Yıllar önce ‘başına talih kuşu kondu’ diye yazılıp çizilen Fikirtepe halkı, aradan 5 yıl geçmesine rağmen varsayılan o zenginliği bir türlü göremedi. Yeni tapusunu alanlar sözleşme gereği evini satamıyor, 1200 TL kira yardımı Kadıköy’de oturmaya yetmiyor, çözümsüz adalardaki vatandaş anlaşma ve kira yardımı bekliyor…

Fikirtepe, 5 yıl önce törenlerle kentsel dönüşüme açıldı… Kimi inşaat firmaları şimdi 20-22. katlara çıkarken, kimileri aynı ada içinde üçüncü hatta dördüncü firmalarla anlaşma sağlayamamış durumda. Üstelik bazıların topladıkları tapulara 10 yıllık şerh koydurarak adaları kilitledi. Hal böyle olunca, anlaşma sağlanamayan arsalardaki Fikirtepeli kira yardımından mahrum kaldı. Kira yardımı alanlar Kadıköy’de oturamadı, tapusunu teslim alan sözleşme gereği satış yapamıyor… Fikirtepe’deki son durumu Fikirtepe Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Derneği (FİDEM) Başkanı Ercüment Oruç ile konuştuk. Fikirtepe halkının mağduriyetlerini dile getiren FİDEM Başkanı Oruç, inşaatına başlanan projelerin hak sahiplerinin yaşadığı sorunları anlatarak söze giriş yaptı.

‘Tek inatçı vatandaş değil’

Beş yılı bulan süreçte vatandaşın da artık bıktığını ifade eden Oruç, “Bıkmaya başlayan Fikirtepeli de ‘Ne olursa olsun buna da razıyız’ diyerek kaderlerine boyun eğiyorlar” diye konuştu. FİDEM Başkanı şunları söyledi; “Kimsenin derdi dinlenmeden yerlerinin kamulaştırılmasını ve re’sen tevhid yapılmasını asla istemiyoruz. Fikirtepe’de tek inatçı vatandaş değil, burada birçok inatçı müteahhit var. Vekaletnamelerinde ‘Daireni ben belirlerim’ gibi keskin cümlelerin olması, vatandaşı rahatsız ederek imza atmamakta son derece haklı duruma getiriyor. Bu vatandaşların tapulu arsası res’en tevhid ile kamuya mı terkedilsin?.. Müteahhitler kendi çıkarlarını düşünürken neden vatandaşın hakları korunmuyor, re’sen tevhidin arkasına saklanılıyor” Fikirtepe’de imza toplayan bazı firmaların adeta pazarda satış yapar gibi imza sattıklarını ifade eden Oruç, “Fikirtepe’de 7 arsaya birden girmiş. 150 bin metrekarelik araziye talip olduğunu açıklayarak sözleşme imzalamaya başlamış. Sonrasında bu altı adayı da farklı firmalara satarak çantacılık görevini başarıyla tamamladı. Bazı adalarda da henüz imzası bitmemesine rağmen ‘Yabancı ortak aldım’ diyerek lüks otellerde lansman yaparak hem kendini hem halkı hem de ortağını kandıran bazı firmalar da büyük vaatlerle girdikleri adalardan mahkeme yoluyla çıkmaya hazırlanıyor” diye konuştu.

‘Platform ile çalışmaya hazırız’

FİDEM Başkanı, “İlk günlerde desteklediğimiz Fikirtepe Müteahhitler Platformu, ruhsatlarını alan firmaların toplandığı bir grup haline geldi. Geçmişteki gibi Fikirtepe’nin ruhsat alımında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile vatandaş arasındaki köprü görevini görmeye hazırız” diye konuştu.

Fikirtepe nasıl kurtulur?

FİDEM Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından sıralanan çözüm önerileri de şöyle;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan tarafsız bir hakem heyeti kurulmalı ve firma ile hak sahibi yüzleştirilmeli, heyet sözleşmede vatandaşın aleyhinde gördüğü maddeyi araştırarak sonuca varmalı.

Çözümsüz adalarda firmalar ivedilikle anlaşma yoluna giderek tapu şerhlerini kaldırmalı ki, toprak sahibi anlaşılan adalardakiler gibi kira yardımından yararlanabilsin.

İstanbul ÇŞB İl Müdürlüğü veya Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, geçici olarak bir müdürlük kurmalı. Böylelikle Fikirtepe dosyaları, Esenyurt ve Beylikdüzü projelerini beklemek zorunda kalmaz.

Fikirtepe Master Planı bir an önce açıklanmalı.

Bölgede son durum ne?

FIKIRTEPE’de 7 firma 15, 20 ve 22. katlara çıkmış durumdayken 4 firma henüz zemin kotunda, 6 firma ise hafriyat aşamasında. Sözleşmesinde yüzde 90 imza oranını geçen ve yapı ruhsatı bekleyen firma sayısı 16… Toplam 9 adada, birden fazla firma girerek adayı kilitlemiş durumda. Bir adada 4 firmanın varlığı çözümsüzlüğü körüklüyor. İşte FİDEM Başkanı Oruç’a göre Fikirtepe’nin bir an önce çözüm bekleyen sorunları:

Firmalar, çevre sağlığına dikkat etmiyor. Hafriyat taşınması gece yarılarına kadar sürüyor.

Bazı noktalarda beton santralleri kuruldu, iddialara göre o santraller Fikirtepe dışındaki inşaatlara da hizmet veriyor ve bu santrallerin kontrolleri yapılamıyor.

Vatandaşlarla konuşmayan firmalar hâlâ var. Kamulaştırma ve res’en tevhid (kamuya terk) gibi kanuni maddelerin arkasına saklanarak vatandaşın arsalarını bu gibi yollarla almaya çalışıyorlar.

Vatandaş satışa çıkan projelerde tapusuna sahip oldukları konutları sözleşme gereği satamıyorlar. Bu vatandaşlar kira yardımlarını alıyorlar ancak yetmiyor.

Ekstra talep olmamasına rağmen imza atmaya çekinen firmalar var. İmza attıkları zaman projeyi hayata geçirmek üzere hareket geçmeleri lazım. Ya maddi durumları elverişli değil ya da başka projelerine devam ediyorlar.

Ziverbey ve Göztepe gibi butik binalarda metrekare fiyatı 9 bin TL iken Fikirtepe’de A+ rezidanslar metrekaresi 6 bin TL’den zor satılıyor. Fikirtepe bütün olarak biterse kazanç artar.

Emre Kulcanay / Yeni Yüzyıl Gazetesi

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

1 hafta Önce