Haberler

Fethiye, taş ocağına ‘HAYIR’ dedi

Yapılması planlanan ve bölgede ciddi bir ekolojik tahribat yaratacağı ifade edilen taş ocağıiçin ÇED sürecinin bir aşaması olan Halkın Katılımı toplantısı 3 Mayıs Cuma günü Fethiye halkı tarafından bir şölene dönüştürülerek Koruköy’de yapıldı. Toplantı, Dağ Taş Aş Bizim platformuyla sesini duyurmaya çalışan yöre halkının yüksek katılımı ile gerçekleşti.

Fethiye’nin Denizli yönünde 500 metre rakımdan itibaren başlayan yarı yayla denecek özellikte gözde havzası, Yeşilüzümlü, İncirköy, Koruköy, Nif, Kızılbel gibi yerleşim merkezlerinin etrafında inci gibi dizildiği, çevresi çam ormanları ve zeytinlikler ile kaplı ova taş ocağı tehdidiyle karşı karşıya. Bölgede yapılması planlanan taş ocağı için ÇED sürecinin bir aşaması olan halkın katılımı toplantısı bir şölene dönüştürülerek 3 Mayıs Cuma günü Koruköy’de gerçekleştirildi.

Firma yetkililerinin bilgi aktardığı toplantıya yöre halkı yüksek bir katılım sağlarken, detaylı soruları ile de firma yetkililerini terletti. Söz konusu tesisin mevcut zeytincilik kanununa göre, zeytinlik sahalarına en az 3 kilometre mesafede olması gerekirken tesisin birçok zeytinliğin yer aldığı Koruköy’e olan mesafesinin yalnızca 300 metre olduğunun altı çizildi.

Toplantıya katılan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği yetkilisi Muğla Arısı Islah Projesi hakkında bilgi verdi ve arıcılığın bu projeden son derece olumsuz olarak etkileneceği bilgisini aktardı. Bölge için önem arz eden diğer bir proje olan Bal Ormanı projesi için Orman Bakanlığı tarafından bölgede yoğun olarak aromatik bitki ekim dikiminin yapıldığını belirten yetkili, bu bitkilerin de tesisten olumsuz etkileneceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

“Bölgenin doğal varlıkları korunsun”

Toplantıda Dağ Taş Aş Bizim platformu adına konuşan Zeynep Ebru Aksoy ise kırsal kalkınma modelinin yöre için bir gereklilik olduğuna değinirken alternatif turizm ve tarımın bölgenin ekonomik kalkınması için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Temiz havası ve bereketli toprakları ile eşsiz güzellikteki bu bölgede taş ocağı yapılmasının kesinlikle bütünün hayrına olmayacağını belirten Aksoy “Mücadelemizde kararlıyız, bu bölgede üstün kamu yararı bu bölgenin doğal varlıklarının olduğu gibi korunmasıdır’ dedi.

Birincil tarım arazisi vasfında olan bu ova ve çevresindeki her bakısı farklı güzellik ve zenginlikteki yamaçlar, jeolojik formasyonlar nedeniyle bazen denizden karaya bazen de karadan denize rüzgar alması, görece düşük nem oranı, temiz havası ile hem tarım için hem de kırsal turizm için eşsiz bir değer olmasına rağmensık sık taş ocağı açılma girişimleriyle karşı karşıya kalıyor.

BU İLK TAŞ OCAĞI GİRİŞİMİ DEĞİL!

Yöre halkının tepkilerine neden olan taş ocağı girişimlerinin tarihçesi şaşırtıcı:

2005 – 27.09.2005 tarihli “ÇED gerekli değildir” kararına istinaden ile Koruköy Deveyanı mevkiinde firmaya taş ocağı lisansı verilmiş. Maalesef o dönemde zamanında itiraz edilememiş ve ocağın açılmasına engel olunamamış. Şu anda havzaya girildiğinde dikkat çekici büyüklüğe ulaşan açık yara görüntülü ocağın her sene büyüdüğü görüldüğünden ilk aldığı işletme alanı dışına çıktığı da tahmin ediliyor.

2007 – Aynı alanda aynı firma kapasite artırımı başvurusu yaparak çimento fabrikası açma başvurusunda bulundu. Girişim, yöre halkının açtığı ve yürüttüğü dava süreci sonunda açılması engellendi.

2016 – Yeni taş ocağı açma girişimi. “ÇED gerekli değil” kararı ile açılmaya çalışılan Aladağ mevkiindeki taş ocağı lisansı yine yöre halkının açtığı dava süreci ile engellendi. Bu sürecin tamamlanması 2018 Kasım ayını buldu.

2019 – Beldibi mevkiinde “ÇED gerekli değil” kararı ile II. Grup taş ocağı lisansı verildiği, yer tesliminin önceki yıl sessiz sedasız yapıldığı, firma alana 2018 Aralık ayında ekipman koyunca yapılan yasal başvuru ile öğrenildi. Hemen yöre halkından 52 kişinin katılımı ile dava açıldı. Dava süreci devam ediyor.

2019 – Mevcut ocağın işletmecisi olan firma (1) taş ocağı kapasite artırımı, (2)hazır beton tesisi ve (3) asfalt plent tesisi yapılması için 1 Nisan 2019 tarihinde yeni bir başvuru yaptı. Bu konu Çevre Şehircilik Bakanlığı Muğla il müdürlüğünün duyurusu ile öğrenildi.

ÇED süreci gerektiren bu başvuruda olumlu sonuçlanırsa yörede tarım, zeytincilik, hayvancılık (özellikle keçilerin yoğun olduğu bir bölge), arıcılık (bölgede Muğla arısı ıslah projesi yürütülüyor ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği – MAYBİR’e bağlı bir araştırma merkezi var) kırsal turizm, yöreye büyük değer katan Türkiyeli ve yabancı ülke vatandaşlarının bölgeye göçü ve bunlara bağlı her türlü doğrudan ve dolaylı ekonomik faaliyet etkilenecek.

Devam eden Beldibi mevkiindeki taş ocağı davası da aynı derecede önem taşıyor. Dağ Taş Aş Bizim Platformu adı altında toplanan yöre halkı herkesin desteğini bekliyor.

DAĞ, TAŞ, AŞ BİZİM PLATFORMU KİMDİR?

Üzümlü, İncirköy, Koruköy, Nif, Kızılbel, Söğütlü bölgesinde daha önce çimento fabrikası, Geyran ve Aladağ taş ocağı girişimlerini durdurduk. Kasım 2018 de Aladağ taş ocağı davamızın son aşamasını da kazandık. Hemen ardından Aralık ayında İncirköy-Nif yakınlarında yeni bir taş ocağı haberini aldık. Havzamızda mevcut ruhsatlı taş ve maden ocaklarının tahribatının günden güne arttığı ortadadır. Bölgemizdeki taş ve maden ocaklarıyla başlayan yağma ve tahribat hevesinin devam ettiğini görüyoruz. Daha önce geçit vermedik, yine vermeyeceğiz. Haklıyız, birlikte güçlüyüz.

Doğamızı, binlerin aşını, on binlerin geleceğini
bir iki ticari işletme para kazanacak diye feda etmeyeceğiz.

Bölgemizin ekolojik, tarımsal, turistik, kültürel ve ekonomik zenginliğini el birliğiyle koruyacağız.
Bugün burada, yarın sizin orada.

BÖLGEMİZİ YAĞMAYA TESLİM ETMEYECEĞİZ!

DAĞ, TAŞ, AŞ BİZİM PLATFORMU İLETİŞİM

https://m.facebook.com/groups/1271934036168236?ref=share

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

GYODER Zirvesi 2024 programı!

#GYODERZirvesi2024 #GYODERZirveProgramı #GYODERZirvesindeKimler

5 gün Önce

GYODER, Murat Kurum ile ‘Yeniden Başlat’ düğmesine basıyor

#GYODERGayrimenkulZirvesi2024 #MuratKurum #GYODER

5 gün Önce

KRİPTODER kuruldu

#Kriptoder #DijitalVarlık #Bitcoin

5 gün Önce

Emlak Konut Fikirtepe’de konut teslimi yapacak! İşte hak sahipleri listesi!

#EmlakKonut #Fikirtepe #KentselDönüşüm

1 hafta Önce

Sentra Gayrimenkul kuruldu: Portföyü 100 milyon doları aşıyor

#SentraGayrimenkul #SedakatÖzgürAnlar #KaleKilit

1 hafta Önce