Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen “Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi Çalıştayı”na katıldı. Bakan Sarı, kentsel dönüşümde son durum 2015 bilançosunu açıkladı…
Açılışta konuşan Bakan Sarı, çevre ve şehircilik alanında geniş görev ve sorumluluk üstlenen bakanlığın şehirlerin, kültürün renklerini yansıtan ve yaşanan zamanın çizgilerini barındıran, alt yapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı bir biçimde gelişmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Son 13 yılda olduğu gibi aynı kararlılıkla vatandaşların yaşam kalitesini artıracak şekilde çalışmalarına hız vereceklerini, insan ve çevre dostu, estetik, katılımcı ve kendi potansiyellerini ortaya çıkartacak şehirlerin gelişmesine rehberlik ederek, katkı sağlayacaklarını anlatan Bakan Sarı, Türkiye’nin, 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu için doğal, tarihi ve kültürel kaynaklarını koruyan ve sürdürülebilir kılan, yenilik ve teknoloji ile bütünleştiren, rekabet gücüne sahip, yaşam kalitesini yükselten bir ülke olarak tasarlamakta olduklarını söyledi.
Bakanlık olarak bu idealleri gerçekleştirmek üzere kamu-üniversite iş birliğini önemsediklerini vurgulayan Bakan Sarı, bu çerçevede birçok projede çeşitli üniversitelerle birlikte çalıştıklarını hatırlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, çalıştayın, imar ve yapım sektörüne yönelik gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacağını dile getirerek, bakanlığın, Boğaziçi Üniversitesi ile imzaladığı ortak çalışma protokolüyle ülkede herhangi bir nedenle ağır hasara maruz kalan yüksek katlı binaların hasar tespitlerinin günümüz teknolojisi ile doğru ve hızlı şekilde yapılabilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sarı, akabinde yüksek katlı yapıların can ve mal güvenliği tehdidine mahal verilmeden güvenli bir şekilde yıkılmasına yönelik yol ve yöntemlerin belirlenmesinin amaçlandığını kaydetti.
Kentsel dönüşümde son durum ne?
“Yapılaşmaya yönelik faaliyetler, sağlıksız yapı stoğunun bertarafı ile kentsel dönüşüm çalışmaları büyük özveriyle devam ediyor.
– ‘Afete Hazır Türkiye’ düşüncesiyle başlayan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 47 ilimizde 178 riskli alan, 467 hektarlık Kentsel Yenileme Alanı ve 8 bin 171 hektarlık Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmiştir.
– Buna ek olarak 21 ilimizde 37 bin 782 hektarlık 52 Rezerv Yapı Alanı belirlenmiştir.
– Ayrıca 265 bin 684 konut ve 41 bin 652 iş yeri olmak üzere toplam 307 bin 336 bağımsız bölüm içeren 91 bin 213 binada riskli yapı tespiti yapılmıştır.
– Bu tespitler dahilinde de iş makineleri ile yapılan mekanik, yeni tekniklerin kullanıldığı teknolojik ve patlayıcılar ile yapılan patlatmalı yıkım konusunda ayrı bir uzmanlığa sahip bakanlığımızca 33 bin 412 riskli yapının yıkımı sağlanmıştır.”
Japonya’nın birlikte çalışma önerisi
Şehirlerin yaşanabilir çevreye sahip, mekan ve yaşam kalitesi yüksek şekilde yapılaşmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Sarı, mevcut yüksek yapıların da olası afetler sonrası hasar tespitlerinin en doğru ve hızlı şekilde yapılmasının temin edilerek, can ve mal kaybına mahal verilmemesine yönelik çalışmalara büyük bir gayret ve özveriyle devam edildiğini söyledi.
Bakan Fatma Güldemet Sarı, bakanlığın merkez teşkilatı ve 81 il müdürlüğü ile 18 itiraz komisyonu marifetiyle yürüttüğü çalışmalardan elde ettiği verilerin, üniversite ile ortak çalışmalarda girdi teşkil edilmesini sağladığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yurtiçinde yapılan yüksek yapılara ilişkin çalışmalarla eş zamanlı yurtdışında da konuya yönelik incelemelerde bulunulmuştur. Bu kapsamda, konu ile ilgili teknik personellerimizin Japonya’da ve akademisyenlerle ABD’de, araştırma ve inceleme faaliyetlerinde bulunması sağlanmıştır. Özellikle bir deprem ülkesi olan Japonya’daki temaslarımız sırasında, projemiz Japon hükümetince takdirle karşılanmış olup, bakanlığımıza birlikte çalışma önerisi getirilmiştir. Proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda yüksek yapıların hasar tespit belirleme yöntemleri ile acil yıkımlarına yönelik metotlar belirlenmiştir. Ayrıca belirlenen yöntem ve metotların kentsel dönüşüm verileriyle değerlendirilerek mevcut yapılaşmanın afetler sonrası oluşabilecek hasar oranlarını tahminine yönelik modellemenin de yapılabileceği görülmüştür. Bununla birlikte süreç içerisinde yürütülen çalışmaların çıktılarının yüksek yapıların tasarım kriterleri ile proje sürecinin denetim yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı görülmüş olup, afete duyarlı şehir planlamalarına da girdi teşkil edeceği düşünülmektedir.”
Açılış konuşmasının ardından başlayan oturumlarda, “Türkiye kapsamında mevcut yüksek binalarının envanterinin hazırlanması”, “Deprem tehlike düzeyleri, bina modelleme teknikleri ve analiz metodolojisi”, “Bina envanterinin istatiksel değerlendirilmesi ve bina tipolojilerinin belirlenmesi” konularında sunumlar gerçekleştirildi.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi