Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs (Coronavirüs/Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında Ekonomi İstikrar Kalkanı Destek Paketi’ni dün Çankaya Köşkü’nde açıkladı. Erdoğan, paket ile 100 milyar TL’lik kaynağın devreye alındığını söyledi. Peki Ekonomi İstikrar Kalkanı Destek Paketi’nden inşaatçıya ne çıktı? İşte o madde…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün açıkladığı İstikrar Kalkanı Ekonomi Destek Paketi’nden inşaat sektörüne kredilendirme çıktı. Erdoğan, 19 maddelik açıklamasının 10’un maddesinde şöyle dedi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından peşpeşe yazılı açıklamalar gönderen İNDER ve KONUTDER başkanları ise İstikrar Kalkanı Ekonomi Destek Paketi’ni şöyle değerlendirdiler…
“Bizim açımızdan; devletin ilgili kurumlarının, iş dünyasıyla istişare ederek ekonomik tedbir alması çok önemli. Bu kapsamda salgın hastalık nedeniyle inşaat sektöründe yaşadığımız sıkıntıları dile getirdik.
Açıklanan paket, beklediğimiz gibi salgından direkt olarak etkilenen sektörlere ve bireylerin ekonomik dirençlerini artırmaya yönelikti. Doğal olarak öncelik Türkiye ekonomisinin ayakta kalmasıdır.
Ekonominin çarkları döndüğü sürece, alınan tedbirlerin domino etkisi göstererek inşaat sektörüne de sirayet edeceğini düşünüyorum. İlerleyen dönemlerde genel bazda alınan tedbirlerin, münferiden ve her sektöre yönelik olarak detaylandırılacağını umuyorum.
Bu kapsamda sektörümüzü kısa vadede etkileyen sorunların, özellikle finansal sıkıntıların, Sayın cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ‘tedbir paketi’ içinde çözüleceğini düşünüyorum.”
“Öncelikle içinden geçmekte olduğumuz korona salgını sürecinden millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde mümkün olan en az hasarla çıkacağımıza inancımı belirtmek istiyorum.
Milletimiz tarih boyunca bir olarak pek çok sorunun üstesinden nasıl gelmişse bu süreci de Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en kısa sürede atlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bir yandan sağlıkla ilgili tedbirler alınırken tabii ki ekonomimizin de bundan en az etkilenmesi için önlemler bekleniyordu.
Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan paketi çok isabetli buluyoruz. Sektörlerin geneli için çok yerinde ve nefes aldıracak düzenlemeler yapılmıştır.
Ancak bazı sektörlere sağlanacak muhtasar, KDV ve SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6’şar ay ertelenmesi kapsamına inşaat ve konut sektörünün de önemle alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bilindiği gibi Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olarak binlerce kişiye doğrudan binlercesine de dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Devreden KDV yükü sektörümüz üzerinde çok ağır bir yüktür. Bu bedellerin şirketlere bu dönemde ödenmesi sermaye enjeksiyonu sağlayacaktır.
Geçtiğimiz dönemde yaşanan ekonomik türbülanstan en çok etkilenen ve altı çeyrektir küçülen tek sektör olarak yeni yeni toparlamaya başlamışken içinden geçtiğimiz bu süreç sektörümüzde şimdiden derin izler bırakmaya başlamıştır. Geçmişte olduğu gibi sektörümüz bu tarz türbülanslarda iki katı olumlu ya da olumsuz etkilenmektedir. Bu sebeple işsizlik emici rol üstlenen sektörümüzün bu destek paketine dahil edilmesi ekonomik ve sosyal açıdan son derece önem arz etmektedir.”
“Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde, gayrimenkul sektörünü olumlu etkileyecek düzenlemelerin de yer almasını hem sektörümüz hem konut alıcıları açısından çok önemli buluyoruz.
‘500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarın yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılması, asgari peşinatın yüzde 10’a düşürülmesi’ şeklinde yapılacak düzenleme, peşinatını tamamlayamadığı için konut alımını ertelemek zorunda kalan önemli bir kesimi harekete geçirecektir. Başkanımız ve ilgili tüm Bakanlıklarımızın destekleriyle gayrimenkul sektörü, bu süreçten de güçlenerek çıkacaktır. Gayrimenkul sektörünün, kamunun yeni yol haritasına paralel bir şekilde tekrar hareketleneceğine ve büyümeye, gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz.”
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde, inşaat malzemesi sanayisini olumlu etkileyecek düzenlemelerin de yer almasını sektörümüz açısından çok önemli buluyoruz. ‘İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilmesi’, iç pazardaki daralma nedeniyle ihracata odaklanan sektörümüze güven verecek ve rahatlatacak bir düzenleme olacaktır. Bu destek sanayicilerimizin rekabet gücünü koruması için çok önemli çünkü Türkiye olarak inşaat malzemesi üretiminde dünyanın en büyük 5 ülkesinden biriyiz. Küresel Rekabet Endeksi’nde yer alan 140 ülkenin 115’ine ihracat gerçekleştiriyoruz. Almanya, İngiltere, ABD, Kanada, İsrail, Irak en önemli pazarlarımız. Bununla birlikte en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Çin, Romanya, Fransa, Yemen ve İtalya da bulunuyor.
Ülkemizin inşaat malzemelerinin kalite açısından dünya çapında bilinir ve güvenilir bir konumda olması, bizi küresel ticarette emin adımlarla ilerlemeye teşvik ediyor. 2019 yılında 21,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren inşaat malzemesi sanayicileri olarak, 2020’de 23-24 milyar dolar seviyesine ulaşacağımıza inanıyoruz.”
#Vivaİskele #SPOINTİnşaat #KKTC
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı