Kira artış oranı 2022 yılı içinde değişiyor mu?.. Dün akşam saatlerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Ticaret Bakanlığı, TBMM ve bakanlıkların ilgilileri kira artış oranı düzenlemesine ilişkin bir araya geldi.
Vatandaşın mağdur olmaması adına kira artışıyla mücadele eden bakanlıkların yaptığı toplantıda çalışmalar masaya yatırıldı. Yapılan istişareler sonucunda TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, TOKİ, belediye ve şirketlere kiralık sosyal konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki kira artışlarına sınır getirmek gibi çözümler üzerinde durulduğu öğrenildi.
Sabah Gazetesi’nden Seda Tabak’ın haberine göre; ortaya çıkan formüllerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra son şeklini alması ve kamuoyuna açıklanması planlanıyor.
Kira artış oranları da gündeme geldi. Borçlar Kanunu’na göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE’ye göre yapılıyor. 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse, yeni kira tespiti yapıyor.
Bu da rayiç bedel üzerinden gerçekleşiyor. Ancak, enflasyondaki artış nedeniyle ev sahipleri yüksek artışa zorluyor. Bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği belirtiliyor.
Toplantıda, alternatifler de değerlendirildi. Özellikle Hollanda’nın tavan fiyat modelinin Türkiye’de uygulanması ve yine Avrupa ülkelerinde uygulanan sosyal konut üreterek kiraya verilmesi masaya yatırıldı.
Bunun TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların sadece kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesi de gündem maddeleri arasında.
Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyetinin düşük olması planlanıyor.
SABAH
#MövenpickLivingİstanbul #ArtaşGrubu #Vadistanbul
#GYODERZirvesi2024 #GYODERZirveProgramı #GYODERZirvesindeKimler
#GYODERGayrimenkulZirvesi2024 #MuratKurum #GYODER
#EmlakKonut #Fikirtepe #KentselDönüşüm
#SentraGayrimenkul #SedakatÖzgürAnlar #KaleKilit