Evde ahşap boyama nasıl yapılır?
Güneşin yüzünü gösterdiği, ağaçların çiçek açtığı, günlerin uzadığı bahar mevsimi ile birlikte balkon sezonunu da açmış bulunuyoruz. Eğer bahçeli bir evde yaşamıyorsanız, pandemi süreci ile birlikte kıymeti çok daha fazla anlaşılan balkonlar size nefes aldıracak tek kaçış rotası olabilir. İşte evde ahşap boyama teknikleri ve balkon dekorasyonu için öneriler...
Tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda trendleri belirleyen Bi’Boya, baharın gelişiyle evlerin en değerli bölümü haline gelen balkonları güzelleştirmeye yönelik dekorasyon önerilerini ‘kendin yap’ uygulamalarıyla paylaştı.
Hem aileniz ile keyifli bir hafta sonu etkinliği yapmak hem de kullanmadığınız eski ahşap mobilyaları değerlendirerek balkonlarınıza renk katmak istiyorsanız, Bi’Boya’nın hazırladığı yaşam alanlarını güzelleştirmeye yönelik ‘kendin yap’ çözümlerine göz atabilirsiniz.
Ahşap boyalar ile eskiyi fırsata çevir
Kendi emeğinizle balkona ekleyeceğiniz küçük ve kullanışlı ürünler başarma duygusunu körükler. Geri dönüştürerek kullanacağınız ahşaplar, ovalleştirilmiş yapısıyla yumuşaklık hisse veren ahşap saksılar, katlanır ahşap masa takımlarını, ahşap boyalar ile nasıl işlevsel hale getireceğinizi birlikte inceleyelim.
Eski bir meyve kasası, mor ametist ya da mor yasemen ahşap boyama ile saksı rafına ya da tüm sert yüzeyleri yazı tahtası haline getirebilen kara tahta boyası ile balkonunuzda yazı panosuna dönüşebilir.
Ahşap kütükleri, aşırı sıcak ve soğuk gibi hava şartlarından ya da yağmur, kar ve nemden etkilenmeyen mavi göl su bazlı parlak boya ile boyayarak alçak ve manzaraya hakim oturma alanı yaratabilirsiniz.
Eskimiş bir bankı sentetik parlak boyaların aksine parlaklığını zamanla kaybetmeyip sararma ve çatlama yapmayan turuncu karamel ile boyayarak üstünü oturma, altını ise depolama alanı olarak kullanabilirsiniz.
Ahşap yüzeyi boyamadan önce zımpara ve vernik kullanarak dayanaklılığı arttırabilir ve derin ahşap kasaları boyayarak saksıya da çevirebilirsiniz.
Dikey yerleşim anlayışı ile ahşap boyama
Katlanan masa ve sandalye takımının dikine her katlandığında boyasının atmaması ve zedelenmemesi için dayanaklı ahşap boyalar kullanmak gerekir.
Saksılar dikey olarak yerleştirilerek ışıktan faydalanması sağlanır. Bitkileriniz ışıktan faydalanırken ahşap mobilyanın ışıktan zarar görmemesi için sararma yapmayan boya tercih edilmelidir. Pastel renkleri tercih ederek dikey yerleşimi görsel şölene dönüştürebilirsiniz.
Masa takımını kırmızı, turuncu gibi sıcak renklere boyayarak hem iştahınızı arttırıp hem de soğuk günlerde içinizi ısıtarak balkonda keyifle kahvaltı yapabilirsiniz.
Sıcak bölgede iseniz de mavi, yeşil gibi soğuk renkleri kullanarak sakinlik ve huzuru çağırabilirsiniz.
Balkonunuza ahşap boyama ile farklılık katarken, Bi’Boya’dan mavinin, kırmızının, yeşilin ve diğer renklerin farklı farklı tonlarından kolayca boya temin ederek, tarzınıza uygun kaliteli boya ile kişiliğinizi yansıtabilirsiniz. Dilerseniz de ilginizi çeken renk tonlarından ücretsiz renk kartı da talep edebilirsiniz.
Ahşap boyama nasıl yapılır?
Evin genelde en küçük alanı olan balkonlardan en iyi şekilde faydalanmak için özel dekorasyon fikirlerine ihtiyaç duyarsınız. Özellikle hasır, bambu, ahşap ürünlerinin kullanımı, balkonları diğer odalardan farklı olan bir yaşam alanına dönüştürür. Ancak balkonlar, yapısı gereği mevsim koşullarına karşı daha korumasız olduğundan güneşten, nemden ve soğuktan etkilenir. Ani ısı değişimleri yaşanması ve fizyolojik etkiler ahşap ürünlerinizin zarar görme ihtimalini arttırır. Bu riskten kaçınmanın yolu, ahşap boyalar ile ürüne hem dekoratif hem de koruyuculuk özelliği kazandırmaktan geçer.
Ahşap yüzeyde bulunan yağ, toz ve kirler, boyaya yapışarak pürüzlü bir görünüm oluşmasına neden olur. Bu yüzden ahşap boyama yapacağınız yüzeyi kuru bir bezle güzelce temizlemelisiniz.
Estetik görünüm için zımparalama işlemi, boyanın yüzeye daha iyi tutunması, delik ve pürüzlerin düzeltilmesi için oldukça önemli.
Zımparayla giderilemeyen pürüzler için ahşap macunu kullanmalısınız. Bir spatula yardımıyla macunu dikkatle sürmeli ve kurumasını beklemelisiniz. Macun kuruduktan sonra fazlalıkları kazıyarak düzgün bir yüzey elde edebilirsiniz.
Ahşap boyama için yağlı boya ya da su bazlı akrilik tercih edebilir, geniş açılarda rulo ve dar açılarda fırça kullanabilirsiniz. Su bazlı olanlar neme daha dayanıklıyken yağlı boyalar temizlenmeye daha uygundur. Boyayı yağmur veya çizilme gibi durumlara karşı korumak için yüzeye vernik uygulayabilir; mobilyanın mat veya parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Ahşap boyama eskitme teknikleri nelerdir?
Ahşap boyama sırasında mobilyaya eskitme efekti vermek için kullanabileceğiniz sekiz farklı yöntem var. Mumla isleyerek veya streçle doku verebilirsiniz. Ağaç dokusu efekti verebilir, degrade geçişli ahşap boyama yapabilirsiniz. Antiquing boya kullanabilir veya yüzeyi yakarak vintage bir görünüm elde edebilirsiniz. Sünger ve potasyum permanganat da eskitme efekti veren diğer ahşap boyama teknikleridir.