AK Parti kentsel dönüşüm için ne düşünüyor? AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan AK Parti 1 Kasım 2015 milletvekili genel seçimleri seçim beyannamesinde kentsel dönüşüm için hangi vaatler yer alıyor? İşte cevaplar…
AK Parti kentsel dönüşüm vaatlerine 1 Kasım 2015 seçim beyannamesinde nasıl yer verdi? AK Parti kentsel dönüşümü nasıl planlıyor? İşte Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu tarafından dün (4 Ekim 2015, Pazar) açıklanan AK Parti 1 Kasım seçim beyannamesinden kentsel dönüşüm vaatleri…
AK Parti, kentsel dönüşüm için “Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre” konusunun “Kentsel Dönüşüm ve Konut” alt başlığı altında kentsel dönüşüm için şöyle diyor…
5.3. Kentsel Dönüşüm ve Konut
AK Parti olarak, kentsel dönüşüme bakışımız; uzun yıllardır göç, gecekondulaşma, çarpık yapılaşma, kaynak yetersizliği, hukuki sorunlar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan kentlerimizi “yaşanabilir” ve “marka” şehirler haline getirmek şeklindedir.
Her bir şehrimiz için uzun vadeli vizyonlar belirleyerek; şehirlerimizin ekonomisiyle, kültürüyle, tarihi mirasıyla, turizmiyle, tarımıyla ülkenin kalkınmasına kaliteli bir biçimde hizmet etmesini sağlamak öncelikli yaklaşımıyla kentsel dönüşümü kalkınmanın estetikle birleştiği medeniyet meydanına açılan bir yol olarak görüyoruz.
a. Neler Yaptık?
Bugün yüksek standartlarda şehirleşme artık bir zenginlik ve gelişmişlik göstergesi haline gelmiştir.
2004 yılında yaptığımız düzenlemeyle büyükşehir belediyelerimizi kentsel yenileme konusunda; 2005 yılında yaptığımız düzenlemeyle belediyelerimizi kentsel dönüşüm alanında yetkilendirdik.
2004 yılında yaptığımız düzenlemeyle sit alanı olarak tescil edilmiş alanlarda kalan yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunmasını benimsedik.
2023 hedefli Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planının 2010 yılında yürürlüğe girmesini sağladık. Eylem Planı’nda kentsel dönüşüm alanında önemli eylemlere yer verdik.
2012 yılında Kanunla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının afet riskli alanlarda riskli yapıların tespiti ve bunların yenilenmesi konusunda görevlendirilmesini sağladık.
2014 sonu itibarıyla 40 ilde 152 farklı alanda yaklaşık 1,1 milyon kişinin yaşadığı 175 bin adet yapıyı içeren 7.162 hektar alanın riskli alan olarak ilan edilmesini sağladık.
Lisanslandırılan kuruluşlarca 171.519’u konut olmak üzere toplam 198.762 bağımsız birimi barındıran 56.912 yapının riskli olduğu tespit edilmiştir.
14 ilde 42.657 hektar büyüklüğünde 38 ayrı bölge rezerv yapı alanı olarak tespit edilmiştir.
Kira yardımları, proje giderleri, protokol bedelleri, hizmet alım işleri, kamulaştırma ve yıkım giderleri için yaklaşık 1 milyar 138 milyon TL kaynak tahsis ettik.
Kanun kapsamında Bakanlık ve yerel yönetimlerce yürütülen dönüşüm uygulamaları için toplam 473 milyon TL kaynak aktardık, ödemesi yapılan faiz desteği ise 3 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Konut yapımındaki son yıllardaki artışın etkisiyle konut açığı azalmıştır. TOKİ tarafından 2003 yılından itibaren inşaatına başlanan 679.382 konutun yaklaşık 546 bini 2015 yılı Eylül ayı itibarıyla sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte tamamlanmıştır.
b. Neler Yapacağız
Önümüzdeki dönemde de kentsel dönüşüm çalışmalarımıza kent estetiğini dikkate alarak hızlı bir biçimde devam edeceğiz.
Bu kapsamda “Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Gözeten Kentsel Dönüşüm Öncelikli Dönüşüm Programı”mızı hayata geçireceğiz. Program kapsamında;
İmar değişiklikleri ile oluşan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak düzenlemeleri yapacağız.
Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkân sağlayacak şekilde
Gayrimenkul Sertifikası Modeli geliştireceğiz.
Kentsel dönüşüm projelerinde SUKUK gibi yeni finansman araçlarının önünü açacak düzenlemeler yapacağız.
Altyapılı arsa geliştirme çalışmalarına yönelik olarak yerel yönetimleri destekleyeceğiz.
Şehir merkezinde kalan Küçük Sanayi Sitelerini (KSS) taşıyacak veya iyileştireceğiz.
Dönüşüm alanlarında uygulanacak asgari kentsel standartları, şehirlerimizde yüksek yaşanabilirlik düzeyini mümkün kılacak şekilde belirleyeceğiz.
Tarihi, kültürel ve estetik değerlerimizle uyumlu kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştireceğiz.
Kentlerin tarihi ve kültürel kimliğini ortaya çıkarmayı ve güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalar yapacağız.
Tarihi şehir merkezlerinin canlandırılmasına yönelik projelere destek vereceğiz.
Afet riski ile karşı karşıya olan kültür varlıklarına ilişkin öncelikli tedbirler alacağız.
Özel mülkiyette olan taşınmaz kültür varlıklarının onarımını ve restorasyonunu destekleyeceğiz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bir Yapı Araştırma Merkezi kuracağız.
Yeni yapım teknikleri ve malzeme-ekipman geliştirilmesine odaklanacağız.
Yenilikçi ve çevreye duyarlı ürün ve çözümlerin uluslararası standartlarda yerli üretimini sağlamak için AR-GE ve yatırım destek mekanizmaları oluşturacağız.
Piyasaya arz edilen uygunsuz ya da güvensiz ithal yapı malzemelerinin kullanılmasını engelleyeceğiz.
Kentsel dönüşümde yerli ve yenilikçi ürünlerin kullanılmasını sağlayacağız.
Büyükşehirlerde mahalle bazlı sosyal analizler yapacağız.
Dönüşüm alanlarında sosyal uyumun güçlendirilmesi için sosyo-ekonomik ve kültürel etütler gerçekleştirecek ve alt gelir gruplarının ve yoksul kesimin konut ihtiyacının karşılanmasına yönelik düzenlemeler yapacağız.
Meslek edindirme ve istihdam programları ile sosyal amaçlı kentsel dönüşüm programları arasında ilişkiyi güçlendireceğiz.
Ayrıca kentsel dönüşüm alanlarındaki uygulamaların ülke genelinde önceliklendirilmesi için Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesini hazırlayacağız.
Afet riski yüksek alanlar, artı değer üretme potansiyeli yüksek alanlar ve projeden yararlanacak kişi sayısı gibi kriterler oluşturmak suretiyle kentsel dönüşüme tabi olacak alanlarda önceliklendirme yapacağız.
Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında 6,5 milyon birimin 2023 yılına kadar dönüştürülmesi hedefi doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Kentsel dönüşümde yeşil bina ve yerleşme uygulamalarını teşvik edeceğiz.
Yenilikçi ve çevreye duyarlı ürün ve çözümlerin uluslararası standartlarda yerli üretimine yönelik Ar-Ge ve yatırım destekleri vereceğiz.
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi çalışmalarında alan içerisinde vakıf kültür varlıklarının bulunması halinde, işbirliği ve koordinasyonla yapıların ihyası ve çevrelerinin açılmasını sağlayacağız.
Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanmasını sağlayacağız.
Konut piyasasında konut açığının bulunduğu yerleşmeler başta olmak üzere arz ve talep dengesinin kurulmasını sağlayacağız.
Konuta erişimi artırmak üzere sosyal ve teknik altyapıları tamamlanmış arsa üretimine ağırlık vereceğiz.
Alt gelir gruplarının konuta erişimini artırmak üzere finansman yöntemlerini çeşitlendireceğiz.
İnsanımızın tasarruf eğilimini teşvik ederek ev sahibi olmasını kolaylaştırmak ve inşaat sektörümüzü desteklemek için yeni bir finansman mekanizması geliştiriyoruz. Ev almak için konut hesabı hesap açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşımıza yüzde 15 kamu katkısı sağlayacağız.
Yaşlı, çocuk ve engellilerin ihtiyaçlarına uygun konut ve çevrelerinin tasarlanmasına çalışacağız.
Konutlarda enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yeni finansman modelleri geliştireceğiz.
AK PARTİ 1 KASIM SEÇİM BEYANNAMESİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN!
CHP KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NE DİYOR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!
MHP KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NE DİYOR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!
HDP KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NE DİYOR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!
imarpanosu.com
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş