Kategori: AVMHaberler

Hulusi Belgü: AVM dönüşümü önemli

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), organize perakende sektörünün tüm aktörlerini “Anadolu Sohbetleri” toplantısında Bulvar Samsun AVM’de bir araya getirdi.

Toplantının açılış konuşmalarını AYD Yönetim Kurulu Başkanı ve Multi Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Belgü ile Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Özpamukçu yaptı. Ekonomist Deniz Gökçe’nin “Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor?”başlıklı sunumunun ardından geçilen soru – cevap bölümünde sektör sorunları, istekler ve geleceğe yönelik beklentiler tartışıldı.

Hulusi Belgü: Yeni AVM’ler kadar eskilerin dönüşümü de önemli

Türkiye genelinde 340’ın üzerinde AVM olduğunun belirten AYD Yönetim Kurulu Başkanı ve Multi Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Belgü, büyümenin yavaş yavaş Anadolu’yu da kapsayarak gerçekleştiğini, Anadolu’da açılan AVM’lerin yatırımcılara büyük sorumluluklar getirdiğinin altını çizdi. Belgü: “Bugün, geçmiş yıllara oranla yeni yapılan AVM’ler kadar eski, atıl kalmış binaların işlevsel ve modern AVM’lere dönüştürülme süreçleri oldukça önemli. Çok daha titiz, dikkatli ve özellikle de doğadan uzaklaşmama bilinciyle hareket edilmeli. Yatırımcı olarak dönüştürülme süreçlerinde toplum ve insanla uyumlu hale getirilip halkın hizmetine sunulmasının gerekliliğin farkındayız, farkında olmalıyız! Sektörde global deneyim çok önemliyken lokallik de bir o kadar önemli ve Samsun da bunun güzel bir örneği” dedi.

Alp Özpamukçu: Perakende sektöründe 770 bin kişiye istihdam sağlanıyor

Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Özpamukçu ise; konuşmasında AVM’lerin gelişiminin Türk perakendesinin dinamosu olduğunu, bu sayede zaman içinde büyük markaların oluştuğunu, hatta giderek bu markaların edindikleri organize perakende tecrübeleri ile rahatlıkla yurt dışına açıldıklarını belirtti. Modern perakendenin dünya ile mücadele ve rekabette çok önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Özpamukçu, ihracat kapısının açılması için organizasyonel hareket etmenin önemini de vurguladı. Özpamukçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Perakende modern ve organize olunca, başka şeylere de ihtiyaç oluyor ve farklı sektörleri de beraberinde büyütüyor. Örneğin lojistik, insan kaynağı… Bugün perakende sektöründe 770 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 1 milyonu hedeflediğimizde eğitim bacağı daha da önemli olacak. Önemli olan bir konu da mega trendlerin mutlaka takip ediliyor olması.Geleceğe yönelik özellikle iklim değişiklikleri ile ortaya çıkacak sorunları da ön görmeliyiz. Perakende sektörü, insanlarla en çok iletişimde olunan sektörlerden biri. Yaşanabilecek olası etkileri minimize edebilecek yapıları devlet kadar bizlerin de önemsemesi gerek.

Deniz Gökçe: Perakende gibi sektörlerde her yaş için fırsat var

“Anadolu Sohbetleri” buluşmasında “Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor?” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Ekonomist Deniz Gökçe son geniş bir değerlendirmeyle ülke ekonomisinin özellikle son 10 yılını mercek altına aldı. Gökçe: “Dünya krize girince ihracat pazarlarımız da etkilendiği için ihracatı arttıramıyoruz. Cari açığı azaltmak zorlaşıyor. Büyümeyi yavaşlatıyoruz o da işsizliği arttırıyor.Dış etkiden kurtulmak için de içeride büyüme ve işsizliği kötüleştiriyoruz.” dedi. Kırsal nüfusun azalması ve tarım sektörünün küçüldüğü ile ilgili eleştiri alan bazı konulara ve de erken emeklilik dolayısıyla yaşanan iş gücü kaybı konusuna da açıklama getiren Deniz Gökçe sözlerini şöyle sürdürdü: “ Dünyada gelişmiş ülkelerin sektör dağılımlarına baktığımızda tarım sektörü büyüklüğü genelde %2,5 oranındadır. Bizde ise; %8. Zaten tarım sektörü her yıl ülkemizde de %2 büyüyor ancak diğer sektörlerin büyüme oranı daha yüksek dolayısıyla da payı küçülüyor. Ülkemizde insanlar ortalama 44 yaşında emekli oluyor ve hayat beklentisi ise 77. Dolayısıyla da yaklaşık 33 sene emeklilik hayatı yaşıyor. Halbuki perakende gibi sektörlerde her yaş için fırsat var. Erken emekliliği faturası milli gelirin %4.5’i ne karşılık geliyor ve bu her yıl 35 milyar dolar kamu zararı demek.Bu zararın kotarılması da ancak 2040 yılında emeklilik 67 yaşa getirildiğinde mümkün olacaktır.

Sektörün nabzını ölçmek, mevcut sorunları saptamak ve geleceğe yönelik beklentileri, hedeflemek adına düzenlenen soru cevap bölümünde katılımcıların merak ettiği sorular AYD Yönetim Kurulu Başkanı ve Multi Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Belgü, Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Özpamukçu ile Ekonomist Deniz gökçe tarafından yanıtlandı.

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF)

2013 yılında kurulan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), organize perakende sektörünün çatı kuruluşu olarak;

– 750 binden fazla çalışan,

– 100 milyarın üzerinde ciro,

– 15 milyon metrekarelik alan ve

– 60 binin üstünde mağazayı temsil etmektedir.

TAMPF kurucu dernekleri olan;

– Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları (AYD)

– Birleşmiş Markalar Derneği (BMD)

– Gıda Perakendecileri Derneği (GPD)

– Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD)

– Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD)

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

7 gün Önce