970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

GE Sağlık, Gama-Türkerler hastane yatırım şirketlerine ortak oluyor

GE Sağlık, Kocaeli ve İzmir projeleri için GAMA-TÜRKERLER Hastane Yatırım Şirketlerine ortak oluyor

Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu (OPIC – Overseas Private Investment Corporation), Kanada İhracat Kalkınma Bankası (EDC-Export Development Bank of Canada) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD- the European Bank for Reconstruction and Development) İzmir Bayraklı sağlık kampüsü projesinin kalkınması için yaklaşık 668 milyon dolar tutarında finansman sağlayacak.

GE, toplamda yaklaşık 1.3 milyar dolar değerindeki Kocaeli ve İzmir Kamu Özel Ortaklığı projelerinde azınlık hissedarı olarak GAMA-TÜRKERLER Hastane Yatırım Şirketlerine dahil oldu.

GE Sağlık, Türkiye’nin kamu sağlığı sistemine 3,240 yeni yatak kapasitesi ilave edecek olan iki sağlık kampüsünün teknoloji ve biyomedikal ekipman ve uzun dönemli servis hizmetlerine yönelik yaklaşık 128 milyon dolar tutarındaki kontratını imzaladı.

20 Ekim 2016, Ankara, Türkiye- Türkiye’nin stratejik sağlık dönüşüm programı çerçevesinde, GE Sağlık, GAMA Holding A.Ş. ve Türkerler İnşaat A.Ş. bugün, Sağlık Bakanlığı’nın iki stratejik kamu özel ortaklığı (PPP-Public Private Partnership) projesi olan İzmir ve Kocaeli Entegre Sağlık Kampüs Projeleri’nin geliştirilmesi için nihai bir anlaşma imzaladı.

Konsorsiyum aynı zamanda İzmir Bayraklı Sağlık Kampüsü Projesinin gerçekleşmesi için OPIC, EDC ve EBRD’nin kreditörler olarak yer aldığını, anlaşma koşulları ve mali düzenlemeler çerçevesinde, 668 milyon dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Ortakların, Kocaeli Sağlık Kampüsü projesi için finansman ihtiyacını, ilgili sürecin tamamlanmasıyla, 2016 sonuna kadar sağlaması bekleniyor.

GE’nin ortaklıkta azınlık hissedarı olmasını ve yaklaşık 128 milyon dolar değerinde çoklu ekipman ve uzun dönemli servis hizmetlerini üstlenmesini sağlayan anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın yirmi dokuz kamu özel ortaklığı projesi ve 41,000 yeni yatak kapasitesi tedariğini öngören 10 milyar dolarlık planının bir parçası niteliğini taşıyor.

Anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın himayelerinde Ankara’da imzalandı.

“Dünyanın en kapsamlı sağlık modernizasyonu yatırımı olacak”

İmza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ şunları söyledi: “Türkiye, özel sektördeki ortaklarımızla birlikte kamu sağlığı alanında dünyanın en kapsamlı sağlık modernizasyonlarından birine ve aslında Türk tarihinin de en büyüğüne tanık oluyor. Yabancı sermayeyi çekmek amacıyla gereken mevzuat ve idari reformların yapılması, aynı zamanda Türk sağlık sistemini geleceğe taşımak üzere; yerli ve yabancı özel sektörün inovasyon, yetkinliklerin geliştirilmesi ve finansman sağlanması konusundaki istekliliği sayesinde bu önemli girişim gerçekleşmiştir.” 2016 yılında bakanlık olarak 22 proje ihalesi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Akdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ihalelerden sekizi gerekli mali desteği sağlamış olup, inşaat aşamasındadır. Kocaeli ve İzmir Bayraklı kamu özel ortaklığı projelerinin de 2020 yılında hizmete açılıp, bu iki yöredeki toplam 5,8 milyon kişiye dünya çapında bir dizi medikal teknoloji ve hizmeti sunacağını öngörüyoruz.”

Hükümetin ‘Akıllı Hastaneler’ girişiminin bir parçası olarak, bölgede sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla iyi tasarlanmış modern tesisleri hizmete sokmayı amaçlayan her iki kampüs genel bir hastanenin yanı sıra onkoloji, kadın ve çocuk hastanesi, kardiyovasküler hastalıklar merkezi, fizik tedavisi ve rehabilitasyon birimlerini içeriyor.

“GE, global deneyimi ile projenin gerçekleştirilmesinde temel rol oynayacak”

GAMA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Hakan Özman konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulundu: “Bugün imzalanan anlaşma bizim Kocaeli ve İzmir Bayraklı projelerine uzun vadeli taahhüdümüzde önemli bir kilometre taşıdır. GE tüm dünyada sağlık alanındaki kamu özel ortaklıklarında başarılı bir deneyime sahiptir. Girişim sermayesi yatırımcısı ve teknoloji tedarikçisi olarak uzun süreli katılımı, Sağlık Bakanlığı’nın bu projelerdeki vizyonunu gerçekleştirmesinde önemli rol oynayacaktır. Kritik önemdeki fonlama ve proje sponsorları sayesinde, Ortaklık, inşaatı ve projelerin teslimatını hızlandırmaya çalışacaktır.”

Türkerler İnşaat CEO’su Kazım Türker de konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Konsorsiyum, Hükümetin Hedef 2023 sağlıkta kalkınma planına destek kapsamında, Kocaeli ve İzmir Bayraklı projelerinde Sağlık Bakanlığı’na taahhüdünü yerine getirmek üzere yola çıkmıştır. Yabancı ortaklarımızın taahhüdü ise Türkiye’nin kamu özel ortaklığı projelerine ve Türkiye’nin kalkınma hedeflerine uzun soluklu güveninin altını çizmektedir.”

OPIC Başkanı ve CEO’su Elizabeth L. Littlefield şu açıklamada bulundu: “OPIC, Türkiye’de yeni hastane kampüslerinin inşasına ve işletilmesine katkıda bulunmak üzere finansman sağlamaktan gurur duyuyor. İzmir’de atılacak bu adım, Türk halkının kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini artırarak refah düzeylerine önemli bir katkıda bulunacak.”

Türkiye EPDR Direktörü Jean-Patrick Marquet ise konuyla ilgili şunları kaydetti: “EBRD’nin Türkiye’nin kritik altyapı projelerine özel sektörün katılımını sağlama konusundaki çabaları doğrultusunda, İzmir’de kurulacak yeni hastane için bu kapsamlı ve uzun vadeli finansal paketi hazırladık. Bu sayede ülkeye para ve bilgi – deneyim (know-how) akışı gerçekleşecek ve ülke genelinde halkın yaşamında bir iyileşme sağlanacak.”

EDC’nin Yapılandırılmış Proje Finansmanı Başkan Yardımcısı Sven List ise “EDC, küresel ölçekte stratejik bir müşterimiz olan GE’ye destek olurken, Türkiye’de gerçekleştirilecek bu önemli kamu- özel sektör işbirliği projesine finansman sağlayacak kuruluşların arasında yer almaktan gurur duyuyor” dedi.

25 yılı kapsayan projelerin ana teknoloji ve çözüm ortağı konumundaki GE, Türkiye’de sağlık sektörünün verimliliğini, bilgi ve teknoloji paylaşımını destekleyecek dört temel üzerine odaklanan ve GE Sağlık’ın Türkiye’deki istihdamını yüzde 15 oranında artıracak kapsamlı bir teknoloji ve çözüm paketi sunacak. Türkiye’de sağlık sektöründe şimdiye kadar en büyüklerinden biri ve Sağlık Bakanlığı’nın onayına tabi olan anlaşma aşağıdakileri kapsayacak:

Manyetik Rezonans (MR), Bilgisayarlı Tomografi (BT), PET-CT (Pozitron Emisyon Tomografisi), Anjiyografi, Radyografi ve Nükleer Tıp’ın yanı sıra anestezi, vantilatör, monitör, kardiyoloji monitör ekipmanı, ultrason sistemleri ve yeni doğanlar için inkübatörler dahil olmak üzere, hastalıkta erken tanı ve tedavi sağlayan 2000’i aşkın ileri teknoloji görüntüleme ünitesi ve Yaşam Destek Çözümleri ekipmanı.

Proje portföyünün bütününün teknoloji düzeyinin korunması ve tamamlanması amacıyla GE dışı medikal ekipmanın tedarik danışmanlığı.

Projelerin tam bir enstalasyonunu sağlamak amacıyla aydınlatma, kojenerasyon, elektrifikasyon üniteleri gibi sağlık dışı GE ürün ve çözümlerinin tedariği.

GE dışı ekipmanın uzun süreli bakım, onarım, kalibrasyon ve entegrasyonuyla ilgilenecek özel, yerli ekibin desteklediği 10 yıllık biyomedikal hizmet kontratı.

GE Sağlık Türkiye Genel Müdürü Yelda Ulu Colin ise anlaşma ile ilgili olarak şunları söyledi: “GE Sağlık olarak inanıyoruz ki gerçek anlamda bir sağlık dönüşümü, yenilikçiliği esas alarak sağlanabilir. Bu doğrultuda, İzmir ve Kocaeli Entegre Sağlık Kampüs Projeleri GE Sağlık’ın şimdiye kadar global düzeyde yatırım yaptığı en büyük ve en kompleks PPP projeleri arasında yer almaktadır. Yine bu projeler aynı zamanda sürdürülebilir sağlık sektörü gelişimi için yeni iş modelleri geliştirmeye ve risk paylaşımına taahhüdümüzü ortaya koymaktadır.”