Kentsel dönüşüm yönetmeliğinde değişiklik ile ne değişecek?

6306 sayılı kentsel dönüşüm yasanın uygulama yönetmeliği değişti. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntıların büyüklüğü nedeniyle neredeyse yönetmelikte çok ciddi ve süreci hızlandıran değişikliklerin yapıldığını ve artık neredeyse jet hızında bir kentsel dönüşüm süreci yaşanacağını söyledi.

Kiraz yapılan değişiklikleri şöyle özetledi:

Riskli alanlarda Danıştay’ın iptallerinin önüne geçebilmek için planlama ve alt yapı hizmetleri yetersiz, imar mevzuatına aykırı, alt yapı ve üst yapıda hasar meydana gelmiş bölgelerde bu kriterlerden biri veya birkaçının yüzde 65’ı oranında bir bozulma meydana gelmiş ise artık bu bölgeler ‘Riskli Alan’ olarak ilan edilebilecekler.

O YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYIN!

– Riskli alan ilanlarında en az 15 bin metrekare olması gerektiğine ilişkin hüküm değiştirilmiş olup bu zorunluluk kaldırıldı.

– Riskli yapı tespiti yapacak olan kuruluşlarda çalışacak olan personele Çevre ve Şehircilik Bakanlığından sertifika alınması zorunluluğuna Bakanlık tarafından belirlenecek kurum ve kuruluşlarca da sertifika düzenleme hakkı getirildi.

– Riskli yapılarda tapuda kayıtlı malik ölmüşse mirasçılık belgesi çıkarmaya, kayyum atamaya veya yine tapuda son kayıtlı malik adına işlem yapmaya Bakanlık yetkili olacak. Maliki ölmüş taşınmazlarda mahkemelerde yaşanan büyük sorun çözülecek.

– Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamına giren taşınmazlarda da artık kentsel dönüşüm uygulaması yapılabilecek.

– Tahliye süreleri sonunda elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin durdurulması zorunlu hale getirildi.

– Mevcut tahliye süreleri sonunda yıktırılmayan binalar ile ilgili artık maliklerin anlaşmalarının beklenmesi inisiyatifi tamamen kaldırıldı. 2 aylık denetimler yapılacak ve yıktırılmayan binalar Afet Riski sebebiyle kolluk kuvveti desteği ile mülki amirlikçe yıktırılacak. Bir önceki yönetmelikte var olan durum apartman veya sitelerde 2/3 ile anlaşma sağlanamaması sebebiyle aylar ve yıllara varan uzamalara sebebiyet veriyordu.

– Riskli alan veya riskli yapılarda artık yapı yıkılmadan 2/3 ile karar alınabilecek.

– 2/3 ile alınan karara iştirak etmeyen 1/3 arsa payının açık artırma sureti ile satılması için artık binanın yıkılmış olması şartı kaldırıldı. Böylece 2/3 ile karar alınması ve toplantı sonrasında karara katılmayanlara 15 günlük uyarı ihtarnamesinin gönderilmiş olması yeterli hale getirildi.

– Harç muafiyetine yönelik olarak belediyelerin almış oldukları harç ve ücret muafiyeti kaldırılmış olup belediyeler harç almaya devam edecek.

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

Dolar’da Büyük Yanlış! Marx’ın Hayaleti… Tahsin Bakırtaş Anlattı VİDEO

#Dolar #DonaldTrump #KarlMarx ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e uyguladığı ek gümrük vergileri ekonomiyi nasıl etkileyecek?…

47 dakika Önce

Ticarethane Dudullu: Akyapı’nın en büyük ticarethane projesi! VİDEO

#TicarethaneDudullu #Akyapı #Ticarethane Akyapı, 3 yıl önce sanayi konseptiyle geliştirdiği Ticarethane projelerinin en büyüğünü şimdi…

24 saat Önce

Luxera GYO konutta vade oranını 1.50’nin altına çekti

#Luxera #LuxeraGYO #RamazanTaş Luxera GYO'nun Luxera Bahçe Port, Luxera Towers, Luxera Nevbahar ve Luxera Nevbahar…

1 gün Önce

Dolar’ı Tutmak Zorlaşacak! Dr. Filiz Yağcı Anlattı VİDEO

#ABD #Dolar #DonaldTrump ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm dünyaya uyguladığı yeni vergiler, bizi, Dolar-TL kurunu…

4 gün Önce

Dolar’ın Tahtı Sallanıyor! Kripto Para Nasıl Alınır? Emre İşlek Anlattı! VİDEO

#Dolar #KriptoPara #Emreİşlek Kripto Para Uzmanı Emre İşlek'in önemli açıklamalarını izlemek için tıklayın...

1 hafta Önce

Hakan Bucak: Konut üretimi gecikirse denge bozulur

#HakanBucak #Konut #KonutSatışları Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Konut piyasasında canlılık dikkat çekici…

1 hafta Önce