AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahati için ilk adımı attı. Olumlu tavsiye raporu Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nde onaylanırsa 3 aydan kısa ziyaretlere vize istenmeyecek. Türkiye’de de pasaportlar değişecek.
Türkiye’de günlerdir merakla beklenen karar Brüksel’den geldi. Avrupa Komisyonu, vizelerin kaldırılmasının ilk adımını attı. Türkiye’nin 72 kriterden 67’sini yerine getirdiğine ilişkin rapor kabul edildi. Komisyon, kalan 5 kriterin de yerine getirilmesi halinde, Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa’ya seyahat edebilmeleri yönünde görüş bildirdi. Vize muafiyetinin sağlanması için hazirana kadar AB’nin istediği şartların tamamlanması isteniyor. Tavsiye kararı vize serbestisi için ‘yeşil ışık’ niteliği taşıyor. Ancak AB’ye vizesiz giriş için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin onayı da aranacak.
‘ETKİLEYİCİ İLERLEME’
Karara dair açıklama yapan AB Komisyonu’nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Türkiye’nin vize serbestisi şatlarını yerine getirmede çok etkileyici ilerleme gösterdiğini belirterek, “Ama hâlâ acil olarak yapılacak işler var” dedi. AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos da “Türkiye’nin tüm şartları karşılayacağına dair taahhüdünü yerine getireceğine inanıyoruz” diye konuştu.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Önümüzdeki hafta başlaması öngörülen süreçte konu ilk olarak Avrupa Parlamentosu’nun Sivil Özgürlükler ve İçişleri Komisyonu’nda ele alınacak. Daha sonra AP Genel Kurulu’nda basit çoğunluğa dayalı oylama olacak. Buradaki karar büyük ölçüde ana siyasi grupların takınacağı tavra bağlı olacak. AP’den olumlu karar çıkarsa AB Konseyi’ndeki süreç başlayacak. Bu kurumdaki süreçte ise oybirliği yerine nitelikli çoğunluk uygulaması kullanılacak. AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Olumlu karar alınması için ise oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’inin lehte oy kullanması ve bu ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65’ine denk düşmesi gerekecek.
BİYOMETRİK İÇİN ARA ÇÖZÜM
Metinde Türkiye’den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanmasına başlanması, terörle ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB’ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye’ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi. Ara formül olarak, Türkiye’nin pasaport sahibinin fotoğrafı ile parmak izi bilgisinin yer alacağı kısa süreli pasaportlar düzenleyebileceği, Ekim 2016 itibarıyla tüm güvenlik özellikleriyle AB standartlarında pasaport çıkarılacağı kaydedildi.
ÜÇ AYDAN KISA ZİYARETLERE VİZE YOK
AB Konseyi’nden onay çıkması halinde vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak. Böylece Türk vatandaşları Schengen ülkelerine üç aydan kısa süreli ziyaretler için vize almak zorunda kalmayacak. Ancak anlaşma Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma ve yerleşme hakkı vermiyor. Vizelerin kalkması durumunda Türk vatandaşları, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a vizesiz gidecek. Monako, San Marino ve Vatikan’a da bu şekilde gidilebilecek.
İSTENEN 5 KRİTER
– Suçluların iadesi konusunda AB ile hukuksal işbirliği.
– AB polis teşkilatı EUROPOL ile işbirliği anlaşmasına imza.
– Kişisel verilerin korunması için yeni yasa çıkarılması.
– Yolsuzlukla mücadelede Ulusal Strateji Planı’nın uygulanması.
-Terörizm suçunun kapsamının AB normlarında daraltılması.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi