Haberler

Bentonit nedir?

Bentonit nedir? Bentonit nedir ne işe yarar? Bentonit nasıl bir maddedir? Bentonit nasıl meydana gelmiştir? Bentonit nasıl oluştu? Bentonit nasıl oluşmuştur? Bentonit teknik özellikleri neler? Bentonit nasıl kullanılır? Bentonit hangi amaçlarla kullanılır? Bentonit kullanım alanları neler? KarBen Maden Sözlüğü’nden detaylı Bentonit nedir cevabı şöyle…

Bentonit nedir?

Bentonit, bir tür kaolinik kayaçtır. Sıkıştırılmış volkanik kayaçların yıkanması sırasında oluşur ve genellikle volkanik aktivite ile ilişkili olarak bulunur. Bentonit, sıkıştırılmış volkanik kayaçların hidrotermal etkileşimleri sonucu oluşan kaolinitlerden oluşur. Daha teknik bir anlatımla Bentonit, çoğunlukla Na-montmorillonit veya Ca-montmorillonit olabilen montmorillonitten (bir tür smektit) oluşan, emici, şişen bir kildir. Na-montmorillonite, Ca-montmorillonite göre çok daha fazla şişme kapasitesine sahiptir.

Bentonit genellikle deniz suyunda volkanik külün ayrışmasından veya külde bulunan volkanik camı (obsidiyen, riyolit, dasit) dönüştüren (devitrifikasyon) volkanik kül yataklarının gözenekliliği yoluyla hidrotermal sirkülasyonla oluşur. Mineral değiştirme sürecinde, amorf silikanın büyük bir bölümü (ağırlıkça %40-50’ye kadar) çözünür ve süzülerek uzaklaşarak bentonit tortusunu yerinde bırakır.

Bentonit yatakları beyaz veya soluk mavi veya yeşildir alanlar ve görüntüler oluşturur. Bentonit hava ile temasta krem rengine ve ardından havalandırmaya maruz kalma oranına göre sarı, kırmızı veya kahverengiye dönüşür. Bunun sebebinin oksitlenmiş Fe3+ izleri olduğu söylenilebilir.

Bentonitin teknik özellikleri nelerdir?

Şişen bir kil olarak bentonit, kendi hacmini sekiz katına kadar artıran ve büyük miktarlarda su emme yeteneğine sahip bir madendir. Bu sebeple bentonit yataklarından elde edilen mineral tek başına bina ve yol yapımı için uygun hale getirmez. Ancak şişme özelliği sondaj çamuru ve yeraltı suyu dolgularında avantaj sağlamak için yardımcı maden olarak kullanılmaktadır. Bentoniti oluşturan montmorillonit / smektit, mikroskobik yassı taneler şeklini alan bir alüminyum fillosilikat mineralidir.

Bunlar Bentonit kiline çok geniş bir toplam yüzey alanı vererek bentoniti değerli bir adsorban yapar. Plakalar ıslandıklarında da birbirine yapışır. Bu, kile, çömlek için kullanılan kaolinit kilinin plastisitesini geliştirmek için bir bağlayıcı ve katkı maddesi olarak yararlı kılan bir yapışkanlık verir. Kısaca; Bentonit, yüksek miktarlarda alüminyum sıkıştırılmış volkanik kayaçlarının yıkanması sonucu oluşur ve genellikle volkanik aktivite ile ilişkili olarak bulunur. Bentonit, volkanik aktivite sonucu oluşan kaolinitlerin bir türüdür ve yüksek miktarlarda alüminyum silikat içerir.

Bentonit ne işe yarar?

Genel olarak Bentonit kullanım alanları incelendiğinde; birçok endüstriyel uygulamada kullanıldığı görülmektedir. Bentonitin ana kullanımları, sondaj çamurunda ve gübreler veya böcek ilaçları için bir bağlayıcı, saflaştırıcı, emici ve taşıyıcı olarak bulunmaktadır. Bentonit üretiminin neredeyse büyük çoğunluğu sondaj çamuru üretimi için kullanılan sondaj bentoniti olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra küçük kullanımlar, petrol arıtmada dolgu maddesi, sızdırmazlık maddesi ve katalizörleri içerir. Kalsiyum bentonit (Katkısız Bentonit), yeryer diğer bentonit biçimleriyle örtüşen dolgu toprağı olarak pazarlanmaktadır.

BENTONİT HAKKINDA DAHA ÇOK BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

2 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

2 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

3 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

7 gün Önce