970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Doğu Karadeniz’de kentsel dönüşüm başlıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, DOKAP ile Doğu Karadeniz'de dönüşüm müjdelerini verdi...
Başbakan Ahmet Davutoğlu, DOKAP ile Doğu Karadeniz’de dönüşüm müjdelerini verdi…

Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı’nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, plan döneminde yaklaşık 10.4 milyar lira kamu yatırımı yapacaklarını belirtti. Davutoğlu “Bu başlı başına büyük bir yatırım hamlesinin bölgeye geleceğinin işaretidir” dedi.

Türkiye’de bir ülke ölçeğinde yürüttükleri kalkınma programları, büyük projeler ve hamlelerin yanı sıra bölge bazında geliştirdikleri programların da bulunduğunu belirten Davutoğlu, dün açıkladığı Doğu Karadeniz Projesi’yle birlikte birkaç hafta içerisinde Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi’nin yer aldığı bölgesel kalkınma planlarının ve detaylı eylem unsurlarının kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Ordu’da Devlet Tiyatroları Kültür Merkezi’nde, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı’nı (DOKAP) açıklayan Davutoğlu “DOKAP, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerini kapsıyor. Yani Sarp Kapısı’ndan, Samsun’a kadar olan sınır ve arkasında Bayburt ve Gümüşhane de olmak üzere bütün bu havzanın birlikte kalkınmasını planlamak üzere bu Doğu Karadeniz bölgesiyle ilgili 2023 planımızı ortaya koyuyoruz” ifadesini kullandı. Bu illerdeki plan döneminde yaklaşık 10.4 milyar lira kamu yatırımı yapacaklarını bildiren Davutoğlu “Bu başlı başına büyük bir yatırım hamlesinin bölgeye geleceğinin işaretidir” dedi.

İşsizlik yüzde 4.7’ye inecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı’nı açıklarken yaptığı konuşmada, “12 yılık bu birikim üzerine şu anda hedefimiz inşallah önümüzde 2023’e doğru giderken Doğu Karadeniz Bölgesi’ni DOKAP çerçevesinde gerçek bir çekim alanı, hem Türkiye’nin hem bütün Karadeniz’in hem Kafkaslar ve Ortadoğu’nun ulaşım hattı olarak bütün hinterlandın çekim alanı haline getirmeye kararlıyız” dedi. “DOKAP’ı oluşturan üç alt bölgede kişi başına gayri safi katma değeri Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmaya kararlıyız’’ diyen Davutoğlu “2013 yılında yüzde 6.7 olan bölgedeki işsizlik oranını, 2018 yılında, bu programın sonunda yüzde 4.7’ye düşürmeyi amaçlıyoruz. Yine 2013 yılında yüzde 47.6 olan istihdam oranının 2018 yılında yüzde 51.1’e ulaşmasını hedefliyoruz. Yüzde 51 olan iş gücüne katılım oranının da 2018’de yüzde 53.7 olmasını bekliyor, bu çerçevede çalışmaları sürdürüyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

BEŞ ANA BAŞLIKTA DOKAP

1) TURİZM VE ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yeşil Yol, yeni turizm hattı olacak

DOKAP’ta eylem planını beş ana başlıkta anlatan Başbakan Davutoğlu “Birinci önemli alan olarak ‘turizm ve çevresel sürdürülebilirlik’ alanında ‘Yeşil Yol’ adıyla marka bir değer yaratmayı amaçladığımız projemiz, eylem planımızın başat unsurudur’’ dedi. Davutoğlu, Yeşil Yol’un Karadeniz Sahil Yolu’ndan sonra Karadeniz yaylaları üzerinden, bütün yaylalarını birbirine bağladığını söyledi. Yeşil Yol’un kendileri için çok önemli bir proje olduğunu dile getiren Davutoğlu “8 ili birbirine yaylalarla bağlıyoruz. Bu 8 il üzerinden yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız’’ dedi. 2 bin 500 kilometre civarında toplam yol uzunluğu olan Yeşil Yol’un 490 kilometre kısmının yapım ve yenilenmesini tamamladıklarını, bundan sonraki süreçte de kalan kısımlarını yani yaklaşık 2 bin kilometrelik yolun tamamlanacağını söyledi. Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre yöre şartlarına uygun yerel mimaride yapılar yapılacak, bölgede yer alan turizm merkezlerinin imar planlarını tamamlayacak, yat ve kruvaziyer turizmi potansiyelini değerlendiren edüt-proje çalışmaları yapılacak. Ayrıca, bölgenin kültür varlıkları turizme kazandırılacak, milli park projeleri geliştirilecek.

2) EKONOMİK KALKINMA

Çay ve fındığın kalitesi artacak

İkinci ana alan olarak ekonomik kalkınma anlamında da çiftçi eğitim yayım faaliyetlerini geliştireceklerini anlatan Davutoğlu, bu bölgenin bitkisel üretim potansiyelini değerlendireceklerini söyledi. Davutoğlu ‘’Bu kapsamda başta çay ve fındık olmak üzere iyi tarım uygulamaları ve organik tarım yöntemleriyle üretimin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Çay ve fındığın ürün kalitesini artıracağız” dedi. Davutoğlu’nun verdiği bilgilere göre bölgede hayvancılığın geliştirilmesi sağlanacak, arıcılık desteklenecek.

Fındık Spot Borsası kurulacak

Başbakan Davutoğlu, bölgeye hizmet edecek 3 adet soğuk hava deposu inşa edeceklerini bildirerek, şunları söyledi: ‘’Dünyanın en fazla fındığını üreten bölgede hem fındık fiyat istikrarının sağlanması hem de ürünün uzun süre depolanabilmesi için önem arz eden lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması amacıyla gerekli çalışmaları yapacağız. Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası’nın kurulması projesini hayata geçireceğiz.’’ Bölge sınır kapılarını geliştireceklerini bildiren Davutoğlu ‘’Sarp Sınır Kapısı malum Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin gelişmesiyle, Doğu Karadeniz’in nasıl olumlu etkilendiğini hepimiz biliyoruz. Şimdi, Muratlı Sınır Kapısı’nın açılmasını sağlayacağız’’ dedi.

10 bin işletmeye 120 milyon TL

İşletmelerin finansmana erişim imkanlarını iyileştireceklerini dile getiren Davutoğlu, bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye 120 milyon lira destek sağlayacaklarını kaydetti. Davutoğlu, devam eden OSB yatırımlarını da tamamlayacaklarını belirtti.

3) ALTYAPI VE KENTSEL GELİŞİM

Rize ve Artvin’e hava ulaşımı

Üçüncü önemli alanın, altyapı ve kentsel gelişim olduğunu belirten Davutoğlu, havayolu altyapısını geliştireceklerini söyledi. Davutoğlu, Ordu-Giresun Havalimanının bu yıl hizmete gireceğini bildirerek, havayolu altyapısının bütün Doğu Karadeniz’de daha da gelişeceğini dile getirdi. Davutoğlu, Trabzon’da yeni paralel pist çalışmasının tamamlanacağını kaydederek, “Trabzon Havalanının yeni bir piste ihtiyacı olduğunu biliyoruz, bunun için de çalışmaları yapacağız” dedi. Rize ve Artvin’e hava ulaşımının sağlanması için gerekli çalışmanın yapılacağını ifade eden Davutoğlu, bölgenin kuzey-güney istikametinde demiryolu bağlantısını sağlayabilmek amacıyla Trabzon-Erzincan Demir Yolu Hattının etüdünü tamamlayacakları bilgisini verdi. Davutoğlu, karayolu ulaşım altyapısını iyileştireceklerini belirterek, bu amaçla Artvin’de baraj, köy ve bağlantı yollarını tamamlayacaklarını bildirdi.

4) SOSYAL GELİŞME

10.740 kişilik yeni öğrenci yurdu

Dördüncü önemli alanın sosyal gelişme olduğunu vurgulayan Davutoğlu, toplam bin 355 derslik inşatına devam ederek, okul öncesi okullaşma oranını yüzde 45’lerden yüzde 70’lere getireceklerini bildirdi. Davutoğlu, ilk ve ortaöğretimde ise 918 derslik daha inşaatın yapılacağını, devam eden 7 bin 60 kişilik pansiyon inşaatlarını tamamlayacaklarını dile getirdi. 80 zenginleştirilmiş kütüphane yerleştireceklerini belirten Davutoğlu, şunları söyledi: “Bölgenin yüksek öğretim altyapısını daha da geliştireceğiz” dedi. Davutoğlu, Artvin’de 500, Bayburt’ta 750, Giresun’da bin, Ordu’da bin 200, Rize’de bin 400, Samsun’da 4 bin 100, Trabzon’da bin 790 olmak üzere toplam 10 bin 740 kişilik yeni öğrenci yurdu inşa edeceklerini bildirdi. Davutoğlu, bölge insanının sağlık hizmetlerinden daha iyi faydalanabilmesi için hastane yatak kapasitesini toplam 3 bin 255 yatak artıracaklarını belirtti. Bölgede ayrıca gençlik merkezleri kurulacak.

5) ALTYAPI VE KENTSEL GELİŞİM

10.4 milyar lira kamu yatırımı

Yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi bağlamında merkezi idarelerin taşra teşkilatlarındaki personelin eğitim ihtiyaçları çerçevesinde eğitim programları düzenleyeceklerini belirten Davutoğlu, bölgede yer alan STK’ların beşeri gelişimlerini destekleyeceklerini ve bölgede yer alan üniversitelerin insan kaynaklarının gelişimi ve kurumsal yapılanmalarını destekleyeceklerini dile getirdi. Davutoğlu, bu illerdeki plan döneminde yaklaşık 10.4 milyar lira kamu yatırımı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Star