Nurus Yönetim Kurulu Üyesi Renan Gökyay: “Sağlıksız ofisler çalışanları hasta ediyor”
1927 yılında Nurettin Usta tarafından kurulan ve zanaatla teknolojiyi birleştiren bir marka olan Nurus, 90’ıncı yılında ofislerde sağlıklı yaşama dikkat çekiyor. Nurus, çalışma alanlarında insan sağlığı ile ilgili bilgi ve tecrübelerini aktarmak için insan kaynakları (İK) departmanı yöneticileri ile buluşuyor. Konya’da bu toplantıların ilkini gerçekleştiren Nurus Yönetim Kurulu Üyesi ve Nurus Tasarım Laboratuvarı Kurucusu Renan Gökyay, çalışma alanlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Artık çalışma ve yaşam alanlarında insana değer veren yaklaşımların tüm dünyada öne çıktığını kaydeden Gökyay, “Günümüzde en fazla vaktimizi çalışma alanlarında geçiriyoruz. Sağlıklı yaşam için sağlıklı ofisler olmalı. Ofiste oturduğunuz koltuğun yapımında kullanılan kumaş, sünger veya yapıştırıcı bile vücudumuza kimyasal akıtıyor olabilir. Sağlıksız ofis, çalışanı hasta eder” uyarısında bulundu. Gökyay, Nurus’un yeni tasarladığı ofis mobilyalarıyla sürekli oturarak çalışma sorununa inovatif çözümler getirdiğine dikkat çekti.
OFİSLER ÇALIŞAN VERİMLİLİĞİNİ ETKİLER Mİ?
Ofis mobilyaları ve çalışma alanları tasarımında yenilikçiliğiyle öne çıkan Nurus, Konya Ramada Otel’de şirketlerin insan kaynakları (İK) temsilcileriyle buluştu. Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Başkan Yardımcıları Ali Ziya Yalçınkaya ve Ahmet Pekyatırmacı ile Konya iş dünyasından çok sayıda ismin katıldığı buluşmada Renan Gökyay, çalışanların en çok zaman geçirdiği mekanlar haline gelen ofislerle ilgili birikimlerini paylaşarak, “Ofislerde hayatının ortalama 15 yılını oturarak geçiren çalışanlar nasıl sağlıklı kalabilir? Ofiste sağlık için ne yapılmalı? Ofislerde oturduğumuz sandalyeler bizi zehirliyor mu? Sağlıklı ofis kriterleri neler? Sağlıklı ofisler çalışanların performansını nasıl etkiliyor?” sorularının cevaplarını içeren bir sunum yaptı.
Renan Gökyay sağlıklı çalışma alanları için farkındalık oluşturmak amacıyla Nurus’un 90’ıncı yılına özel başlattıkları buluşmaların önümüzdeki dönemde farklı illerde devam ettireceklerini açıkladı.
BOYUN FITIĞI, BİLEKTE SİNİR SIKIŞMASI…
“Ofiste Sağlık” konulu bir sunum gerçekleştiren Gökyay, Avrupa Birliği’nin çalışma alanlarıyla ilgili belirlediği standartlar bulunduğunu vurguladı. Standartlara uygun olmayan ofislerin insan sağlığı için birçok tehlikeyi barındırdığını kaydeden Gökyay, “Sürekli oturmaktan ve bilgisayar kullanmaktan kaynaklanan boyun fıtığı veya bilekte sinir sıkışması gibi hastalıklar her geçen gün artıyor. Ofis koltuğu denince en fazla kullanılan kavram ergonomi. Ama koltuğun şekli dışında kimyasal tehlikesi gibi bir durum da var. Koltuğun yapımında kullanılan kumaş, sünger veya yapıştırıcı, vücudumuza kimyasal akıtıyor olabilir. Hatta kullanılan yapıştırıcılar soluduğunuz havaya zehir saçabilir. Yine kullanılan ve tenimize değen plastik de öyle” dedi.
ÇALIŞAN KOLTUKTAN DÜŞERSE İŞYERİ SORUMLU
ABD’nin 16 sene önce sertifikalı çalışma koltuklarını zorunlu tuttuğuna dikkat çeken Gökyay, “Nasıl toz maskesi kullanılmadığı zaman işçinin sağlığından sorumluysanız, sertifikalı bir koltuk kullanmadığı zaman da, o ürün kaynaklı olabilecek kazalardan veya hastalıklardan sorumlusunuz. Örneğin çalışanınız koltuktan düştüğünde işyerinde sertifikalı koltuk kullanılmıyorsa bundan sorumlu olursunuz. Şimdi Türkiye’de de bu konu gündemde. Örneğin, koltuklarda emniyet sertifikası, kumaş sertifikası, kumaşın boyanması sırasında ağır metallerin olmadığını belirten sertifika vb. AB standartları da bunları öngörüyor. 2012 yılından itibaren AB’nin bu normu Türkiye’nin de normlarına girdi. Bu nedenle Türkiye’nin önde gelen şirketleri ofislerini bu standartlara uygun hale getiriyorlar” diye konuştu.
SÜREKLİ OTURARAK ÇALIŞMAYA NURUS ÇÖZÜMÜ
Nurus olarak yükseklik ayarlı masalar ürettiklerini belirten Gökyay, şöyle devam etti:
“Duruş ve dolaşım bozukluğuna sebep olan sürekli oturarak çalışma sorununa çözüm arayışı bizi yeni bir teknolojik tasarıma yöneltti. Bu tasarımla, masalara eklenen bir programla, masa başı çalışanlara ne zaman ayakta çalışılması gerektiği hatırlatılıyor. Ürün ailemize yeni katılan “Take 5” de, ihmal edilebilen esneme, germe gibi hareketlerin ofiste yapılmasına imkan sağlıyor. “Nurus Links” adlı ürün grubumuzla ofis içindeki özgürlüğün daha da geliştirilmesi hedefliyoruz. Ayrıca çalışma alanlarının akustik yapısını iyileştirerek ortamdaki ses kalitesinin artırılması da ürün yelpazemiz içindeki bir başka konsepti oluşturuyor.”
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ
Renan Gökyay Konya’da Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde de öğrencilerle bir araya geldi. Deneyimlerini geleceğin tasarımcıları ile paylaşan Gökyay “Tasarımda Karar Verme Yöntemleri” konulu konuşmasında öğrencilere gelecek dönemlerde ve profesyonel yaşantılarında, tasarım alanında atılacak adımların nasıl olması gerektiğini aktardı.
DÜNYA DEVLERİYLE GELECEĞİN OFİSLERİNİ TASARLIYOR
Mobilyayı teknolojiyle buluşturan Nurus, alanındaki liderliği ve inovatif çalışmalarıyla 20 dünya devinin arasına girmeyi başardı. Nurus, Almanya’daki Fraunhofer Enstitüsü’nün öncülüğünde “Office21 Projesi”nde, Adidas, Volkswagen, BMW, Fujitsu, İntel ve Sanofi-Aventis’in bulunduğu 20 dünya deviyle geleceğin ofislerinde “aydınlatmadan, dokümantasyona, sağlıktan, mobilyaya” kadar her türlü alanda yapılması gerekenlere katkı veriyor.
Şirketin yakın zamandaki başarıları bununla da sınırlı değil. Yine dünya devlerinin bulunduğu Alman Tasarım Konseyi’ne Türkiye’den davet edilen ilk ve tek marka olan olan Nurus, Bosch, Minox, Zeiss, Miele, Liebherr, BMW, Daimler, Grohe, Porsche, Braun gibi şirketlerle birlikte dünyayı şekillendiren 200 markanın arasında ismini yazdırdı. Tasarımdaki inovasyon başarısıyla konseye giren Nurus, konseyin yönetim mekanizmasında da yer alıyor. Nurus Yönetim Kurulu Üyesi ve Nurus Design La Kurucusu Renan Gökyay, Konsey jürisinde görev yapıyor.
2017 YILI ANADOLU İLE KUCAKLAŞMA YILI
En büyük teknolojik üretim merkezi Ankara’da olan Nurus, önümüzdeki dönem için Anadolu’daki bayilik ağını da artırmayı hedefliyor. Büyükşehirler dışında kalan bölgelerde alt bayiler aracılığıyla görünür olmayı amaçlayan marka, aynı zamanda internetteki online mağazası ile birçok şehre doğrudan ulaşıyor. Farklılaşan ürün yapısı ile evlere de girmeyi hedefleyen Nurus için, Anadolu çok farklı bir anlam ifade ediyor. Tasarımlarını Türkiye’nin yerleşim yerleriyle isimlendiren ve dünyaya satan Nurus, 90’ıncı yılı olan 2017 yılını “Anadolu ile kucaklaşma yılı” ilan etti.
YENİ PAZARLARLA BÜYÜYECEK
İstikrarlı adımlarla ilerleyen Nurus, 2017 yılında da satışlarında yüzde 30 artış bekliyor. 2017 yılında 250 milyon TL’lik ciro hedefleyen Nurus, ihracatın payını yüzde 40’a çıkartmayı planlıyor. 2007 yılından itibaren çalışma koltuklarının kinematik ve mühendislik plastiklerini Almanya’da üreten firma, Almanya ve Dubai Nurus’la Avrupa ve Ortadoğu’daki varlığını hızla geliştiriyor. 2016 yılında ihracatının yüzde 27’sini Almanya’ya yapan Nurus’un, en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Suudi Arabistan, Katar, Azerbaycan, Türkmenistan, Belçika, Arap Emirlikleri, Filistin, Kuveyt de ülkeler yer alıyor.
Nurus’un dış pazar hedefinde çok sayıda yeni ülke de bulunuyor. 2017 yılında İngiltere pazarında söz sahibi olmak için yatırımlarını yapan firma, ABD’nin doğu kıyısındaki iki eyalette de yer alarak bu pazara açılmaya hazırlanıyor. “Mobilya iyi tasarımı sever ancak seyahat etmeyi sevmez” ilkesinden hareketle, 2017 yılında yurtdışı online mağazasını hizmete açmaya da hazırlanan firma, yurtdışında lojistik ve servis merkezleri de kurmaya başladı. Hindistan’daki partneri ile de bu anlayış çerçevesinde yatırım kararı alan Nurus’un 2017 yılındaki hedef pazarlarından biri de İran.
BİRÇOK ÜNLÜ MARKANIN OFİSİNDE NURUS VAR
Firma, bankacılıktan telekomünikasyona, teknolojiden eğitim ve sağlık sektörüne kadar çok sayıda ünlü markanın ofislerinin tasarımını da yaptı. Allianz, Garanti Bankası, Deloitte, Microsoft, Kuveyt Türk, Turkcell, Vodafone Arena, Türk Telekom, Eczacıbaşı, Denizbank, Finansbank, Şişecam, ING Bank, PwC, Hepsi Burada, N11, E-Bebek, Erdemir, Abdullah Gül Üniversitesi, ODTÜ, Medipol Üniversitesi, Pegasus, Anadolu Jet, Atlas Global’ın çalışma ve yaşam alanları Nurus ürünleriyle döşenen yapılar arasında bulunuyor.
Ayrıca BJK Stadyumu’nun koltukları hariç locaları, ofisleri soyunma odaları gibi tüm sosyal alanlarındaki ürünler de Nurus’a ait. St Peterburg, Aşkabat, Adnan Menderes, Antalya, Sabiha Gökçen, Zafer gibi çok sayıda havalimanı da Nurus tasarımlarını taşıyan havalimanları arasında…
TOP 200 MARKALAR LİSTESİNDE
Red Dot Product Design Award’ı ve Design Management Europe’u Türkiye’ye ilk kez getiren, IF Product Design ve GOOD Design’ı Türkiye’de mobilya sektöründe ilk kez kazanan Nurus, içinde German Design Award’ın da olduğu 100’e yakın tasarım ödülüne sahip. Aynı zamanda orijinal tasarımları destekleyen Be Original Americas’ın üyesi olan Nurus, 16 milyondan fazla mimarın, iç mimarın ve tasarım meraklısının takip ettiği Architonic Top 200 Markaları Listesi’nde de yer alıyor.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi