Haberler

Çelik yapı evler depreme dayanıklı mı?

Çelik yapı evler depreme dayanıklı mı? Çelik yapı evler nasıl inşa edilir? Hafif çelik yapı ev depreme dayanıklı mı? Çelik yapı sistemleri hakkında önemli bilgiler şöyle…

ÇELİK YAPI EVLER DEPREME DAYANIKLI MIDIR?

Çelik yapı sistemi kalıcı, dayanıklı, esnek ve sağlam endüstriyel bir yapı sistemidir. Mimari ve mühendislik çözümler ile tamamen kendine has kurgulanır ve çoğunluğu fabrikada kontrollü bir şekilde üretilir.

Duvar, çatılar için izolasyon değerleri bölgenin iklimine uygun olması için özel olarak hesaplanır.

Bu sistemlerin üretim süreçleri önceden belirlenir, büyük bir kısmı kontrollü olarak fabrikada üretilir ve bu da sahadaki uygulama süresini kısaltmış olur.

– Depreme Karşı Dayanıklılık

Yapı toplam ağırlığı ne kadar fazla olursa, deprem kuvveti de o kadar çok olacaktır. Bu sebeple deprem kuşağındaki yapıların mümkün olduğunca hafif malzemelerle inşa edilmesi gerekir.

Hafif çelik yapı üretiminde kullanılan tüm malzemeler oldukça hafif ve esnektir. Bu sistemle binalar, geleneksel yönteme göre çok daha hafif olduğundan deprem yükünü bu oranda daha az alırlar.

Özellikle deprem güvenliği açısından risk taşıyan bölgelerde bu özellikleriyle çelik, hayat kurtaran bir yapı sistemidir.

Ayrıca sahadaki uygulama aşamaları baştan belli olduğu için inşaat kalitesinde insan faktörüne ve inisiyatifine bağlı sapmalar olmaz.

– Hız ve İşçilik Maliyetlerinden Tasarruf

Çelik yapı sistemi ön üretimli olduğu için, üretim ve montaj süreçleri kontrollü bir şekilde yönetilebilmektedir. Bu sistem maliyetleri optimum seviyelere düşürdüğü için tercih ediliyor. Montaj süresinin kısa olması, daha az insan gücüne gereksinim, betonarme sisteme göre üç kat daha hızlı yapılması gereksiz işçilik ve şantiye maliyetlerini de ortadan kaldırır. Ayrıca çelik yapılardaki sahadaki işçilik betonarme yapılara göre daha azdır ve farklı iklim koşulunda rahatça uygulanabilir.

Çelik yapı evler ile mimari özgürlük

Hafif çelik yapı sistemi klasik ya da modern her türlü mimari projenin rahatlıkla hayata geçirilmesine imkân tanır. Bu sistem yapısal çelikle birlikte hibrit olarak kullanıldığında okul, hastane gibi büyük açıklık gerektiren binalar inşa edilebilmektedir.

– Yüksek İzolasyon

Binanın kullanılacağı bölgenin iklimine uygun malzeme seçimi yapıldığı için konforlu bir yaşam sunar. Yüksek ses, ısı izolasyonu ve yangın dayanımı sağlar.

– Çevre Dostu

Çelik, yüzde 90 geri dönüşümlü bir malzeme olduğu için doğal kaynakların tüketilmesinin önüne geçerek sürdürülebilirliğe katkı sağlar. Yüksek su tüketimi gerektirmez, minimum atık üretir. Binaların sökülüp, taşınıp tekrar monte edilebilmesi yapı ekolojisine de büyük katkı sağlar. Yüksek yalıtım değerleri sunan hafif çelik yapılar, yüksek oranda enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca çelik yapıların malzeme sarfiyatı ve zemine binen yükler betonarmeye göre daha düşük olduğu için karbon salınımı da daha azdır.

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

3 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

7 gün Önce