Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi için 30 Kasım 2015 Pazartesi günü halkın katılım toplantısı düzenlenecek. İşte İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi’nin yapılacağı alan ve detaylar…
Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi için ÇED Süreci başladı, proje için halkın görüşü sorulacak. İstanbul ili Beyoğlu ilçesi sınırları içerisinde T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi (3 Otel, 2 Yat Limanı, İskeleler) Entegre projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı.
Haliç Yat Limanları ve Kompleksi projesine ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 30 Kasım 2015 Pazartesi günü Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.
ÇED Başvuru dosyasını incelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler.
Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmak gerekiyor.
İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi (3 Otel, 2 Yat Limanı, İskeleler) Entegre Projesi
Proje kaça mal olacak?
Haliç Yat Limanları ve Kompleksi’nin proje bedeli 850 milyon TL olarak hesaplandı.
Haliç Yat Limanları ve Kompleksi nerede yapılacak?
Haliç Yat Limanları ve Kompleksi, İstanbul ili, Beyoğlu ilçesi, Camii Kebir Mahallesi’nde hayata geçirilecek.
Haliç Yat Limanları ve Kompleksi’nde neler olacak?
Proje Tanıtım Dosyası’nda Haliç Yat Limanları ve Kompleksi’ne ilişkin verilen bilgiler şöyle;
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (Yatırımcı) tarafından, 3996 sayılı “Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanun” kapsamında 02.07.2013 tarihinde ihale edilen “İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi (3 Otel, 2 Yat Limanı, İskeleler) Entegre Projesi” için 25.09.2013 tarihinde Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul İnş. Yat. Tic. A.Ş. ile sözleşme imzalanmıştır. Proje’nin İstanbul ili, Beyoğlu ilçesi, Camii Kebir Mahallesi’nde (Haliç bölgesinde) 4 yıl inşaat, 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıl yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Haliç Tersaneler Bölgesi olarak adlandırılan ve Tersane-i Amire olarak bilinen alan, 3 tersaneden oluşmaktadır. Tersanelerden ilki, Haliç Tersanesi olup 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. İkincisi ise, Haliç Tersanesi’nin yanında Taşkızak Tersanesi ve son olarak Camialtı Tersanesi’dir. Planlanan proje’nin Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’nin bulunduğu bölgede gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamına dahil olan birimler, herbiri 70 yat kapasiteli Doğu Marina ve Batı Marina isimli 2 yat limanı, 150 DTW kapasiteli 1 adet şehir hatları iskelesi (yolcu transferi amaçlı), her biri 150 DTW kapasiteli 2 adet gemi yanaşma-yolcu transfer iskelesi ve toplam oda kapasitesi 700 olan; 100 odalı Hotel 1, 400 odalı Hotel 2 ve 200 odalı Hotel 3 isimli, 3 adet 5 yıldızlı otellerdir.
Proje kapsamında yapılması planlanan birimler, 05.03.2015 tarih ve 1541 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Olur’u ile “Özel Proje Alanı” olarak belirlenen alan sınırları içinde kalmaktadır.
Proje kapsamında;
– Herbiri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı,
– Yat limanlarının haricinde 150 DTW kapasiteli 1 adet şehir hatları iskelesi (yolcu transferi amaçlı), her biri 150 DTW kapasiteli 2 adet gemi yanaşma-yolcu transfer iskelesi,
– Uluslararası standartlarda 5 yıldızlı olmak üzere uluslararası zincirler tarafından işletilecek nitelikte toplam oda kapasitesi 700 olan; 100 odalı Hotel 1, 400 odalı Hotel 2 ve 200 odalı Hotel 3 isimli 3 adet 5 yıldızlı oteller yapılması planlanmaktadır.
Proje kapsamında yapılacak olan yat limanlarının standartları, kullanımı ve işletilmesi 24.07.2009 tarih ve 27298 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Deniz Turizmi Yönetmeliği”nin ilgili hükümlerine uygun olacaktır.
Proje kapsamındaki oteller, yat limanları ve iskelelerin nitelikleri şu şekildedir:
1. Doğu Marina (yat limanı): 70 yat kapasiteli olarak tasarlanan Doğu Marina, Deniz Turizmi Yönetmeliği’ne göre yatların bağlanabilecekleri ve yatçıların yatlarından yürüyerek çıkabilmelerine olanak sağlayan iskelelere, dinlenme, konaklama ve alışveriş gibi sosyal tesisler gibi teknik hizmet sunan birimlere sahip deniz turizmi tesisleri niteliklerine göre alt ve üst yapıları yapılacaktır. Üç çıpalı bir yat limanı olacak Doğu marina, bünyesinde aşağıda belirtilen üniteleri içerecektir.
– Satış üniteleri,
– Kadın ve erkek yatçılar için bağlama kapasitesinin en az % 5’i kadar duş ve tuvalet,
– Çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri,
– Yatçıların dinlenmelerini ve bir arada bulunmalarını sağlayan sosyal tesis,
– Bedensel engelliler için tuvalet ve özel düzenlemeler.
Bahsi geçen bu tamamlayıcı üniteler, kara kısmında vaziyet planında gösterimi yapılan binanın alt katında yüksek standartlarda yapılacaktır.
2. Batı Marina (yat limanı): 70 yat kapasiteli olarak tasarlanan Batı Marina, Deniz Turizmi Yönetmeliği’ne göre yatların bağlanabilecekleri ve yatçıların yatlarından yürüyerek çıkabilmelerine olanak sağlayan iskelelere, dinlenme, konaklama ve alışveriş gibi sosyal tesisler gibi teknik hizmet sunan birimlere sahip deniz turizmi tesisleri niteliklerine göre alt ve üst yapıları yapılacaktır. Üç çıpalı bir yat limanı olacak Batı marina, bünyesinde aşağıda belirtilen üniteleri içerecektir.
– Satış üniteleri,
– Kadın ve erkek yatçılar için bağlama kapasitesinin en az % 5’i kadar duş ve tuvalet,
– Çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri,
– Yatçıların dinlenmelerini ve bir arada bulunmalarını sağlayan sosyal tesis,
– Bedensel engelliler için tuvalet ve özel düzenlemeler.
Bahsi geçen bu tamamlayıcı ünteler, kara kısmında vaziyet planında gösterimi yapılan binanın alt katında yüksek standartlarda yapılacaktır.
3. Otel 1: 1045 ada, 1 parselde Batı Marina kıyısında inşa edilecek Otel 1, 5 yıldızlı standartlarda 100 odadan oluşacaktır. 3.804 m2 ’lik bir alana sahip olacak Otel 1 için hangar tipinde tescilli bir binanın röleve ve rekonstrüksiyon çalışmaları yapılacak olup; otele dönüştürülmesi sonucu ziyaretçilerin kullanımına sunulacaktır.
4. Otel 2: 1045 ada, 1 parselde Batı Marina kıyısında kuş uçuşu 350 m mesafede kuzeydoğu istikametinde inşa edilecek Otel 2, 5 yıldızlı standartlarda 400 odadan oluşacaktır. 5.613 m2’lik bir alana sahip olacak Otel 2 temelden inşa edilecek ve ziyaretçilerin kullanımına sunulacaktır.
5. Otel 3: 1045 ada, 1 parselde Doğu Marina inşa edilecek Otel 3, 5 yıldızlı standartlarda 200 odadan oluşacaktır. 3.420 m2’lik bir alana sahip olacak Otel 3 temelden inşa edilecek ve ziyaretçilerin kullanımına sunulacaktır.
Proje dahilindeki beş yıldızlı otel standartları ise 21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik” hükümlerine uygun olacaktır.
6. Şehirhatları Vapur İskelesi: Proje kapsamında yapılması planlanan iskeleler, 150 DWT kapasitesinde olacaktır. Şehirhatları Vapur İskelesi 90 x 20 m ebatlara ve 1.800 m2’lik alana sahip olacaktır. Şehir hatları vapurlarının ve turistik gemilerin yanaşması için uygun alt ve üst yapıda dizayn edilecektir. Ayrıca iç hat seferlerinde kalkış-varış noktalarına bu proje ile bir yenisinin eklenmesi diğer duraklarda ki yoğunluğun azalmasına sebep olabilecektir. Bu çerçevede şehirhatları vapur seferlerine olumlu katı sağlayacağı öngörülmektedir.
7. Geçici Yanaşma ve Yolcu transfer İskelesi (Doğu): Yolcu transfer iskeleleri daha küçük ebatlı yatların, vapurların, teknelerin seri bir şekilde yanaşıp; yolcu transferine olanak sağlayacak standartlarda olacaktır. Bu iskele 50 x 10 m ebatlarında ve 500 m2 ’lik bir alana sahip olacaktır.
8. Geçici Yanaşma ve Yolcu transfer İskelesi (Batı): Yolcu transfer iskeleleri daha küçük ebatlı yatların, vapurların, teknelerin seri bir şekilde yanaşıp; yolcu transferine olanak sağlayacak standartlarda olacaktır. Bu iskele 50 x 10 m ebatlarında ve 500 m2 ’lik bir alana sahip olacaktır.
imarpanosu.com
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş