970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

İstanbul’un endüstri mirası haritalandırılıyor

Endüstri yapılarını mimari ve kentsel bağlamlarda ele alan ve mevcut potansiyelleri üzerinden nitelikli dönüşüm projeleri geliştiren Dila Gökalp Architects, yapıların dinamiklerini anlamak için hazırladığı ön çalışmalardan yola çıkarak İstanbul’un endüstri mirasını haritalandırmaya ve dijital ortamda sunmaya hazırlanıyor.

Mimari ve iç mimari projeler üretmenin yanı sıra, disiplinler arası çalışmalara da imza atan Dila Gökalp Architects, endüstri yapıları üzerine geliştirdiği nitelikli dönüşüm projeleri kapsamında derlediği bilgilerle İstanbul’un endüstri mirasını belgeliyor. Dila Gökalp Architects ekibinin, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileriyle birlikte endüstri mirasına dikkat çekerek, bu yapılarla ilgili farkındalık yaratmak ve kent hayatına katılmalarını sağlamak amaçlı başlatılan tasarım araştırması ışığında, İstanbul’un potansiyel endüstri mirası haritalandırılacak. Bu haritalama dijital ortama aktarılarak tasarlanan bir akıllı telefon uygulaması ve web sayfası aracılığıyla herkesin kullanımına açılıp gündelik hayatımızın bir parçası haline gelebilecek.

Endüstri yapılarını farklı açılardan inceleme ve değerlendirme fırsatı bulan ve günümüz standartlarına uygun endüstri yapısı tasarlamak da dahil olmak üzere bu yapıların içinde veya yanında birçok mekan tasarımı gerçekleştiren Dila Gökalp Architects, bu tür yapıların uygun bağlamlarda dinamiklerini anlamak için birçok veri elde etmiş. Bu veriler ışığında, İstanbul’un nitelikli endüstri yapılarını belgeleyen bir altyapı oluşmuş. Mimar Dila Gökalp bu altyapının paylaşımının önemli olduğunu vurguluyor ve İstanbul’un endüstriyel birikimini belgeleyecek olan bu disiplinler arası çalışma için ”Biz bu çalışmaya, bizi çok heyecanlandıran endüstri yapılarının mekansal ve yapısal özelliklerini anlamak için, tasarım araştırması yapmak amacıyla başladık. Karşımıza büyük bir birikim çıktı ve bunun neden daha ulaşılabilir bir bilgi haline gelmediğini düşünerek bir çalışma kurgulamak istedik. İstanbul’un endüstri mirası, kuşkusuz epey araştırılmış ve incelenmiş bir alan. Biz de bu konunun uzmanlarına ulaşıyoruz ve bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Bizim gibi bu konuyla ilgili birikimi olan ve heyecan duyan herkesi de projemizin parçası olmaya davet ediyoruz.” diyor.

Dila Gökalp Architects

Dila Gökalp Architects (DGA), disiplinler arası yaklaşımı esas alan iç mekan ve mimari projeler tasarlamaktadır. Mimar Dila Gökalp tarafından 2010 yılında kurulan tasarım atölyesi, farklı ölçeklerdeki tasarım problemlerine yeni bakış açısı ve özgün mekan deneyim kazandırma amacıyla yola çıkmıştır.

Yaratıcı etkileşimden beslenen Dila Gökalp Architects, atölye fikri ekseninde ekip çalışması içinde, mimarlık, peyzaj, iç mekan ve mobilya tasarımı gibi farklı alanlarda araştırma, tasarım, projelendirme ve uygulama yapar. DGA, zanaat ve sanatın, mimarlık ve tasarımla kesişim noktalarını keşfetmeye odaklanır. Ölçek, DGA’nın tasarım yaklaşımını şekillendiren temel kavramlardan biridir.

Mimarlık, tasarım kültürü ve sanatı bir bütün olarak ele alan Dila Gökalp Architects, bu bütünün farklı üretim alanlarında alt projeler üretir. Bunlardan biri de dijital tasarım yayıncılığı alanında bir ilk olan, MANO MAG adlı “Mekan ve Tasarım Kültürü Tablet Dergisi”dir.

DİLA GÖKALP KİMDİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!