Haberler

Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Bursa Şubesi Teminat Değerleme Departmanı Yöneticisi Miray Beğendi, yatırımlarını gayrimenkul alarak değerlendirecekler için gayrimenkul değerleme raporunun önemine dair görüşlerini paylaştı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Bursa Şubesi Teminat Değerleme Departmanı Yöneticisi Miray Beğendi, “Gayrimenkul değerleme raporu, genellikle satın alınması düşünülen gayrimenkulün konum, yaş, alan ve nitelik gibi özelliklerinin değerlendirilmesini, yasal açıdan değerlendirme yapılmasını ve bölgede yapılan araştırma ile gayrimenkulün piyasa değerine ulaşılmasını sağlar.

Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?

Gayrimenkul değerleme raporu hazırlanması sürecinde gerçekleşen aşamalar aşağıdaki gibidir:

Taşınmazın tapusu ile başvuru yapılır.

Taşınmazın ruhsat, proje, yapı kullanma izin belgesi ve dosyasındaki diğer yasal evraklar incelenerek taşınmazın yasallığı incelenir.

Taşınmaz bir yapı ise projesi ile uyumlu inşa edilip edilmediği incelenir varsa uyumsuzlukları ve riskleri tespit edilerek raporda sunulur.

Taşınmazın satışında veya satış sonrası risk teşkil edebilecek kısıtlayıcı unsur olup olmadığı incelenir.

Taşınmaz yerinde incelenerek başvurusu yapılan tapu ile mahallinde satışa konu edilen taşınmazın aynı olup olmadığı kontrol edilir.

Taşınmazın yer aldığı bölgede piyasa araştırması yapılarak taşınmazın piyasa değeri takdir edilir.

Gayrimenkul değerleme raporu, yerinde görüp almaya karar verilen taşınmaz ile tapu sicil müdürlüğünde satışı gerçekleştirilecek olan taşınmazın aynı taşınmaz olduğunu kesin bir şekilde doğrulama imkanını sunar. Ayrıca, yapının mevcut yasal haklarından, olası risklerinden haberdar olunmasını, avantaj ve dezavantajları ile kıyaslanarak taşınmazın piyasa değeri hakkında fikir edinilmesini sağlıyor” dedi.

Gayrimenkul değerleme raporunda dikkat edilecek hususlar

Beğendi, hazırlan değerleme raporlarında karşılaşılan durumları değerlendirdiğinde ise, “Konut, dükkan, büro, müstakil bina için hazırlanan değerleme raporlarının yaklaşık %30’unda yasal evraklardaki eksiklik, konum, alan ve yerleşimde belirsizlik-uyumsuzluk gibi problemler gözlemleniyor. Ayrıca, raporların yaklaşık %50’sinde projesine göre nitelikli ve/veya basit proje hilafı ile karşılaşılıyor ve yaklaşık %20’sinde ise tapu kütüğündeki beyan/şerh/düşünceler bölümlerindeki tesciller sebebiyle satışının riskli bulunduğu ya da bu tescillerin taşınmazın değerini etkilediği görülüyor.

Fabrika, depo, hayvan çiftliği gibi taşınmazlar için hazırlanan değerleme raporlarında bu oranlar artış gösterebiliyor.

Değerleme raporları ile taşınmazın konumlu olduğu bölge, yasal süreçleri ve mevcut durumu incelenerek taşınmazla ilgili kapsamlı bir durum tespiti yapılıyor. Taşınmaz, bölgedeki emsaller ile doğru bir şekilde kıyaslanır ve varsa barındırdığı yasal ve fiziki riskler hakkında bilgi edinilmesi sağlanır. Yatırım yapılacak taşınmaz hakkında eksiksiz bilgi alınması, doğru bir yatırım yapmak için son derece önemlidir” görüşünü ekledi.

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

Elite World Residence İstanbul Yeni Levent fiyat listesi 7 milyon TL’den başlıyor

#EliteWorldResidenceİstanbulYeniLevent #EliteWorldResidence #İbrahimTatlıses

16 saat Önce

Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi listesine giren Türk firmalar hangileri?

#TürkiyeMüteahhitlerBirliği #ENR #EnBüyükMüteahhitlerListesi

1 gün Önce

Levent Çapan’dan yüksek mağaza kirası sorununa çözüm önerileri

#TepeHome #LeventÇapan #MağazaKiraları

2 gün Önce

The Peninsula Istanbul, 50 En İyi Otel arasından One To Watch ödülünü kazandı

#ThePeninsulaIstanbul #TheWorlds50BestHotels2024 #OneToWatch

2 gün Önce

Başakşehir 1. Etap’ta belediyeden satılık arsa

#Başakşehir #BaşakşehirSatılıkArsa #BaşakşehirBelediyesi

2 gün Önce

Konut fiyatları ve satışlar artar mı? Müteahhitler yorumladı!

#KonutFiyatları #KonutSatışları #KonutPiyasası

2 gün Önce