Kategori: HaberlerSektörel

Bakan Özhaseki’den inşaata teşvik sinyali

Hükümet, büyümenin lokomotifi inşaat sektörü için teşvik sinyali verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, “Bu ülkeyi siz ayağa kaldıracaksınız. Biz de önünüzü açmak için çalışacağız” dedi…

Hükümet, son dönemlerde küresel ve bölgesel olaylar nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiren inşaat sektörüne mevcut ekonomik paketin dışında yeni teşvikler için çalışma başlatmaya hazırlanıyor. İnşaat sektörünün temsilcileri, imardan vergiye, Mütekabiliyet Yasası’ndan konut alan yabancıya vatandaşlık verilmesine kadar birçok düzenlemenin yapılmasını bekliyor. Türkiye, 15 Temmuz gecesi yaşadığı FETÖ’nün yaptığı darbe girişimi sonrası hayatı normalleştirmeye çalışırken, SABAH Gazetesi de, darbe sonrası ilk geniş katılımlı toplantı düzenleyerek bu çabaya destek verdi.

‘Geleceği İnşa Edenler’ toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin himayelerinde gerçekleşti. Belediye başkanları, dernek başkanları ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı önümüzdeki dönemde yapılacak düzenlemelere rehberlik edecek bir arama konferansı haline geldi. Bakan Özhaseki, hükümet olarak sektör için yeni bir teşvik üzerinde çalıştıklarını belirterek, paketin detaylarını inşaat sektörünün temsilcileriyle istişare ederek oluşturmak istediklerini söyledi. Bakan Özhaseki, “Geçen hafta açıkladığımız ekonomik paketin üzerine bir teşvik paketinin de ‘İnşaat sektörü için yapabilir miyiz?’ diye bakacağız. Bu yüzden bu toplantıyı yapıyoruz” dedi. 15 Temmuz’da FETÖ’nün terörist askerlerinin yaptığı kalkışmayı kınayan Bakan Özhaseki, “Hayatı normalleştirmek istiyoruz. Başka bir ülke olsa ne kadar sürede ayağa kalkardı bilemiyorum. Ancak bizde pazartesi itibarıyla tüm birimler görevinin başındaydı. Çalışmalar kaldığı devam ediyor” dedi.

MÜKTESEP HAK GELİYOR

185 kişinin katıldığı ve 5 saat süren toplantıda inşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Bakan Özhaseki, bizzat not aldığı konularla ilgili de tek tek cevap verdi. Bakan Özhaseki, sektör temsilcilerine “Bu ülkeyi ayağa kaldıracak olanlar sizlersiniz. Biz de sizlerin birazcık önünü açabilmek, çakıl taşlarını temizlemek için ne yapabilirsek yapacağız. Belediyeler yasasını yeniden değerlendirdik. Bu yıl Meclis’i kapatmayacağız. Çalışacağız. Yerel Yönetimler Yasası’nı hazırlayacağız. Burada benim çok önemsediğim birkaç husus vardı. Belediyelerin öz gelirlerinin artması, imar sıkıntıları, imtiyazlar haklar gibi konular vardı ama müktesep hak yoktu. Bu önemli bir konu. Bunu da Belediye Yasası’nın içine atabiliriz” dedi. Sektör temsilcilerinin vergi ile ilgili düzenlemeleri konusunda teşvik paketi olacağını ancak vergi indirimi gibi bir talebin buna girip girmeyeceğinin belirsiz olduğunu söyleyen Özhaseki, konunun Maliye ve Ekonomi bakanlıklarını da ilgilendirdiğini ve ayrıca Türkiye’nin enerji ve sosyal güvenlik konularındaki açıkları için ülkenin vergi toplaması gerektiğini vurguladı. Bakan Özhaseki şunları söyledi: “Bu ülkenin doğalgazı yok. Sadece en önemli avantajı siz değerli işadamları ve ödediğiniz vergiler. Bu devlet bunlarla ayakta kalıyor. Bunu bilelim. İki tane ciddi açığımız var her sene. Birisi enerjide diğeri sosyal güvenlikte. İkisinde de dehşet açıklar veriyoruz. Terörden dolayı Güneydoğu’da yıkılan ve yapılması gereken binlerce ev var. Tarihi eserlerin restorasyonu için ciddi bir bütçe ayrılıyor. 5 ila 7 milyar liralık yatırım yapılacak. Bunlar bir araya geldiğinde her sektörün teşvik istemesi ne kadar yer bulur çok bilemiyorum. Çok haklı talepleriniz var. İnşaallah teşvik paketlerine bunlar girer.”

VAHŞİ İMAR ARTIŞI YOK

İnşaat yoğunluğunun çok yüksek olduğu projelerin artık kabul edilmediğini de söyleyen Özhaseki, buna benzer gelen birkaç projede, yoğunluğu direktif vererek azalttığını söyledi. Bakan Özhaseki, “Ramazan ayı boyunca birkaç proje geldi. Bu projelerdeki 250 bin metrekarelik inşaat yoğunluğunu iptal ettim. Bu, 2 bin 500 rezidansın yapılamaması anlamına geliyor” dedi. Bakan Özhaseki, sektörün önünü açmak için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ancak vahşice gelen taleplerin de karşısında duracaklarını belirterek, “İptal ettirdiğim proje için Cumhurbaşkanı’mıza gidip, ‘Getirdiğiniz Bakan bizim önümüzü tıkıyor’ diye şikâyette bulundular. Eyvallah diyorum. Ben ölünceye kadar bakan olacağım demiyorum. Ama giderken yüz akıyla, şerefle gideceğim” diye konuştu.

ŞAHIS BAZLI İMAR PLANI YAPILAMAZ

Bakan Özhaseki Türkiye’de rant konusunun yanlış anlaşıldığının da altını çizerek “Rantı duyanın tüyleri diken diken oluyor. Rantın olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Kötülenecekse rantın haksız yere eşe dosta dağıtımı kötülenmeli” dedi. Bu nedenle de öncelikli olarak parsel bazlı yoğunluk artışlarında yaşanan çirkinliğin artık sona ereceğini vurgulayan Özhaseki, plan tadilatlarıyla ilgili de “Bizim tarafımızdan şahıs bazlı planların yapılmayacağını herkes bilsin” dedi.

ÇÖZÜM ORTAĞI OLABİLİRİZ

Bütün önerileri değerlendirip bir an önce hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlatan Bakan Özhaseki, “Bu işin taraflarıyla işbirliğine hazırız. Bu kapı herkese açık” dedi. Özhaseki şöyle devam etti: “Tıkanan bölgesel projeler var. Çözüm ortağı olup işin içine girebiliriz. Müteahhitle vatandaş arasında garantör olabiliriz. Bu bizim inşaat işine gireceğimiz anlamına gelmiyor. Sadece tıkanmışlık olan noktalarda teklife açığız.”

Murat Kurum: Ekonomik darbeye karşı da teyakkuzdayız

Emlak Konut GYO’nun Genel Müdürü Murat Kurum, SABAH’ın toplantısında FETÖ’nün darbe girişimine karşı gösterdikleri direnmeyi, ekonomik darbe için de gösterdiklerini söyledi. 15 Temmuz’un hemen ertesinde tüm yüklenici firmaları toplantıya çağırdıklarını söyleyen Murat Kurum, “Pazartesi itibarıyla bütün yüklenicilerimizi topladık ve ‘Bir tane işçiyi çıkarmayacaksınız’ diye talimat verdik. Bu darbe girişimi başarılı olamadı belki ama sonucunda ekonomik darbe girişimi de oldu. Türkiye ekonomisinin can damarı da inşaat burada önemli yer tutuyor. Bize düşen işimizi devam ettirmek üretime devam etmek” diye konuştu. Kurum, inşaat sektörünün durgunluktan çıkması için çözüm önerileri de yaptı. Kurum, “Bu süreçte, inşaatla ilgili acil bir paketin açıklanması gerekiyor. Düşük olan hacmi artırmamız gerekiyor. Burada bizim başlık halinde mevcut yasaların dışında ilk konut alacaklara konut alım teşviki verilmeli. Bunların yüzde 25’i kredi desteği ya da KDV desteği gibi yapılabilir. Şu an mevzuattaki tapu harçları yüksek bunun da geçici bir süre indirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

10 maddelik çözüm önerisi

Toplantıda Bakan Özhaseki ve yetkililerle şu öneriler paylaşıldı…

1- Tapu harçları indirilsin. Yüzde 4’lük tapu harçları yüksek. Geçici bir süre olsa da harçların indirilmesi gerektiğini söyleyen inşaatçılar, bu indirimin piyasayı hareketlendireceğini söylüyor.

2- İlave vergiler kaldırılsın. Sözleşmelerde tavandan damga vergisi ödeniyor. Bu vergi ilave sözleşmelerde de ödendiğini anlatan temsilcilere göre, ilave vergiler kaldırılmalı.

3- Arsa rayiçleri yenilenmeli. Yüzde 1-8-18 KDV uygulamasından sonra rayiç değerlerinin değişmesi gerektiğinin altını çizen firmalar, “Merkezdeki arazilerin hepsi yüzde 18 KDV’ye tabi artık. Bu da sektör adına zor bir durum ve rayiçlerin daha kısa vadede yenilenmeli” dedi.

4- Yabancıya vatandaşlık verilmeli. Sektör temsilcileri, “Yabancı vatandaşlara vatandaşlık, geçici oturum izni verilmeli. Dış piyasadan kaynak aktarmamız lazım” dedi.

5-Gayrimenkulün takası yapılmalı. İnşaatçılara göre, sadece parayla değil arsayla, mevduatla, fonla, hisse senediyle Takasbank üzerinden gayrimenkul takası yapılabilir.

6- Gayrimenkul yatırım fonları düzenlensin. GYF’lerin ön satışlardan konut satın alabilmelerine izin verilmediğini anlatan sektör temsilcileri “Bu fonlar zaten konut almak için kurulmuş, iskansız projelerden konut alabilmelerinin önü açılmalı” dedi.

7- Yurtdışı fuarlar için tanıtım fonu kurulmalı. Firma temsilcileri, “Tek çatıda fuar organize edecek, yurtdışından ilave kaynak girişi sağlayabilecek, ülkeyi anlatmamız gerekiyor” dedi.

8- Dönüşüm için stratejik plan yapılmalı. Tüm Türkiye ölçeğinde 1/25.000’lik plan yapılmalı. Rezerv alanların uzun vadede ne olacağı belli olmalı. Rezerv alanlarıyla ilgili öncülüğün de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yapılmalı.

9- Dönüşüm için de finansman fonu kurulmalı. Dönüşüm yapacak kat maliklerine ve yerel yönetimlere buradan para verilmeli.

10- Yabancıya veya yüklenicilerde ruhsatın imar planının müktesep hak olması gerekiyor. İnşaatçılar, “Anayasada nasıl vatandaşlık hak ise bunun da hak olması lazım” dedi.

Sabah

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

Konut kredileri mortgage krizi getirir mi?

#KonutKredileri #Mortgage #OsmanAltuğ

2 saat Önce

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

4 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

1 hafta Önce