Depremin ağır bilançosunda imar aflarının da etkisi olduğu iddia ediliyor. 2018’de çıkarılan imar barışında yer alan bir maddede sorumluluğun maliklere verildiği iddiasını hukukçu Prof. Dr. Gürsel Öngören ve İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Eski Başkanı Şeref Kısacık, Independent Türkçe‘den Ali Kemal Erdem‘e değerlendirdi.
Prof. Dr. Gürsel Öngören ise “İmar Barışı”nın binanın sağlamlığıyla bir alakası olmadığını belirterek, “Beyan şuna ait. Ben projeye aykırı, kaçak bir imalat yaptım. Örneğin balkonu salona ekledim, çatıya çıktı, bahçeye müştemilat yaptım gibi. Bunlara yönelik imar barışı. Yani binanın sağlamlığıyla ilgili hiçbir şey yok imar barışına başvurdum diye biri gelip senin binanı denetlemiyor” diye konuştu.
Öngören, imar barışıyla ilgili başvuran kişilerin verdiği beyanın müteahhidi olası bir depremde yaşanacak sorumluluktan kurtarmadığını da söyleyerek, “Müteahhit bir binayı kötü yapmışsa zaten baştan itibaren sorumlu yani. İmar barışı, müteahhidin sorumluluğunu kaldırmıyor yani” dedi.
Öngören, kişilerin projede olmamasına karşın yapılarına mevzuata aykırı yaptığı ancak imar barışına soktukları eklentilerde bir depremde yaşanacak yıkımdan ise sorumlu tutulabileceklerini de sözlerine ekledi.
İMAR BARIŞININ SAĞLAYACAĞI FAYDALAR NELERDİR?
– İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecektir.
– Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır.
– İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir.
– Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi