İstanbul Finans Merkezi’nde BDDK ve SPK binalarının temeli atılacak
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yapımı planlanan BDDK ve SPK binalarının temeli haftaya atılıyor. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, “Yaklaşık 2.8 milyar lira toplam proje gelir hedefine sahip bu dev yatırımların inşasına başlıyoruz. Haftaya ilk kazmayı vuracağız. Merkez Bankası binası için de ihale çok yakında” dedi.
İstanbul’u dünyanın önde gelen ‘küresel finans merkezlerinden biri yapma’ hedefiyle geliştirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesinin inşaatında çok önemli bir aşamaya geçiliyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisi aleyhine algı oluşturmaya çalışan çevrelere güçlü bir mesaj olacak şekilde, toplam satış geliri hedefi 2.8 milyar lirayı bulması beklenen iki büyük kompleksin temeli büyük ihtimalle önümüzdeki hafta atılacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının (kompleks) daha önce ihale edildiğini hatırlatan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, “BDDK ve SPK için inşaat süreci başlıyor. İFM hükümet programlarında ve orta vadeli programda yer alıyor. Haftaya iki projede daha ilk kazmayı vurabiliriz” dedi. İmzalanan protokol kapsamında 25.11.2014 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Hizmet Binasının Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi gerçekleştirilmiş ve yüklenici firma ile 11.02.2015 tarihinde sözleşme imzalanmıştı. Sözleşme gereği yüklenici firma, Arsa Karşılığı Satış Toplam Geliri; 1 milyar 861 milyon TL, Arsa Satış Karşılığı İdare Payı Gelirini 372 milyon 200 bin TL (yüzde 20) taahhüt etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayının dün verilmesi bekleniyordu. Projenin inşaat ruhsatı için belediyeye başvuru da hemen yapılacak.
‘MERKEZ’ İÇİN İHALE
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) projesi ihalesi ise SPK, TOKİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce onaylandı ve Ümraniye Belediyesi’nden ruhsatı da alındı. Bu projede Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Turan, yüklenici firma, Arsa Karşılığı Satış Toplam Geliri; 915 milyon 417 bin TL, Arsa Satış Karşılığı İdare Payı Geliri olarak 215 milyon 123 bin TL (yüzde 23.5) taahhüt etti” dedi. Projenin en önemli finans komplekslerinden biri olacak Merkez Bankası binası içinse TOKİ ile Merkez Bankası arasında 28.07.2015 tarihinde protokol imzalandı. İnşaat için çok yakında TOKİ tarafından “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Modeli” ile ihale yapılacak. Merkez Bankası kampüsünde de ofis, ticaret alanı, otel yer alacak. Projeye yüksek teklif bekleniyor.
30 YIL SONRA KÜRESEL GÜÇ
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, “Son 13 yılda ülke ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerin, Türkiye’yi ve İstanbul’u dünya ekonomisinde ön sıralara getirdiğini vurguladı. Turan, “İstanbul her yönüyle finansal bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede İstanbul’un önümüzdeki 10 yıl içinde bölgesel, 30 yıl içinde de küresel bir finans merkezi olması için planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi tamamlandığı zaman ülkemizin ve İstanbul’un gelişimine önemli katkı sağlayacaktır” dedi.
BU YIL 64 BİN KONUT YAPIYORUZ
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, kurum olarak alt ve orta gelirli vatandaşlar için 2016’da 60 bin konut hedefi koyduklarını, şu andaki verilere göre yılı 64 bin konutla tamamlayacaklarını söyledi. Geçen yıl erken ödeme indirimi yaptıklarında 1.4 milyar liralık nakit topladıklarını belirten Başkan Turan, geçen hafta açıkladıkları erken ödemeye yüzde 20 indirim kampanyasıyla da yaklaşık 800 milyon lira beklediklerini anlattı. Turan, şu anda İstanbul’da alt ve orta gelirli vatandaşlar için yaptıkları konutları, kentsel dönüşüm sürecinde kullandıklarını, o yüzden satış yapmadıklarını belirtti. Hasılat paylaşımı modeliyle de ayrıca yılda 10 bin civarında konut üretiliyor.
FİNANS MERKEZİNDE TARİHİ ÇİZGİLER OLACAK
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan’ın verdiği bilgiye göre, İFM’de, 8 milyon 124 bin metreküp keşif miktarı (metro dahil) kazı imalatının yüzde 100’ü tamamlandı. Son olarak, İksa sistemi kapsamında ilgili imalatın metro bölgesi hariç yüzde 100’ü de tamamlandı. Proje bütünü Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandı. Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı’nın etkileri İFM içindeki çok sayıda yeni komplekste hissedilecek. Ataşehir’de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alandaki İFM’de 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimleri de yer alacak.
ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARINA EV
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, şehit ve gazi yakınlarının kolayca ev sahibi olabilmesini sağlayan sisteme 2013’ten beri görev malüllerinin de eklendiğini belirterek, “Onlara bağlanan maaşın dörtte biri taksit miktarı olmak üzere peşinatsız konut verebiliyoruz. Başka bir şey alınmıyor. Bu şekilde verilen konut sayısı 18 bini buldu” dedi.
Hürriyet