Haberler

Hayrettin Karaca vefat etti! TEMA Vakfı’nı kurmuştu

Hayrettin Karaca Alternatif Nobel ödülüne layık görülmüş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da ‘Orman Kahramanı’ seçilmişti.

Torunu Yeşne İren Hürriyet.com.tr’ye şunları söyledi:

‘Yaşlılığa bağlı sorunları vardı. İnşallah nur içinde uyusun. Onun fikrine, orman ve yeşil sevgisine sahip çıkmaya devam edeceğiz.’

TEMA VAKFI: TÜM ÜLKEMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

TEMA Vakfı, Twitter hesabından “Kamuoyuna duyuru: Kurucu Onursal Başkanımız ve Toprak Dedemiz Sayın Hayrettin Karaca’yı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun.” açıklamasında bulundu.

Hayrettin Karaca kimdir?

Hayrettin Karaca 4 Nisan 1922 tarihinde Bandırma’da dünyaya geldi. Türk bilim adamı. Babası Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım olup her ikisi de Kırım muhaciri idi. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi. Karaca firması Türkiye’de ihracatın liderliğini yapmış, üstelik bunu diğer kuruluşlardan neredeyse 20 yıl önce gerçekleştirmiştir. Hayrettin Karaca bu konuda şöyle konuşmaktadır.

Ellili yaşlarında, Türkiye’nin ilk özel arboretumunu kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Bugün Yalova’daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir.

Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin’i bilimadamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forumdur. 14.000 türü barındıran arboretum aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için bir gen koruma merkezidir. Hannover Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca’dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım.” diye bahsetmektedir.

TEMA Vakfı’nın kurucularındandır. Hayrettin Karaca doğa aşkı ile ilgili Hürriyet Gazetesi’ne şu açıklamalarda bulunmuştu;

“Çocukluğum Artvin’de geçti. Müthiş biyolojik zenginliğin olduğu bir yer. Şimdi değişti tabii. Biz çocukken akşamları ateşböceği kovalayabilen şanslı çocuklardık.”

“- Tahrip ettiğimiz doğada başımıza gelen dertlerin çaresi yine doğanın içinde. Bir Tuz Gölü’nün etrafında 40’tan fazla endemik bitki var. Bunlar tuzlu topraklara ve susuzluğa dayanıklı bitkiler. Dünya toprakları daralıyor ve tuzlanıyor. Bu bitkilere, bunların melezlerine ihtiyacımız var mesela.”

Hayrettin Karaca 20 Ocak 2020’de yaşamını yitirdi.

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

Elite World Residence İstanbul Yeni Levent fiyat listesi 7 milyon TL’den başlıyor

#EliteWorldResidenceİstanbulYeniLevent #EliteWorldResidence #İbrahimTatlıses

9 saat Önce

Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi listesine giren Türk firmalar hangileri?

#TürkiyeMüteahhitlerBirliği #ENR #EnBüyükMüteahhitlerListesi

1 gün Önce

Levent Çapan’dan yüksek mağaza kirası sorununa çözüm önerileri

#TepeHome #LeventÇapan #MağazaKiraları

1 gün Önce

The Peninsula Istanbul, 50 En İyi Otel arasından One To Watch ödülünü kazandı

#ThePeninsulaIstanbul #TheWorlds50BestHotels2024 #OneToWatch

1 gün Önce

Başakşehir 1. Etap’ta belediyeden satılık arsa

#Başakşehir #BaşakşehirSatılıkArsa #BaşakşehirBelediyesi

2 gün Önce

Konut fiyatları ve satışlar artar mı? Müteahhitler yorumladı!

#KonutFiyatları #KonutSatışları #KonutPiyasası

2 gün Önce