Konut satışları açıklandı… Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2022 konut satış istatistiklerini paylaştı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38.8 artarak 133 bin 58 oldu. Türkiye genelinde nisan ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82.9 artış göstererek 32 bin 30 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58.1 artarak 6 bin 447 oldu.
Peki Nisan ayı konut satışları için markalı konut sektörünün aktörleri ne diyor? İşte sırasıyla İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel ve Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan’ın görüşleri…
“Nisan 2022 döneminde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,8 artarak 133 bin 58’e yükselen konut satışları, mayıs ayında pozitif ivmenin devam edeceğini işaret etti. Özellikle Ocak – Nisan dönemi itibariyle 32 bin seviyesine yükselen ipotekli satışlar son beş yılın en yüksek seviyesine çıkarak, Mayıs 2022’de 40 bin direncini zorlayacağını gösterdi. Bu kapsamda, mayıs ayında başlayan düşük faizli konut kampanyasıyla birlikte hem ilk el satışlarda hem de ipotekli satışlarda önemli bir artış beklentisi ortaya koydu.
400 bin dolar sınırı etkili oldu
Diğer taraftan dövizdeki avantajın devam etmesi yabancı satışlarının yükseliş trendinin devamını sağladı. Nisan 2022 döneminde 6.447 adet olarak gerçekleşen konut satışı, bir önceki yılın aynı ayına göre %58,1 arttı ve ilk dört aylık toplam satış miktarı tarihin en yüksek seviyesi olan 20.791 adede çıktı. Burada dikkat çeken bir diğer nokta ise bu artışın vatandaşlık için 400 bin dolara yükseltilen alt limit kararından sonra gerçekleşmesidir. En çok konut talebinde bulunan ilk beş ülke arasına Kazakistan ve Almanya’nın girmesi, vatandaşlıktan daha çok tatil ve yatırım amaçlı satış olarak değerlendirilebilir. Bir diğer önemli nokta ise Nisan ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,8’e çıkarak ülkeye kazandırılan döviz anlamında geçerli bir parametre olmaya başlamasıdır.”
“Rakamlar, ipotekli satış ve yabancıya satış oranları piyasadaki hareketin istatistiklere yansımaya başladığını gösteriyor. Yabancı yatırımcıya baktığımızda satışların yüzde 58,1 artarak 6 bin 447 olduğunu görüyoruz. Rakamlar, dış ülke yatırımcılarının ilgi odağı olmaya devam ettiğimizin kanıtı oldu. Daha önce yabancıya satışın önündeki bazı zorlukları ortadan kaldıracak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirmiştik. Şimdi bununla ilgili adımlar atıldığını görüyoruz. Bu rakamları daha da yukarı taşıyacak. Elinde nakit parası olmayan ve kredi kullanmak zorunda olan konut alıcısı, yüksek kredi faizleri nedeniyle bugüne kadar harekete geçemiyordu. Artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını artırıyor ve vatandaşların ev alma hayalleri belirsiz bir geleceğe kalıyordu. Açıklanan son paketlerle bu durumu, şartları uygun olan ve konut almak isteyen kesim için tersine çevirecek. Ayrıca en az yüzde 50’si satılmamış inşaat projeleri için 20 milyar liralık bir kaynak ayrılmış, bu da satışı yetersiz projelere büyük destek sağlayacak.”
“TÜİK rakamlarına baktığımızda yabancı yatırımcının Türkiye’ye olan ilgi ve inancının artan bir ivmeyle devam ettiğini görüyoruz. Bu da bize Türkiye gayrimenkul sektörünün yurt dışında yaşayan yabancılar için ne kadar cazip ne kadar avantajlı görüldüğünü gösteriyor. Yaptığımız görüşmelerde yabancıların sektörümüzle çok yakından ilgilendiklerini bizzat görüyoruz. Yabancı para birimlerinin satın alma gücü de yatırımcının hareket kabiliyetini arttırıyor. Ayrıca Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle en az 500 bin dolar karşılığı döviz tutarında katkı payını BES’e yatıran yabancılar Türk vatandaşlığı için başvurabilme hakkına kavuşacak. Bu da önümüzdeki dönemlerde yabancı yatırımcının daha çok ilgisiyle karşılaşabileceğimiz anlamına geliyor. Hem yerli hem yabancı yatırımcı, en iyi yatırımın gayrimenkul olduğunun bilincinde. Geçtiğimiz günlerde müteahhitleri ve konut alıcılarını destekleyen kararların da alınmış olması konut üretimine katkı sağlayacak, piyasa canlanacak.”
“Gelen rakamların yukarı yönlü olması sektör açısından memnun edici. Özellikle ipotekli satışlara baktığımızda; rakamların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,9 artış göstererek 32 bin 30 olduğunu görüyoruz. Bu, beklemede olan yatırımcının harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Satışların daha da yüksek seviyeye ulaşması ve ülkemizdeki mevcut konut ihtiyacının karşılanması için inşaat sektörünün harekete geçmesi gerekiyor. Bunu sık sık dile getiriyoruz. Kamu tarafından hem konut üreticisi hem de alıcı için bir takın destek ve teşviklerin sağlanması halinde satışların yukarılara çekileceğini her fırsatta vurguluyoruz. Bu uyarılarımız ses buldu. Bu sektör 250 alt sektörü besliyor ve yaklaşık 6 milyon kişiye istihdam yaratıyor. İhtiyacı olduğunda desteklenmesi gereken bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Açıklanan destek paketinde konut üreticileri için de maddeler var. İnşaat firmaları da uygun kredi sağlanmasıyla birlikte üretime geçecektir. Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indiği için ipotekli satışlarda daha fazla yukarı yönlü hareket beklemek hiç de yanlış olmaz.”
“TÜİK nisan ayı rakamları, ileriye dönük olumlu ve umutlu beklentilerimizi arttırıyor. Vatandaşın, kredi kullanarak alıma geçtiğini görüyoruz. Geçtiğimiz hafta duyurulan destek paketi sektöre canlılık ve yaz öncesinde piyasaya daha da hareket getirecektir. Bu hareketi şimdiden görmeye başladık. Destek paketiyle birlikte uzun zamandır dile getirdiğimiz bir beklentimiz karşılanmış oldu. 10 yıla vadeli yüzde 1’in altına düşen konut kredisi, beklemede kalan kesimi harekete geçirecek. Faiz indirimi bekleyen bir kesimin olduğunu her zaman dile getirmiştik. Şimdi bu talebimiz hayat bulmuş oldu. Ayrıca inşaat şirketlerine verilecek destekle de satışı yavaş kalmış projeler hızlandırılmış olacak. Bir yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt eden proje sahipleri, 20 milyar TL kaynaktan yararlanacak. Böylece yeni projelerin de yolu açılacak.”
“Rakamlar gayet memnun edici geldi. Fiyatların oturması ve istikrarın sağlanması gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren tüm iş kollarını yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle alıcılar ve satıcılar açısından yapılması uzun zamandır beklenen bazı düzenleme ve teşviklerin hayata geçmiş olmasının etkilerini önümüzdeki günlerden itibaren daha fazla görmeye başlayacağız. Bununla beraber açıklanan rakamlara baktığımızda yabancı yatırımcıya olan satışlar dikkat çekiyor. Rakamlar, nisan ayında Rusya vatandaşlarının Türkiye’den bin 152 konut satın aldığını ortaya koyuyor. Böylece Rusya en çok konut alan ülke konumuna yerleşmiş oldu. Oysa ilk sıra uzun zamandır İran vatandaşlarına aitti. Beklenen oldu, tahminlerimiz doğru çıktı. Ruslar, İran vatandaşlarının tahtına oturmuş oldu. Ruslar’dan sonra sıralama 905 konut ile İran, 714 konut ile Irak şeklinde devam ediyor.”
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Nisan ayında gerçekleştirilen 133 bin 58 konut satışı ile 2022 yılında toplam 454 bin adede yaklaşıldı. Bu, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 26,2 artış anlamına geliyor. Bu ivme, gayrimenkul enflasyona karşı en değerli koruma aracı olduğu için devam edecektir. Şu anki talebe bakıldığında ivmenin benzer şekilde devam edeceği görülüyor. Yakın zamanda özellikle 150 metrekare altı konutlar için KDV oranlarında yapılan değişiklik ve konut finansman paketleri kampanyası ile yıl sonunda satış rakamlarında yüksek seviyelere ulaşılabilir. Mevsimsel etkiler, pandemi, faiz oranları ve ekonomik konjonktür gibi nedenlere bağlı olarak konut talebinde belli dönemlerde göreceli yavaşlamalar gözlense de ekonomik istikrara bağlı olarak konut satış hızının son dönemlerde olduğu gibi artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan konut finansman paketleri de devreye alınınca, tüketiciler açısından da ciddi fırsatlar doğacak. Sunulan avantajlar ile tüketicinin üzerindeki kredi maliyeti azaltılacak ve tüketici ihtiyacı olan konuta ulaştırılacak. Bu fırsatlarla beraber önümüzdeki günlerde, belirlenen kriterlere uygun konutların satışlarında da ciddi şekilde yansımasını göreceğiz.”
“Bu rakamlar son yılların en iyi nisan ayı satışına işaret ediyor. Konut satışlarındaki artış sürüyor. ‘En iyi’ verileri artık daha sık duyacağız. Mayıs ayında devreye giren Konut Finansman Projesi ile artış grafiğinin devam edeceğini göreceğiz. İlk evini alacaklara verilen bu destek birinci el satışı da yukarı çekecek. Ayrıca yüksek oranlar nedeniyle ipotekli satışlar dip seviyelerde bulunuyor. Kredili satış da mayıs rakamlarında yükselişe geçecektir. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 58.1 artarak 6 bin 447’ye çıktı. Nisan ayında Rusya vatandaşları Türkiye’den 1.152 konut satın aldı. Rusya’yı sırasıyla 905 konut ile İran, 714 konut ile Irak vatandaşları izledi. Uygulanan yaptırımlar Rusların Türkiye’de konut alımını arttırdı. Nitekim ilk kez, ilk sıraya çıktılar. Zirvedeki yerlerini uzun bir süre koruyacaklarını düşünüyorum”.
“Satışlarda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39’a yakın bir artış oldu. İpotekli satışlarda yaşanan yıllık yüzde 82.9’luk artış sektör açısından şaşırtıcı. Bu yönelimin temelinde gayrimenkul geliştiricilerinin vadeliden çok peşin satış yöntemini tercih etmesi yatıyor. Nisan ayında gerçekleşen satışların yüzde 24,1’inin ipotekli olarak gerçekleşti. Markalı konut projelerinde geliştiriciler artan maliyetler karşısında mümkün olduğunca kendi bünyesinde vadeli satmamaya çalışıyor. Vadeli satışlarda da maksimum 18-24 aylık vadeler göze çarpıyor. Bunun da ana sebebini maliyetlerdeki ve dolayısıyla satış fiyatlarındaki ani değişiklikler oluşturuyor. Maliyet kontrolü açısından önünü göremeyen geliştiriciler de doğal olarak mümkün olduğunca peşin satışa yönelmiş durumda.
Yabancıya konut satış rakamlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58’lik bir artış oldu. Yabancıya satış anlamında Mayıs ayında da bir yükseliş bekliyoruz. Ancak sonra 250 bin dolar olan başvuru şartının 400 bin dolara yükseltilmesi sebebiyle satışlar düşecektir. Rusya’yı uzun bir süredir ilk üçte görüyoruz. Savaşın etkisini mart ayı verilerinde göremedik ancak bu aya yansımış durumda. 905 adetlik konut satışı ile ikinci sırada yer alan İran’la da aralarındaki makas oldukça açık. Rusya etkisinin Mayıs ayında da devam etmesini bekliyoruz. Yurt içi satışlarındaki yabancı payı yüzde 4 ile sınırlı, konut fiyatlarındaki artışta da yabancı etkisi sınırlı. Yabancıya konut satışı ülkeye döviz girdisi sağlayan önemli bir unsurdur. Bu konu göçmen sorunu ile karıştırılmamalıdır. Gayrimenkul mevcut konjonktürde en güvenli yatırım araçlarından biri. Ekonomik durumu iyi olan kişilerde birden fazla ev sahibi olma oranında artış gözlemliyoruz ancak genel sahiplik oranı düşüyor.”
#Vivaİskele #SPOINTİnşaat #KKTC
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı