970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

İMSAD’ın başlattığı yapı dersi ilk yarıyılı tamamladı

Türkiye İMSAD yapı ürünlerinin üretim ve kullanılabilirlik döngüsü için çevre dostu malzeme ve sürdürülebilirlik komitelerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi ile işbirliği gerçekleştirdi. Yapılan işbirliği çerçevesinde Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilen “Yapı Ürünlerinin Üretim-Kullanım Döngüsü” dersleri ilk yarıyılı tamamladı.

Türkiye inşaat malzemeleri sanayisini bir bütün olarak ele alarak, sürdürülebilir büyümeyi, yurt içinde ve yurt dışında işbirliklerinin geliştirilmesini amaçlayan Türkiye İMSAD, sürdürülebilirlik vaatlerini yerine getirmeye devam ediyor. Dernek çatısı altındaki Çevre Dostu Malzeme ve Sürdürülebilirlik Komitelerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında projelendirilen “Yapı Ürünlerinin Üretim-Kullanım Döngüsü Dersi” Yıldız Teknik Üniversitesi’yle yapılan işbirliği çerçevesinde Mimarlık Fakültesi’nde güz sezonunu tamamladı. Öğrencilerin ilgisi ve katılımın güçlü olması derslerin gelecek döneminde de devam etmesine işaret etti. Bir sonraki dönem dersleri için hazırlık çalışmalarına başlandı.

Geleceğin mimarlarına yeşil bina bilinci

Türkiye İMSAD Çevre Dostu Malzeme Komitesi ile Sürdürülebilirlik Komitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yapılan ortak çalışma sonrası gerçekleştirilen derste, öğrencilerin yapı ürünlerinin sürdürülebilirlik kavramı ve yapı yaşam döngüsü içerisindeki süreçlerini daha iyi ve daha akılda kalıcı şekilde anlayabileceği, sektör temsilcileri ile bir araya gelerek güncel yaklaşımlar ve uygulama örneklerinin yer aldığı bir ders içeriği hazırlandı.

Amaç sektördeki bilgi kirliliğini azaltmak

Çevre Dostu Malzeme Komitesi Başkanı Gökben Güven Özçiçek derslerin Mimarlık Fakültesi üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinin zorunlu ders programına dahil edildiğini belirterek, “Sürdürülebilir yapı anlayışında doğru tasarımlar kadar kullanılan malzemeler ve uygulamalar da önem taşıyor. Bu nedenle derslerimiz sektörün önde gelen firmalarının uzmanlarıyla gerçekleştirildi ve temelden çatıya kadar tüm yeni nesil malzemeler ve yaklaşımlar öğrencilerle paylaşıldı. Türkiye İMSAD’ın temeli hedef alan değişim yaklaşımlarıyla sektördeki bilgi kirliliklerin bu sayede azalacağını umuyoruz. Gelecek nesiller sayesinde güçlü nitelikli ve doğru malzeme seçimleri ile sürdürebilir insan odaklı çevreci bina tasımlarının artması en büyük hedefimiz” dedi.

Bilinç düzenin artırılması gerekiyor

Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Cihan Karamık ise, “inşaat sektörü, hâlihazırdaki çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri itibariyle sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi anlamında önemle incelenmesi gereken bir sektördür. Özellikle binaların kaynak kullanım ve atık üretim oranları çevresel etkileri bakımından kaygı verici düzeydedir. Bu anlamda bina bileşenleri ve malzemelerinin imalatı, seçimi, kullanımı konusunda bilinç düzeyinin arttırılması hayati öneme sahip bir konudur” diyerek, Yapı Ürünlerinin Üretim-Kullanım Döngüsü Dersi’nin mezun olduktan sonra sektörde çalışacak olan öğrencilerin bilinç düzeyinin artırılması konusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Benzer uygulamalar çoğaltılmalı

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Ekşi Akbulut ise, yapı ürünlerinin sürdürülebilirlik kavramı ve yapı yaşam döngüsü içerisindeki süreçlerini daha iyi ve daha akılda kalıcı şekilde anlaşılması için sektör ve üniversite işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Ders içeriğinde ilk haftalarda kavramlar ve teorik bilgiler öğrencilere aktarıldıktan sonra Türkiye İMSAD işbirliği çerçevesinde sektörün tecrübeli, yenilikçi, sürdürülebilirlik, çevre kavramlarına duyarlı öncü firmaları ile çalışıldı.

Her hafta farklı bir ürünün temsilcisi sürdürülebilirlik, atıklar, geri dönüşüm başlıkları altında birikimlerini öğrencilerle paylaştı. Ayrıca öğrencilere araştırma konusu olarak her firma ürünlerinin kullanıldığı ve Leed Bream gibi belgeler alan yapıların listesi verildi. Öğrenciler bu yapılarla ilgili kaynaklardan ve yerinde gözlem yaparak bilgi toplayarak dönem sonunda rapor ve poster olarak izlenimlerini aktardılar. Bu tür etkileşimli projelerin daha fazla hayata geçirilmesi gerçek bir sürdürülebilirlik anlayışının yerleştirilmesi açısından büyük önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

 

Türkiye İMSAD Hakkında

Kuruluşundan bu yana geçen 32 yılda, Türk inşaat sanayini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD’ın, 30 sektör derneği, 81 sanayici firma ve paydaş kurum üyeleriyle birlikte, pazarda 21 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında işbirlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir. Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 30 farklı alt sektörü temsil etmektedir. Avrupa Yapı Malzemeleri Konseyi CPE’nin yönetim kurulunda olan, 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir.