Ahşap dış cephe iskelelerine de standart geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iş kazalarını önleyebilmek amacıyla kamu ve özel tüm paydaşlarıyla işbirliği yaparak gerekli çalışma ve iyileştirme faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.
Bakanlık, dış cephe iş iskelelerinin güvenlik şartlarına uyulmamasından dolayı yaşanan iş kazalarını önleyebilmek için “Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları”nı belirledi ve aynı zamanda da rehber niteliğinde bir kitap hazırladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla yayımlanan ve 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe giren “Ahşap, Çelik ve Alüminyum Alaşım Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ” kapsamında başlatılan “Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları”nı belirleyecek olan çalışma, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından neticelendirildi.
Konuyu değerlendiren Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, “Geçici olarak inşa edilip kullanılan, hem çalışanların hem de çevre güvenliği açısından önem taşıyan ahşap dış cephe iş iskelelerinin, güvenli ve amacına uygun bir şekilde inşa edilmesi, kullanılması ve sökülmesine kadar olan süreç içerisinde, ihtiyaç duyulan tasarım kriterleri, hesap metotları ve standartlar belirlenmiştir.” dedi.
Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları’nın yayımlanması ile başta ruhsat vermeye yetkili İdareler olmak üzere proje müelliflerinden yapı denetçilerine kadar tüm yapı sektörünün hizmetine sunulmasıyla önemli bir mevzuat açığı giderilecek. Bunun yanı sıra bu çalışmanın ülkemiz ahşap endüstrisine yol gösterici bir nitelikte olacağı ve üretime, istihdama, kalkınmaya katkı sağlayacağı da değerlendiriliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği konusunda paydaşları olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile birlikte yürüttüğü çalışmalar neticesinde; ahşap dış cephe iş iskelelerine ilişkin belirlenen usul ve esaslar standart olarak ta düzenlenmiş olup, yakın zamanda TSE tarafından yayımlanacak.
01 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe giren “Ahşap, Çelik ve Alüminyum Alaşım Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ” ile:
Bina inşaatlarında kullanılacak dış cephe iş iskelelerinin statik hesap ve detay çizimlerinin proje müellifince yapılması ve yapı ruhsatı alma aşamasında diğer statik projelerle birlikte idaresine sunulması öngörülmüş olup; böylelikle dış cephe iş iskelelerinin uygulama ve söküm dâhil tüm aşamalarının yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili İdare ve yapı denetim kuruluşunca izlenebilmesi ve denetlenebilmesine olanak sağlanmıştır.
Aynı tebliğ ile ülkemiz genelinde yaygın uygulama alanı olan ahşap malzemeden teşkil edilen dış cephe iş iskelelerinin kullanımına 13.50 metrenin altındaki yükseklikler için müsaade edilmiştir.
Ülkemizde endüstriyel ormancılığın yeterince gelişmemiş olmasının ve doğal yapı elemanlarından olan ahşabın hayatımızda yeteri kadar yer almamasının temel nedeni; bu yapı elemanlarının tasarım ve uygulama kılavuzları ile yönetmeliklerinin düzenlenmemiş olmasıdır. Bakanlık tarafından hazırlanmış olan Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları Rehber kitapçığı ile büyük bir mevzuat açığı daha kapatılmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı