AVM’lere ‘acil tıbbi durum butonu’ geliyor

Vatandaşların sosyalleşmek ve ihtiyaçlarını temin etmek için gittikleri AVM’lerde yeni bir dönem başlıyor. Yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, AVM’lerdeki ortak kullanım alanlarına acil tıbbi müdahale ünitesi ve bu birimle iletişimi sağlamak için acil tıbbi durum butonu konulacak.

Alışveriş merkezindeki (AVM) ortak kullanım alanlarının ve 400 metrekareden büyük perakende işletmelerin görünür kısımlarına, acil tıbbi müdahale ünitesi ile iletişimi sağlamak amacıyla yeterli sayıda acil tıbbi durum butonu yerleştirilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. AVM’lerin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, bu merkezlerin maliki ile yönetiminin, yetkili idarelerin ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluklarını kapsıyor. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyetteki AVM’ler istenen nitelikleri bir yıl içinde sağlamakla yükümlü olacak. Yönetmeliğe göre; acil tıbbi durumlarda ilk müdahalenin yapılabilmesi ve ihtiyaç halinde en yakın hastaneye sevkin sağlanabilmesi amacıyla alışveriş merkezinin kolay ulaşılabilir bir yerinde en az 20 metrekare büyüklüğünde acil tıbbi müdahale ünitesi oluşturulacak. Bu ünitenin girişinde “Acil Tıbbi Müdahale Ünitesi” yazısı ve işareti yer alacak. Bu ünitenin yeri yönlendirme levhalarıyla gösterilecek. Bu ünite ile iletişimi sağlamak amacıyla AVM’lere yeterli sayıda acil tıbbi durum butonu da yerleştirilecek. Acil tıbbi müdahale ünitesinde Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen nitelik ve miktarda ilk yardım malzemesi ve ekipmanı olacak. Bu hizmetler, özel sağlık hizmeti veren kuruluşlardan hizmet satın alınmak suretiyle de verilebilecek. AVM’lerde kolay ulaşılabilir yerlerde, her katta 10 metrekareden az olmamak üzere içinde lavabosu, alt değiştirme ünitesi, emzirme koltuğu ve sehpası bulunan yeterli sayıda bebek bakım odası oluşturulacak. Ayrıca 0-10 yaş grubu çocuklar için oyun odası da hazırlanacak.

Ortak alanlara kamera ayarı

Bebek bakım odası ve tuvalet gibi niteliği itibarıyla kayıt altına alınması uygun olmayan alanlar dışındaki ortak kullanım alanları kamerayla kayıt altına alınacak. Bu kayıtlar en az 30 gün süreyle saklanacak.

Kaç tıp teknisyeni çalışacak?

Satış alanı 20 bin metrekarenin altında olan AVM’lerde en az bir acil tıp teknisyeni veya acil tıp teknikeri; 20 bin ila 50 bin metrekare olan yerlerde en az birer acil tıp teknisyeni ve acil tıp teknikeri veya en az 2 acil tıp teknisyeni bulundurulacak. Satış alanı 50 bin ila 100 bin metrekare olan AVM’lerde en az birer acil tıp teknisyeni ve acil tıp teknikeri; satış alanı 100 bin metrekare ve üzerinde olanlarda ise en az birer acil tıp teknisyeni ve tıp doktoru bulundurmak zorunlu olacak.

‘Türkiye AVM trenini kaçırdı’

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, küçük esnafın Türkiye’nin her yerinde şubesi bulunan büyük ölçekli bir perakendecinin satın almadaki pazarlık gücü karşısında çok fazla rekabet şansı olmadığını söyledi. AVM’lerin şehrin merkezinde konumlandıklarını ve haftanın her günü açık olduklarını belirten Torlak, “Çok yüksek kira bedelleri var. İşin bir de bu boyutu var, tek taraflı düşünmemek lâzım ama diğer yandan da küçük esnafın durumu ortada” diye konuştu. Rekabet savunuculuğu bağlamında görüş belirten bir kurum olduklarını vurgulayan Ömer Torlak, “Bu konuda Türkiye biraz treni kaçırdı ama buna rağmen yapılabilecek düzenlemeler var. Örneğin pazar günleri kapatılması gibi…” dedi.
YENİ YÜZYIL GAZETESİ