Kategori: HaberlerKonut

Arap yatırımcı: ‘Türkiye Müslüman coğrafyanın son kalesi’

Hiper Gayrimenkul’ün patronu Genç, “Araplar Türkiye’yi ‘Müslüman coğrafyanın son kalesi’ olarak görüyor. Çoğu işlerini, ailelerini buraya taşıma planı yapıyor. Ne olursa olsun Türkiye’ye güveniyorlar” dedi.

Hiper Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Genç, Katarlı yatırımcılarla ortak Beylikdüzü’nde yeni bir projeye başlamak için görüşmeler yaptıklarını söyledi. Türkiye’den konut alan yabancıların tamamı aynı zamanda potansiyel gayrimenkul sektörü oyuncusu olduğunu vurgulayan Genç, “Özellikle Arap dünyası ve Ortadoğu’dan gelip İstanbul’da konut alanların amacı aynı zamanda işini, gücünü ailesini buraya taşımak. Çünkü ne olursa olsun, hala kendi ülkelerinden daha fazla Türkiye’ye güveniyorlar” diye konuştu. Genç, Arap dünyasındaki Türkiye’ye bakışını şöyle anlattı: Yemen’in Suudi Arabistan’ın elitleri bize gelip, ‘bizim ülkemizde ne olur ne olmaz bilemiyorum, ev alıp ailemi İstanbul’a taşıdım. İşlerimi de buraya kaydıracağım. Beraber iş yapalım diyorlar. Hâlâ Türkiye’yi Müslüman ülkelerin son kalesi olarak görüyorlar.”

2015 zor bir sene miydi gayrimenkul sektörü açısından?

2015’te gündemimizi seçimler meşgul etti. Yatırımcılar, ‘bekleyelim, görelim’ mantığındaydı. Ancak kasımdan sonra piyasalar stabil bir ortama oturdu. 2016’ya sektör biraz durgun girse de geçen yılın sonunda İstanbul’da konut fiyatları yüzde 26 civarında arttı. Ben emlak sektörünün 2016’da çok daha iyi yol alacağını düşünüyorum.

Bu arada yabancı satışları da arttı. Sizin projeniz Future Park’ta durum ne?

Evet yabancı yatırımcının İstanbul’a ilgisi artarak devam etti. Hâlâ da böyle devam ediyor. Bizim projemizde yabancılara satışımız beklentilerimizin de üzerinde gerçekleşiyor. Future Park’ta yaptığımız satışın yaklaşık yüzde 70’i yabancı yatırımcıya yapıldı. Özellikle Ortadoğu ve Araplardan yoğun ilgi var. O coğrafyadaki sıkıntılardan dolayı yabancı yatırımcının Türkiye ilgisi daha da artıyor. Biz yabancıya çok satış yapacağımızı biliyorduk ama bu kadarını beklemiyorduk doğrusu.

Kendi ülkelerine güvenmedikleri için mi Türkiye’ye geliyorlar?

Dün Yemenli bir müşterimiz geldi. Kendisi oranın en büyük iş adamlarından biri. Diyor ki, “Yemen’de Suriye’den beter bir durum var. Bizim artık orada kalmamız mümkün değil. Biz artık İstanbulluyuz. Ailemi de tamamen buraya getirdim, yatırımlarımı da buraya kaydırıyorum.” Bunun gibi pek çok örnek var. Yani artık burayı ikinci değil, birinci vatanı olarak görüyorlar. Birçok müşterimiz potansiyel proje yatırımcısı.

Sadece Türkiye’ye mi güveniyorlar?

Evet burası Müslüman coğrafyanın son kalesi gibi görülüyor. Burayı çok ciddi bir güvenli liman olarak görüyorlar. BAE’den Suudi Arabistan’a kadar bu böyle. Yolsuzluktan şikayet ediyorlar. Petrol fiyatlarının dip olması ve Yemen savaşı Suudi Arabistan’da ciddi bir travma yarattı.

Future Park’ı anlatır mısınız?

İçinde oteli, AVM’si, konut blokları ve rezidansları var. 1.600 ünitemiz var. 348 odalı otelimizin franchise anlaşmasını yaptık Wyhndam Grubu’yla. AVM’nin yanında bir sağlık kompleksimiz var. Estetik ağırlıklı bir merkez. Yabancılar saç, cilt , diş gibi estetik ağırlıklı konuyar için ülkemize çok fazla geliyor. Bu merkez, yabancıların bu ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Arapların elitleri eğitimlileri geliyor

Bu coğrafyadan Türkiye’ye gelen kitlenin profili nasıl, size de birlikte iş yapmak için teklif sunuyorlar mı?
Evet. Bu coğrafyadan Türkiye’ye gelenler bölgenin elit kesimi. Ciddi anlamda mali portföyleri olan hem de kişisel donanımları olan insanlar. Burada sadece emlak değil, arsa da bakıyorlar. Biz de ortak yatırım için pek çok yatırımcıyla görüşmeye başladık. Artık gayrimenkul sektöründe çok daha fazla yabancı oyuncu göreceğiz. Biz de Beylikdüzü’nde bir arsada Katarlı bir yatırımcı ile orta ölçekli bir proje geliştirmek üzere anlaşmak üzerindeyiz.

Yabancı için Boğaz da İstanbul, Esenyurt da

Esenyurt yabancıların çok tercih ettiği bir bölge haline geldi. Bu ilgi sürecek mi?
Yabancı için orası da İstanbul; Taksim, Şişli, Boğaz da İstanbul. Ama bu bölgede fiyat 10 bin dolar, Esenyurt’ta 3.500-4 bin TL. Dolayısıyla yabancı hem uygun fiyatlı olanı hem de potansiyeli olan bölgeyi tercih ediyor. Bölgenin ivmesine inanıyoruz.

İç piyasada durum nasıl?

Yerli yatırımcının oyuna dahil olabilmesi için hükümetin tedbirler alması gerekiyor. Her yıl İstanbul’da fiyatlarda yüzde 25-30 arası bir artış var. İstanbul’un taşı toprağı altın diye bir laf vardı, gerçekten de öyle…

Akşam

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

1 hafta Önce