Statlar markalarla anılıyor
Galatasaray ve Beşiktaş’ın ardından stadının ismini sponsorlara devreden takımlara Fenerbahçe de eklendi. Son yıllarda futbolda en büyük gelir kapısı stadyum isim hakkı sponsorluğu oldu.
Son olarak Fenerbahçe’nin Ülker’le el sıkışmasıyla Türkiye’de 3 büyüklerin statları da markalarla anılmaya başladı. Fenerbahçestadının ismi bu sezon Fenerbahçe Ülker Şükrü Saracoğlu Stadı oluyor. İsim sponsoru ve sponsorluk bedelinin birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor. Bu durum transferde iddialı davranan Fenerbahçe için yeni sezona iyi bir kadronun yanı sıra güçlü bir mali yapıyla girmek adına en önemli adım olacak. Stadyumlara isim sponsorluğu almak son yıllarda özellikle Avrupa takımları için çok önemli bir gelir kapısı… Türkiye’de ise bu büyük gelir yöntemi ilk olarak Galatasaray tarafından uygulandı. Galatasaray 2010 yılında Seyrantepe’deki stadyumu yapılırken Türk Telekom ile sponsorluk anlaşması yaptı. 100.5 milyon dolarlık ödeme karşılığında, stadyumun 10 sezon boyunca Türk Telekom Arena olarak anılmasına karar verildi.
VODAFONE 15 YILLIĞINA KİRALADI
2013 yılında ise Vodafone, Beşiktaş İnönü Stadı’nın isim hakkını 15 yıllığına devraldı. Anlaşmanın süresi 10+5 yıl, bedeli ise 116 milyon dolar olarak belirlendi. Tüm dünyada da forma sponsorluğundan sonra son dönemin en gözde sponsorluk modeli stadyum isim haklarının satılması… ABD’de 1990’larda başlayan isim hakkı sponsorluğu dalgası kısa sürede Avrupa’ya taşındı. Avrupa’da ilk adımı 1997’de İngiltere Premier Ligi takımlarından Bolton Wanderers attı. Bolton’ın stadyumuna Reebok sponsor oldu. Daha sonra stadyum isim sponsorluğu Avrupa’nın diğer ülkelerine yayıldı. Hamburg’daki Volkspark Arena isim sponsoru alan Almanya’daki ilk stadyumdu. Hamburg bugün 57 bin kapasiteli stadyumu Imtech Arena için sponsor şirketten yıllık 4.2 milyon euro kazanıyor.
EN FAZLA ALMANYA’DA REVAÇTA
Özellikle 2006 Dünya Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Almanya’da statlar yenilenirken bu işten futbol kulüpleri de para kazanmaya başladı. Almanya’nın dev şirketlerinden biri olan Allianz, 2005’ten bu yana Bayern Münih stadının isim hakkını elinde bulunduruyor. Allianz Arena, UEFA’nın listesinde 5 yıldız taşıyan statlar arasında yerini alırken, sponsorluk 2035’e kadar sürecek. Allianz Alman panzerlerine her yıl 6 milyon euro ödüyor.
AVRUPA’DA 120 MİLYON EURO
Bugüne kadar futbol takımları arasında stadyum ismini en pahalıya satan kulüp İngiliz takımı Arsenal oldu. Arsenal, Dubaili Emirates firmasıyla 15 yıllık bir anlaşmaya imza attı. Emirates, İngiliz kulübüne 15 yılda yaklaşık 200 milyon dolar ödeyecek. Sponsorlar için bir başka gözde takım ise Barcelona… Barcelona maçlarını oynadığı Nou Camp Stadı’nın isim değişikliği için 200 milyon euroluk bir teklif aldıklarını açıkladı. Avrupa’daki stadyum isim hakkı sponsorluklarının hacminin yıllık 120 milyon euroyu bulduğu belirtiliyor. Fransa’daki 2016 Avrupa Şampiyonası öncesinde önemli bir sıçramanın yaşanacağı vurgulanıyor.
Sabah