Bakan Sarı: ‘Taş üstüne bir taş da siz koyun’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yeniden inşa edilecek Güneydoğu’daki 7 bölge için özel sektöre çağrıda bulundu. İstanbul’daki inşaat şirketlerini operasyonların bittiği yerlere davet eden Bakan Sarı, “Özel sektörü özellikle davet ediyorum. Taş üstüne bir taş da siz koyun” dedi.
Terörle mücadele kapsamında Güneydoğu’da operasyonların yapıldığı bölgelerde yeni yaşam alanları kurulması hedefleniyor. Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak merkezde kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalara başladıklarını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul’daki büyük inşaat şirketlerinin bu bölgelere çağırdı. Gayrimenkul muhabirleri ile buluşan Bakan Sarı, “Sur’un içinde ya da operasyonların bittiği yıkılmış bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları için ben özel sektörü özellikle davet ediyorum. Bu işi devlet eliyle yapabiliriz ama Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu göstermemiz lazım. İstanbul’da olan inşaat sektörünün temsilcileri oraya gelsin. Taş üstüne bir taş da siz koyarsanız en azından kopuk olmadığımızı biliriz” dedi. Dönüşüm için hak sahipleriyle görüşmelerin yapıldığını belirten Bakan Sarı, tarihi dokunun korunacağını söyledi.
PARSEL DÖNÜŞÜMÜ İSTEMİYORUZ
Bakan Sarı, “Sur’da ev isteyene ev verilecek. İsteyen kendi evini yapabilir. Kiracılar da kira öder gibi Diyarbakır’ın başka yerinde ev sahibi olabilir” dedi. TOKİ’nin 2012’de, Sur’un dışında rezerv alanlarda çalışmalara başladığını belirten Sarı, “Son dönemde siyasi amaçlarla TOKİ Sur’da toplu konut yapacak gibi bir algı yaratıldı. Bu doğru değil” dedi.
Dönüşümde en büyük sorunun uzlaşma süreci olduğunu belirten Sarı, “Vatandaş bu süreçte kanaatkâr olmalı. Müteahhit bir adım gitmeli, vatandaşlar bir adım gitmeli ve süreç hızlanmalı” dedi. Ada bazında dönüşüm öneren Bakan Sarı “Parsel bazlı dönüşüm bizim istediğimiz dönüşüm değil” dedi ve İstanbul’daki çalışmalar hakkında şunları şunları söyledi: “Piyalepaşa ve Tarlabaşı’nı ziyaret ettik, burada çalışma sürüyor. Okmeydanı’nda 24 bin haneyi ilgilendiren dönüşüm yapılacak. Fikirtepe’yi yakında ziyaret edeceğiz. Sultanbeyli’de de büyük bir dönüşüm projesi planlıyoruz.”
İMAR KANUNU SON AŞAMADA
Yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Sarı, “Kentsel dönüşüm üzerine çalışmamız var. 2016 sonu 2017 başında yeni İmar Kanunu gelecek” dedi. Yeni İmar Kanunu ile sektörde inisiyatife dayalı yorumu ortadan kaldıracaklarını belirten Sarı, “ İmar yönetmeliğinde alan hesabı var. Bu alan hesabı aynı belediye içinde iki mühendis ve mimar hesabı farklı olabilir. Yapılarda boşluk alanını bir belediye duvar içinden, biri duvar ortası biri duvarın dışından ölçebilir. Kişinin inisiyatifinde. İnşaatı yapan bir katta 2 metrekare kazansa 20 katta 40 metrekare yapar. Bu da küçük bir dükkan. Bu ölçüler bu kadar farklı farklı olmamalı. Gerekirse kuralları şematik olarak belirteceğiz. Yönetmelikler çok fazla yoruma açık olmamalı” diye konuştu.
EV SATIŞINA STANDART GELİYOR
Gayrimenkul sertifikası üzerinde çalışma yapıldığını kaydeden Bakan Sarı, “Sektörü merdiven altı görüntüsünden çıkarmamız lazım. Müşteriyle emlakçı arasında güven sorunu var. Bunu profesyonelleştirmek ve emlakçılık alanına standartlar getirmek gerekiyor” dedi. Emlak rayiç bedelleri ile ilgili de bir düzenleme için Maliye Bakanlığı ile ortak çalıştıklarını dile getiren Sarı, “Farklı keyfi bedel yerine herkesin ödeyeceği bedeller olacak” dedi.
Gülistan Alagöz / Hürriyet