TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, Başkent’in ekonomik büyüme ve kentsel gelişim potansiyeline uyumlu, geleceği gören, kapsamlı bir trafik planlamasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, önümüzdeki yıllarda hızlı bir büyüme sürecine girmesi beklenen Ankara’ya ilişkin trafik planlamasının, 9-10 milyon nüfuslu bir dünya kentine göre tasarlanması gerektiğini bildirdi.
Türker Naslı yaptığı açıklamada, gelişen sanayisi, canlı inşaat sektörü ve sağlık turizmi kapasitesi ile güçlü bir ekonomik potansiyele sahip Ankara’nın çekim merkezi olmaya, göç almaya devam ettiğini belirtti. Bu gelişmenin Ankara’da sürekli yeni yerleşim alanlarına ve alt yapı hizmetlerine ihtiyacı büyüttüğünü vurgulayan Naslı, her geçen gün artan nüfus ve araç sayısının, Ankara’da trafik yoğunluğunu giderek artırdığına işaret etti. Naslı, 5,2 milyonluk nüfusuyla İstanbul’un ardından Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Ankara’nın motorlu taşıt sayısında da ikinci sırada yer aldığını; 1 milyon 185 bin 653’ü otomobil olmak üzere toplam 1 milyon 628 bin 544 motorlu taşıtın Ankara’da trafiğe çıktığına dikkat çekti. Naslı, son on yılda nüfusu 1 milyona yakın artan Ankara’daki motorlu kara taşıtı sayısının da yüzde 70’e yakın artış gösterdiğini belirtirken, “Ankara’da yaklaşık her 3 kişiye bir motorlu taşıt; her 4 kişiye bir otomobil düşüyor” dedi.
Naslı, trafiği rahatlatacak yeni yollara ve alt yapı çalışmalarına ihtiyacın günden güne arttığını belirtti. Son yıllarda açılan bazı yeni yollar, bulvarlar ve köprülü kavşakların, Ankara trafiğinde önemli rahatlama sağladığını belirten Naslı, “Ancak yaşanan bazı hukuki kısıtlar, idari ve yargıyla ilgili engeller nedeniyle sıkıntılar, gecikmeler ve aksamalar da yaşanıyor. Ankara için trafikte uzak geleceği de öngören, üzerinde konsensüs sağlanmış, kapsamlı bir strateji lazım” dedi.
“Trafik planlaması 9-10 milyonluk bir dünya kentine göre yapılmalı”
Naslı, 2023’e kadar tamamlanacak yeni ulaşım ağının, ana kavşak konumundaki Ankara’yı hızla büyütecek bir faktör olduğuna işaret etti. Doğu-batı ve kuzey-güney akslarında 17 büyük ili, üretim merkezleri ve turizm bölgelerini birbirine bağlayacak bu yeni ve seri ulaşım ağındaki ana yolların kesişim noktasında Ankara’nın yer aldığını belirten Naslı, çekim merkezi olma özelliği daha da güçlenecek Başkent’in ekonomisi ve nüfusundaki büyümenin katlanarak artacağını ifade etti.
Ankara’nın kentsel gelişim planları ve bu temelde şehir içi yol ve trafik planlamasının, bu gelişme potansiyeli dikkate alınarak, “sürdürülebilir kent içi ulaşım” ilkesine göre yapılması gerektiğini belirten Naslı, şunları söyledi:
“Ülke içinde şehirlerarası yolların ve Orta Asya içlerine kadar uzanacak milletlerarası ulaşım ağının merkezinde yer alışı, Ankara’yı hızla büyütecek; ekonomik ve ticari faaliyetlerin de ana kavşağı ve küresel çapta bir metropol haline getirecek. Bu da Başkent ekonomisi ve nüfusundaki büyümenin katlanarak artması demek… TÜİK projeksiyonlarında 2023 yılındaki Ankara nüfusu yaklaşık 6 milyon kişi olarak tahmin ediliyor. Ancak önümüzdeki yıllarda büyümesi ivme kazanacak Ankara ile ilgili trafik planlaması ve alt yapı çalışmalarının da Başkent’in ekonomik büyüme ve kentsel gelişim kapasitesi öngörülerek yürütülmesi şart. Ankara’ya ilişkin trafik planlamasının 2050’lere uzanan bir vadede; 9-10 milyonluk bir şehre göre yapılması gerekiyor.”
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş