İstanbul’un değeri 400 milyar dolar
JLL’nin Pazartesi günü açıklayacağı ‘Dünya Sahnesinde İstanbul’ raporuna göre, İstanbul 400 milyar dolar ekonomik büyüklükle Avrupa’nın dört mega şehrinden biri haline geldi.
Gayrimenkul yatırım yönetimi alanında uluslararası faaliyet gösteren Jones Long Lasalle’nin (JLL) ‘Dünya Sahnesinde İstanbul’ raporu pazartesi açıklanıyor. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, dün düzenlediği sohbet toplantısında rapordan bazı detayları paylaştı. Alkaş, “İstanbul’un satın alma paritesine göre hesaplanan ekonomik büyüklüğü 400 milyar dolar” dedi. İstanbul’un Paris, Londra ve Moskova ile Avrupa’nın en büyük 4 mega şehri arasında bulunduğunu söyleyen Alkaş, İstanbul’un Gelişen Dünya Şehirleri Ligi’nde son 5 yılda en çok ilerlemeyi İstanbul’un kaydettiğine dikkat çekti.
İş merkezinde ilk 20’deyiz
Alkaş, yaşanan terör olaylarından dolayı Türkiye’nin Avrupa’daki imajının ‘olaylı bir Ortadoğu ülkesi’ gibi görünmeye başladığını söyleyerek başladığı konuşmasında Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un imajının el birliğiyle güzelleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Alkaş konuşmasında, İstanbul’un perakende pazarında küresel anlamda 2030 yılına kadar dünyanın ilk 10 şehri arasına gireceğini iddia etti. İstanbul’un satın alma paritesine göre hesaplanan ekonomik büyüklüğünün 400 milyar dolara ulaştığını belirten Alkaş, şehrin Ticari Cazibe Endeksi’ne göre de dünyanın en önemli 20 iş merkezi arasında yer aldığını dile getirdi.
500 otel, 56 bin yatak
Alkaş, İstanbul havalimanlarının her geçen gün istatistiklerini genişlettiğini ve olumlu anlamda gelişme sağladığını, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın uluslararası uçuşlar açısından en hızlı büyüyen havalimanları arasında bulunduğunu anlattı. İstanbul’un altyapı ve ulaştırma yatırımlarına değinen Alkaş, Marmaray, Avrasya Tüneli, Üçüncü Havalimanı, üçüncü köprü, hızlı tren, metro gibi ulaştırma projelerinin İstanbul’u gelecekte birçok alanda ön plana çıkaracağını, kaybettiği olimpiyat hakkını geri getirebileceğini söyledi.
Avi Alkaş’ın verdiği bilgiye göre mevcut geliştirme süreci tamamlandığında şehrin dünya standartlarında alışveriş merkezlerini de içeren 5 milyon metrekarenin üstünde modern perakende alanı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi yeni iş bölgelerini de kapsayan 7 milyon metrekareye yakın A sınıfı ticari ofis alanı, yaklaşık 9,5 milyon metrekare modern lojistik alanı (Kocaeli’yi de kapsayan Geniş İstanbul Havzası), 500 lisanslı otelde, 56 bini aşan oda sayısına sahip olması bekleniyor. Raporda ayrıca, şehrin gelişimi ve ekonomik anlamda ilerlemesi için gayrimenkulün önemine de değinildi. Gayrimenkulün, başarının bir bileşeni olduğuna dikkati çeken raporda, İstanbul’da kültürel kimlik korunurken yaratıcılık, inovasyon ve girişimciliği destekleyecek uygulamalar için gereken altyapı ve ortam sağlanması gerektiği kaydedildi.
2030’a kadar ilk 10 şehir arasına girecek
İSTANBUL’UN perakende pazarında küresel anlamda 2030 yılına kadar dünyanın ilk 10 şehri arasına gireceğini söyleyen Alkaş, yeni markaların şehre gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Alkaş, İstanbul’un lojistikte 8,5 milyon metrekare alana sahip olduğunu, 1 milyon metrekare alanın da inşa halinde bulunduğunu ifade ederek, “İstanbul, dünyanın en fazla ziyaret edilen beşinci şehri. Konferans, etkinlik, fuar alanında 9’uncu sırada yer alıyor. 480 otel işletmesi, 49 bin oda var. 2017 sonunda 56 bin odaya çıkacak. Üçte ikisi 4 yıldız ve üzeri donanıma sahip” bilgilerini verdi. İstanbul’un yatırım hacminin Moskova’nın onda biri, Sao Paulo’nun yarısı seviyesinde olduğunu anlatan Alkaş, “Son 3 yılda şehirde 2 milyar dolarlık ticari gayrimenkul yatırım işlemi gerçekleşti. Bu daha yukarılara çıkmalı” diye konuştu.
YENİ YÜZYIL GAZETESİ