KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Yeniçağ TV’de imarpanosu.com kurucu editörü Emre Kulcanay’ın sorularını cevaplandırdı. Kurt, istanbulyenileniyor.com platformu ile başlattıkları ‘Yerinde Dönüşüm’ü anlattı, KİPTAŞ’a yönelik “Mahalle arası müteahhit mi oldunuz?” eleştirisinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt, İstanbullular’a çağrısını yineledi: “Uzlaşın gelin, binanızı maliyetine yenileyelim”… Peki istanbulyenileniyor.com nasıl çalışıyor? Ali Kurt’un açıklamasıyla detaylar ve röportaj videosu şöyle…
Yeniçağ TV’de Emre Kulcanay’ın sorularını cevaplayan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, istanbulyenileniyor.com platformu üzerinden 7 binin üzerinde başvuru aldıklarını belirterek, “Bugüne kadar, yaklaşık 1 yılı geçti, sitemizi hayata geçireli 14-15 ay oldu: 7 binin üzerinde başvuru aldık. 155 bine yakın bağımsız bölümü kapsıyor bu. Toplamda da 550 bin insanımızın yaşadığı alandan bahsediyoruz. Dört farklı bölgede site bazında bu proje kapsamında işlemlere başladık. Bağcılar, Güngören, Beylikdüzü ve Eyüp’te… Son dönemde tek yapılarla ilgili de işlemlere başladık. Yani yıkım-tahliye ve anahtar teslimine kadar olan tüm süreçleri söylüyorum” dedi.
istanbulyenileniyor.com ile İstanbul’un mahallelerine giren KİPTAŞ’a yöneltilen “Koskoca KİPTAŞ mahalle arası müteahhiti mi oldu?” eleştirisi aldıklarını ifade eden Genel Müdür Ali Kurt, bu eleştirilere şu yanıtı verdiğini paylaştı:
“İlk kez KİPTAŞ ölçeğindeki bir şirket İstanbul’da mahalle arasına giriyor. Bu konuda eleştiriliyoruz, “Mahalle arası müteahhit mi oldunuz?” diye aslında bu eleştiri bizi mutlu ediyor çünkü bizim amacımız mahalle arasına da girmek çünkü İstanbul’da aşırı derecede riskli yapı stoğu var. Sadece tek yapılardan aldığımız başvuru sayısı 4 binin üzerinde. 100 bin’den fazla bağımsız birim.
Kimse bu tüek yapıları, özellikle sektörün son dönemdeki maliyet artışları ve tedarik zincirindeki problemler dolayısıyla krize girmesinden ötürü kimse tek yapıların yenilenmesini dert etmiyor.
Bizim ölçeğimizde hiçbir şirket zaten hiç girmiyor bu alanlara… Biz, istanbulyenileniyor.com sayesinde riskli yapıda oturan tüm vatandaşları inşaat maliyetleri üzerinden yenilemeyi taahhüt ediyoruz. Ve artık tek yapıları da yenilemeye başladık. İlk temelimizi Kadıköy’de attık. Geçen hafta Beşiktaş’ta bir yapının yıkımını gerçekleştirdik. Bir hafta on gün sonra temelini atacağız. Akabinde Kadıköy’de yine 1-2 bölgede… Bahçelievler, Fatih, Şişli, Kartal, Maltepe ve Bakırköy’de tahliye, yıkım ve temel atma süreçlerimiz peşpeşe devam edecek.
Bizim sistemimizin en büyük avantajı: Uzlaşanlarla çalışıyoruz. Riskli yapıda oturuyorsanız uzlaşın, gelin, inşaat maliyetine yenileyelim” diyoruz. Kimsenin yerini değiştirmeye dair taahhüdümüz yoktur. O dönemin inşaat maliyetlerinden tüm yapıları yenilemeyi taahhüt ediyoruz. Şu ana kadar başvurumuz 7 bini geçti. Çok ciddi bir sayıdır bu, ama burada hızlı icraat yapmanın önündeki en büyük engel de inşaat maliyetlerindeki aşırı artış ve bankalardaki faiz oranlarındaki aşırı artış…
Tüm taraflar sözleşmeyi KİPTAŞ’la yapıyor. Şehircilik grubu şirketleri var İBB’nin (BİMTAŞ, İMAR A.Ş. ve KİPTAŞ) bu şirketlerin ortak güç birliğiyle biz bu sistemi hayata geçiriyoruz. İşin teknik ve finansal garantörlüğünü de KİPTAŞ koordinasyonunda yapıyoruz.
Vatandaşın da müteahhitin de tüm muhattabı KİPTAŞ… -Müteahhit dediğimiz yüklenici firmalarımız yeterli teknik donanıma sahipse finans gücüne sahipse vatandaşla eşleştiriyoruz. Aksi takdirde eşleştirmiyoruz. Müteahhiti de vatandaş adına kontrol eden biziz. Bankayı da vatandaşın ödeme planı anlamında garantör olan da biziz. Aslında sistem kendi içerisinde o kadar otokontrollü ki; risk hiç barındırmıyor. Burada tek beklentimiz vatandaştan uzlaşmaları. Kanunda 2/3 şartı var. 2/3 şartını sağlayıp bize başvuran tüm riskli yapı sahiplerine (konutu 2000 öncesi yapılmış) maliyetine yenilemeyi taahhüt ediyoruz.
İstanbul’un en önemli sorunu deprem. Çünkü yapı kırılganlığı en üst düzeyde olan bir şehirde yaşıyoruz. Çok eski bir yapılaşma var. Yapı stoğunun yüzde 75’i 2000 yılından önce yapılmış bir kentten bahsediyoruz. Ki, 1999’da bu kent büyük bir deprem yaşadı. Bu yapılar biraz yıprandı.
Maalesef kendi kendine çöken binaları gördük. Zeytinburnu, Maltepe, Kağıthane’de… O yüzden bize göre en önemli sorunu riskli yapıların yenilenmesidir.
Biz de bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz.”
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’un sosyal konutlar, İstanbul’da ev sahibi olmak ve konut sektörüne dair önemli açıklamalarının olduğu röportaj şöyle:
imarpanosu.com
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi