BPW İstanbul: Hiçbir kadın geride kalmayacak! Eğitim başlıyor!
Uluslararası BPW İstanbul İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Gelişim Programı’nı Nişantaşı Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkezi iş birliği ile 26 Kasım'da başlatıyor. BPW İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Selda Alemdar Dinçer'in açıklamalarıyla detaylar şöyle...
Alanında bir ilk olan program, kadının yerini temel haklar, şiddet, ayrımcılık, eşit temsil yönleriyle ele alarak toplumsal platformda kadının güçlendirilmesi adına üst düzey bir bilinçlendirme amaçlıyor. BPW İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Selda Alemdar Dinçer, programla ilgili şu bilgileri aktardı:
“Ekim ayında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni derneğimiz adına imzaladık. İmzanın hemen arkasından verdiğimiz bu taahhütün, savunuculuk faaliyetleri sürdüren bir kadın örgütü olarak sorumluluğumuzu artıracağını biliyorduk.
Ulusal ve uluslararası anlaşmalar, kadın emeği, cinsiyete duyarlı bütçeleme, kadına şiddetin önlenmesi ve İstanbul sözleşmesi ile yönetim kurulunda temsil gibi önemli meselelerde toplumu ve özellikle kadınları bilinçlendirmek üzere sosyal fayda adına inisiyatif alarak geliştirdiğimiz bu programın toplum için yaratacağı katma değerden ötürü gururluyuz ve heyecanlıyız”.
Türkiye’de bir ilk
Alemdar sözlerini “Bu toplumun kadınları olarak biz sadece eşitlik istiyoruz. Hiçbir kadının geride kalmasını istemiyoruz. Hakkımızı bilelim, savunalım istiyoruz. Kadın meselesinin sadece marjinal bir tartışma hususu değil bir bilinçlenme hususu olarak ele alınmasını istiyoruz. Bu amaçla Nişantaşı Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile birlikte geliştirdiğimiz bu program dahilinde katılımcılar hem özel teşebbüs hem kamu kökenli değerli konuşmacılar ile uluslararası platformlarda söz sahibi akademisyenleri dinleme, onlarla karşılıklı konuşma ve duyageldikleri kadın meseleleriyle ilgili üst düzey bilgilenme ve bilinçlenme fırsatı bulacaklar.” şeklinde sürdürerek bu programın Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek benzersiz bir eğitim ve gelişim programı olduğunun altını çizdi.
Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde başlayacak, Emekçi Kadınlar Günü bitecek
BPW İstanbul’un; Birleşmiş Milletler’in 2017-2020 uluslararası teması olan “Empowering Women to Realize the Sustainable Development Goals (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmak İçin Kadınları Güçlendirmek) konusuna da somut katkı vermek üzere düzenlediği program, 25 Kasım Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü açılış oturumu ile başlayıp, ayda 2 seminer şeklinde sürdürülerek 8 Mart 2021 Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tamamlanacak.
Uzun yıllar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak Kadının Statüsü Genel Müdürü olarak görev yapmış deneyimli bir kadın çalışmaları uzmanı ve aynı zamanda BPW İstanbul onur üyesi olan Nişantaşı Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Göknur Akçadağ’ın değerli katkılarıyla hazırlanan program içeriği; dijital şiddet, kadın istihdamını etkileyen etmenler, cinsiyete duyarlı bütçeleme gibi güncel ve spesifik konu başlıklarıyla da dikkati çekiyor.
1930’da Cenevre’de kuruldu
Birleşmiş Milletler’de (BM) danışman statüsü de bulunan ve 1930 yılında Cenevre’de kurulan BPW, uluslararası bir kadın örgütü. BPW İstanbul İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği de 2013 yılından bu yana Türkiye’de kadın-erkek eşitliği ve kadının toplumdaki rolünün güçlendirilmesi odağında faaliyet gösteriyor.
BPW İstanbul neler yapıyor?
BPW İstanbul İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği 2013 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Kadınların her türlü ayrımcılığa karşı güç birliği yapması, iletişim ağlarını güçlendirmesi, ulusal ve uluslararası paydaşlar ile çalışarak bir ağ oluşturmasına olanak sağlayan dernek; Türkiye ve dünyada farklı seviyelerde yaşanan toplumsal cinsiyet rollerine dayalı fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmayı ve böylece kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi karar mekanizmalarında var olmalarını sağlamak üzere topluma rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
BPW İstanbul, kökeni 1919’a dayanan BPW International (Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu) üyesi olma ayrıcalığına sahiptir. Cenevre merkezli BPW, bugün yaklaşık 105 ülkede, 35.000 kadın üyesi ile kadın politikaları ve öncelikli olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için savunuculuk yapan ve kadının ekonomik alanda güçlenmesi üzerine örgütlü ve dünya çapında çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde genel danışman, Avrupa Konseyi’nde ise danışman statüsüne sahip olan BPW International; Avrupa kadın lobileri ile de yakın iş birliği içindedir.
BPW İstanbul iletişim
Web: bpwistanbul.org