Kategori: HaberlerSektörel

Gayrimenkul alan yabancıya TC Vatandaşlığını mı satıyoruz?!..

1 Milyon Amerikan Doları verip gayrimenkul alan ve bunu 3 yıl boyunca satmayacağını belgeleyen yabancı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tespit ve tavsiyesiyle Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Vatandaşı olabilecek. Bakanlar Kurulu’nun sektörü sevince boğan bu kararı, bize o ismi hatırlattı: Önder Halisdemir…

Emre KULCANAY Yazıyor…

Önder Halisdemir, Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su olduğu dönemde “Türkiye’nin ve sektörün kullanmadığı bir kapasite’ olarak niteleyip ‘İkinci Vatan Türkiye’ programını hazırlamış, 2015 yılı sonunda medyada gündeme getirmiş, bununla da yetinmeyip fikrini düzenleme haline getirip mayıs 2016’da Hükümet’e sunmuştu. İşte tam o dönemde başlıktaki eleştiriye maruz kalmıştı…

1 milyon Dolar’lık gayrimenkul alan yabancıya TC vatandaşlığı verilmesine dair kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından konunun ‘fikir babası’ Önder Halisdemir’le konuştuk.

Ağaoğlu CEO’luğundan önce de Passolig uygulamasını hayata geçiren Aktif Bank Genel Müdürü olarak tanıdık onu. Bütün memleketi hoplatıp tartıştıran uygulamaların yetenekli ‘mucidi’dir kendisi. Amerikan Bankalar Birliği’nden Mortgage Banker sertifikası alacak kadar da konunun uzmanıdır…

Önder Halisdemir, başvuruların iki yönlü ‘çok’ olacağına dikkat çekerek;

“Türkiye en Batılı İslam ülkesi olduğu için hedef ülke olacaktır. Bir de zaten batılı ülkelerden vatandaşlığı olanlar, İslamofobi nedeniyle “Bir de Türkiye Sigorta Poliçesi olarak gayrimenkulle TC Vatandaşlığı alalım’ diyeceklerdir” görüşünde…

Halisdemir’e göre herhangi bir yabancı yeni geldiği ülkenin finans-sermaye piyasasını bilemeyebilir ama en basitinden gayrimenkul pazarını ölçebilir. Halisdemir, özellikle de Ortadoğulu ve Türki Cumhuriyetleri’nden zengin yabancı için ‘Türkiye Sigorta Poliçesi’ olarak gördüğü kararla ilgili çok önemli konulara değindi:

“1- Fiyat çok yüksek. İspanya 160 bir Euro’dan başladığı fiyatı 500 bin Euro’la çıkardı. Şimdi Portekiz’de bu rakam 350 bin Euro… Türkiye’de de baremin tek konut için Büyükşehirlerde 350 bin Dolar’dan Anadolu şehirlerinde 250 bin Dolar’dan başlayıp, talebe göre yükselmesini önermiştim. Daha sonra fiyat indirmek olmaz…Belirlenen tutarla hedeflenen katkı sağlanamaz.Olumlu adımlarla zaman kaybetmeye değil gerekli adımlara ihtiyaç var.Bu tutarları diğer ülke programlarına da bakarak belirlemiştim.Bir de şu önemli incelik var. Gayrimenkulun değeri asgari 350 bin dolar olmalıydı. Yani toplam gayrimenkul yatırımı değil. Böylece değeri 350 bin doların altında kalan gayrimenkuller yabancı taleple yükselmeyecek yerli talebin, genç nüfusun düşük bedelli ilk konut alımında fiyatlar etkilenmeyecekti. Daha çok lüks konutta talebi ve fiyat artışını tetikleyecekti. Umarım bu 1 milyon dolar için de geçerlidir.

2- Vatandaşlık yetkisi Bakanlıklar yerine bu iş için kurulacak Vatandaşlık Ofisleri’ne verilmeliydi. Vizeyi bile gelişmiş ülkeler özel sektörün işlettiği vize ofislerine verdiler.Süreç hız ve kalite kazandı. Cebinde parası olana hızlı ve kaliteli servis vermek gerekir. Bunu umalımki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurduracağı özel ofisler aracılığıyla sürdürülür.Öneri böyleydi.

3- Türkiye’ye gelen paranın daha uzun süre ülkede kalması için ‘Önce oturum, sonra vatandaşlık’ olmalıydı. Örneğin Avrupa örneklerinde olduğu gibi önce oturum izni ve 5-7 yıl bekleme süresi… Gayrimenkulü ve vatandaşlığı alan yatırımcı malını satıp ülkeden çıkınca T.C. vatandaşlığından da çıkacak mı? Kararın alt metinleri açıklanmadı, umarım bunlar dikkate alınarak hazırlanmıştır”…

***

Vatandaşlığı mı satıyoruz?

Gelelim başlıktaki sorumuzun cevabına… Bu konuda da tespiti ilginç yasanın fikir babası Önder Halisdemir’in…

“Hayır… Gelişmiş ülkeler daha az gelişmişler için her zaman umuttur. Dünyada 22 ülke bunu yapıyor, biz 23’üncüsü olacağız. Yani yeni bir şey yapmıyoruz… Bize başvuranlar da belirli düzeyde yatırım yapmaları gerektiği için geldikleri ülkelerin elit kesimi olacaktır. Türkiye olarak milyonlarca insana zaten bila bedel ev sahipliği yapıyoruz. İnsanların mobilite isteğini anlamak lazım.

İngiliz, Fransız, Alman ve İspanyol’un da vatandaşlığı değerli. Çeşitli yatırım programları ile oturum ve vatandaşlık veriyorlar. Kanada yatırım da yapmaksızın beceri sahiplerine oturum izni veriyor. Ülkemiz açısından en sıcak ve en yüksek katma değerli döviz kazandıracak konu budur”

Emre Kulcanay / Yurt Gazetesi – imarpanosu.com

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

2 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

2 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

3 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

6 gün Önce