireceğiz. Çünkü talep çok, sektöre çok ciddi bir katkı sağlayacak bir iş var sahada. Önemli olan bunun iyi organize edilmesi. Biz bunu sağlayacağız.”

Sosyal konutlar bile pahalıyken neden sosyal konut üreticileri ‘Kiralık Ev’ modelini uygulamaz? diye bir eleştiri var sosyal medyada?

– “Çok basit bir sebebi var: Tamamen maliyet. Düşünün bir konutu mal edeceksiniz 2 milyon TL’ye, bunu kiralayacaksınız. onun finansman maliyetini kurtaracak kira rakamı zaten…”

Lojman sistemi vardı eskiden…

– “Bunu devlet yapabilir: özel müteahhitler veya kamu iştiraki şirketler bunu yapamaz. Çünkü 2 liraya mal ettiğiniz bir konutun Finans maliyetine göre kiralamanız gerek ,.o da zaten piyasanın çok üstüne çıkar. biz onunla ilgili de bir öneride bulunmuştuk mesela sayın Bakanın açıklaması, biliyorsunuz ofis kullanımındaki bağımsız birimlerin konut kullanımına açılarak -imar değişikliği bile olmadan- konut açığının kapatılacağını söyledi. Biz de mesela İstanbul gibi kentlerde özellikle öğrenciler için aşırı şekilde barınma sorunu var. Keşke devlet onları, kiralasaydı da üniversite öğrencilerine uygun bedellerle barınma sorununu çözseydi. Çünkü orada ofis bloklarını imara açarak konut kullanımına açarak ofis bloklarının yapıldığı bölgelere bakın mesela İstanbul Planlama Ajansı’nın onunla da ilgili bir çalışması var. Mesela Maslak bölgesi, en çok ofis bağımsız birimlerinin olduğu yer. konuta açılması halinde sadece o bölgedeki trafiğe yükü yüzde 70!

Bir de ofislerin olduğu yerler lüks semtlerde. Bunun konut açığını kapatmasıyla ilgili bir şey yok ki, ama bunu kiralık konut olarak kullanılsaydı özellikle öğrencilerimizle ilgili barınma sorununa çözüm olabilirdi. Keşke devlet o boş yapı stoğunu edinebilseydi.”

Sizin belediye evleri diye proje yapma şansınız yok mu?

– “KİPTAŞ olarak şu aşamada, maliyet artışlarından dolayı yok. Eskiden İBB Meclisi’nin desteklediği bir KİPTAŞ vardı, şimdi tamamen karşısında olduğu bir KİPTAŞ var. Kendi mülkiyetimizde olan arsalar plansız hale getiriliyor. Mesela bu hafta kurasını çekeceğimiz Tuzla Meydanevler’deki arsa da öyleydi. Buranın planı iptal edildi, oranın mülkiyet problemini çözmemiz tam bir yıl sürdü. İnşaatı yapmamız o kadar sürmedi ama…”

imarpanosu.com