Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Mart ayı sonuçları açıklandı.
Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Mart 2015 döneminde 2014 Mart ayına göre %13,6 yükselerek 179 puana ulaştı.
AVM Endeksi verileri ilk çeyrek bazında da geçtiğimiz yılın ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 18;4 oranında artış gösterdi. Endeks ilk çeyrekte 167 puana ulaştı.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Mart 2015’te bir önceki yılı aynı ayına göre 8 puan arttı ve verimlilik m2 başına 636 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 747 TL, Anadolu’da ise 562 TL olarak gerçekleşti.
Çeyrek bazında da m2 başına düşen cirolarda artış yaşandı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2015 yılının ilk çeyreğinde 2014 yılı ilk çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 18,8 artarak 637 puana ulaştı.
Mart ayında en yüksek ciro artışı diğer kategorisinde…
Geçtiğimiz yılın Mart ayı ile karşılaştırıldığında 2015 Mart döneminde kategoriler bazında en yüksek artış yüzde 20 artışla AVM’lerdeki diğer* alanların cirolarında gerçekleşti Geçtiğimiz yılın Mart ayı ile karşılaştırıldığında endeks genel kategoride yüzde 14, Teknoloji kategorisinde yüzde 10, yiyecek kategorisinde yüzde 3, giyim kategorisinde yüzde 1 artış kaydederken, aynı dönemde ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 3, hipermarket kategorisi ise yüzde 9’luk düşüş gösterdi.
(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)
Ziyaret Sayısı Endeksi
Mart 2015 verilerini bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda ziyaret sayısı endeksinin bu dönemde yüzde 1,0’lık bir artış gösterdiğini görüyoruz. Ziyaret sayısı endeksi ilk çeyrek bazında da geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 3,9’luk bir artışla 105 puana ulaştı
AVM Endeksi Mart 2015 ve ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Mart 2015 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 13,6 oranında arttı. İlk çeyrek verilerine baktığımızda da ciro artışının yüzde 18,4’e ulaştığını görüyoruz. Ciroların yanı sıra AVM’lerde m2 verimliliğinin de artıyor olması insanlarımızın tüketim harcamalarında AVM’lerin birinci tercih olduğunu gösteriyor. Kategoriler bazındaki artışlara baktığımızda da moda ve yiyecek dışı değerlendirebileceğimiz ve yaşam standartlarına hitap eden diğer kategorisindeki ciro artışı AVM’lerin müşterilerimizin günlük yaşamındaki yerini doğrular nitelikte. Bu dönemdeki artışlarda oldukça soğuk geçen kış mevsim şartlarının da etkisini unutmamak gerekiyor” dedi.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği
AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 65‘inden fazlasını temsil etmektedir.
AYD Türkiye’de takriben 50 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.
AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.
www.ayd.org.tr
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş