Dünya Kadastro Zirvesi, Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Dünyanın 80 ülkesinden gelen uzman, bürokrat ve akademisyenlerin yer aldığı açılışta konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Türkiye’nin sahip olduğu kadastro tecrübesini dünyayla paylaşmaya hazırlandığını” söyledi.
Dünya Kadastro Zirvesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü organizasyonu ile İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bugün başladı. Mehter takımının konseriyle başlayan zirvenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Şahin, kadastronun üzerine bina edilen tapu meselesinin, hukukun temelini oluşturan bir kavram olduğuna dikkat çekti.
Teknolojideki gelişmelerin tapu ve kadastro hizmetlerine hızlı bir şekilde aktarıldığını hatırlatan İstanbul Valisi Şahin; “Tarihin derinliğine kadar uzanan kadastro işlemleri, aslında insanla eşyanın ilişkilerini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla eğer köyünüzde, şehrinizde, ülkenizde ya da dünyada huzur arıyor veya istiyorsanız öncelikle insanlar ile eşya arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi gerekir ve o düzeni muhafaza etmek için müesseseler oluşturmak zorundasınız. Kadastro işte tam da bu noktada önemli bir misyon üstlenmiştir. Bugün geldiğiniz noktada da insanların mülkiyetten, gayrimenkul mülkiyetinden kaynaklanan ihtilafları asgari seviyeye indirilmiştir.” dedi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI İDRİS GÜLLÜCE’NİN MESAJI İÇİN TIKLAYIN!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk de sürdürülebilir kalkınmanın ancak iyi bir arazi kullanım planlaması ve yönetimiyle sağlanabileceğini belirterek, sürdürülebilir arazi politikalarının ise ancak doğru ve güncel kadastro bilgisine sahip olarak oluşturulabileceğini kaydetti.
Öztürk, bu kapsamda Türkiye’nin bu konudaki deneyimlerini ve birikimlerini uluslararası alanda daha fazla ülkeyle paylaşmak istediklerini vurgulayarak, Türkiye’nin kadastro konusunda önemli bir yere geldiğini ve bunu paylaşmak için hazır olduğunu belirtti.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney ise taşınmazlara ait bilgileri, devlet güvencesi altına almak ve hizmet vermek için müdürlüklerinin en üst teknolojiyi kullandığını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Vali Şahin’e, Osmanlı dönemine ait bir tapu örneği verdi.
Tarihi tapular ve kadastro planları sergileniyor
Zirve kapsamında üç ayrı serginin de açılışı gerçekleştirildi. Asırlık belgelerin bulunduğu sergide, Fatih Sultan Mehmet’in ceylan derisi üzerine yazılmış 65 metre uzunluğundaki Ayasofya Vakfiyesi de yer alıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’e ait tapu örnekleri, kız kardeşi Makbule Hanım’a mirasla geçen tapular ile Cumhuriyet dönemine ait ilginç kadastro çalışmaların da yer aldığı sergide, el yazması Kur’an-ı Kerim, 2. Abdülhamid’in şahsi tapuları, tarihi haritalar, tuğra ve mühürler ile bugün farklı ülke sınırlarında kalan Osmanlı coğrafyasına ait tapu ve haritalar da görülebilecek.
Küresel ölçekte ortak bir kadastro vizyonunun oluşturulabilmesi hedeflenen zirveye, 85 farklı ülkeden 3 bin uzman katılıyor.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş