Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2020 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Ocak-Aralık döneminde ipotekli konut satışı %72,4 artarak 573 bin 337, diğer satış türlerinde ise %8,9 azalarak 925 bin 979 oldu. 2020 yılında ipotekli satışların payı %38,2, diğer satışların payı %61,8 oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar %8,2 azalarak 469 bin 740 oldu.
İkinci el konut satışları da %23,0 artarak 1 milyon 29 bin 576 olarak gerçekleşti. İlk el konut satış oranı %31,3, İkinci el konut satış oranı %68,7 oldu.
Türkiye genelinde konut satışları 2020 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %47,6 azalarak 105 bin 981 oldu.
Yabancılara yapılan konut satışları 2020 yılında bir önceki yıla göre %10,3 azaldı.
TÜİK Aralık 2020 satış istatistiklerinden yola çıkan inşaat sektörü temsilcilerinin konuyla ilgili görüşleri şöyle…
Tamer Özyurt (Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı):
“Gayrimenkul ve inşaat sektörü 2020’de pandemiye rağmen iç piyasada rekor satışlara, yabancıya satışta giderek yükselen ve istikrarlı ilerleyen talep artışına sahne oldu. Pandemi, sadece 2 aylık bir belirsizlik dönemi yarattı. Faizleri yüzde 1’in altına indirerek vadeleri uzatan konut destek paketiyle hazirandan itibaren yüzde 200’leri aşan satış oranlarını gördük. Kredili satışlarda zirveyi gördük. Pandemi nedeniyle bir süre yatırıma çekimser yaklaşan yabancı yatırımcılar, güveni sektörümüzde buldu. Bu dönemde sektörde başlattığımız dijital açılım dönemi ve online tapu hizmeti ile yatırımcılar kolaylıkla ülkemizden konut satın alabildiler. Sunduğumuz yabancıya vatandaşlık hakkı bu dönemde daha da işler hale geldi. Çünkü pandemi karşısında dünyada izole ve güvenli yaşam ihtiyacı oluştu. Coğrafi konumu, dinamik nüfusu, yüksek yatırım potansiyeli nedeniyle Türkiye’ye yatırım, daha da cazip hale geldi. Yükselen döviz fiyatlarıyla da tam anlamıyla bir yatırım iklimi oluştu. Bu yıl yabancıya satışlarda miktar olarak artış yaşarken aynı zamanda talep aldığımız ülke sayısını daha da genişlettik. Avrupa, Amerika, Kanada ve Orta Asya ülkelerinden de ciddi talepler almaya başladık.
Açıklanan 2020 rakamlarına göre, yeni bir rekorla karşı karşıyayız. Zaten 11 ayındaki rakamlarla 2018 ve 2019 yılının üstüne çıkmayı başarmıştık. Aralık rakamlarıyla da 2017 rekorunu kırdık. Yılı, 2019’a göre yüzde 11,2 artışla 1 milyon 499 bin 316 milyon adetlik satış rakamıyla kapatmayı başardık. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, yılın 11 ayında 456 milyar TL’yi aşan satış geliri elde ettik. Bu rakam 2019’un tamamında 389 milyar TL civarındaydı. Aynı dönem içinde 2 milyon 464 bin gayrimenkul el değiştirdi. İstihdamda da son derece başarılı gelişmeler yaşadık. Kasım ayında yarattığımız 1.7 milyonluk istihdamla en çok istihdam sağlayan sektör olduk.
Oldukça başarılı sonuçlar aldığımız 2020 yılı, kendi öz kaynakları olmayan zor durumdaki borçlu şirketler açısından zorlu bir yıl oldu. Çok sayıda firma sektörümüzden çekilmek zorunda kaldı. Pandemi, sermayenin gücünü tekrar hatırlattı. Öz sermayesi güçlü şirketler, 2021’de ana aktör olacak. Sektörümüzde oluşan yeni konut ihtiyacı, bu şirketler tarafından karşılanacak. 2020 yılında artan döviz fiyatları nedeniyle emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisini fiyatlara yansıtmadık. Ancak 2021 yılında fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi. Yeni dönemde inşaatlarda yerli malı kullanımına yönelik büyük adımlar atılacağını düşünüyoruz. Yeni döneme elbette pandemiyle birlikte değişen dünya düzeni yön verecek. Hükümetin iç piyasaya yönelik alacağı önlemler ve vereceği destekler piyasadaki gidişatı tanımlayacak. Yeni dönemde finansal kaynak kullanımının çeşitlenmesine yönelik yeni girişimler bekliyoruz. Konutta izole yaşam aratışlarıyla yeniş projeler de şekil değiştirecek. Daha butik, bol yeşil alana sahip, bahçeli, geniş balkonlu, hem işi hem de yaşamın tüm ihtiyaçlarını içinde barındıran yapılarla karşılaşacağız. Çok katlı oluşumların yerini yatay mimari alacak. 2020’de sergilediğimiz üstün başarı 2021’i de etkisine alacak.
Abdülkadir Akkuş (Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı):
“Sektörümüz, pandemiye rağmen yılı yeni bir rekorla kapatmayı başardı. 11 ayda satılan konut sayısıyla 2018 ve 2019 rakamlarını geride bırakan sektörümüz, 2017’deki tarihi rekor olan 1 milyon 409 bin rakamını da aşarak yeni bir rekor kırdı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, yılı 1 milyon 499 bin 316 milyon adetlik satış rakamıyla uğurladık. 2019’a oranla satışlarda yüzde 11,2 artış yaşadık. Kredi destek paketiyle hazirandan itibaren rekor kıran yurt içi satışlar ile son 5 ayda yükselişe geçen yabancı satışlarıyla sektörümüz, gücüne güç kattı. Son 5 aydır artışa geçen yabancıya satışlar, faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle düşüşe geçen yerli satışlarındaki kaybın kapanması açısından da çok büyük katkı sağladı. Sektörümüz, sağladığı katma değerin yanı sıra yarattığı istihdamla da ekonominin yıldızı oldu. Destek paketiyle birlikte şantiyelerde hız kazanan inşaat faaliyetleri ile sektörümüzde çalışan sayısı 1.7 milyonu aştı. Paket, stokların tükenmesi noktasında son yılların en büyük kazanımını sağladı. Pandemi nedeniyle bekletilen yeni projelerin yeniden masaya çıkardı.
2020’de destek paketinin etkisiyle satışlarda yüzde 200’leri aşan artışları gördük. Kredili satışlardaki artış, yüzde 1200 seviyesini aştı. Faiz indirimiyle birlikte uzayan vadeler, her kesimden konut alıcısını sektörümüze çekti. Yatırımcılar, finansal açıdan güçlü ve tecrübeli şirketlerin kapısını çaldı. Yabancı yatırımcı satışları da son 5 ay da istikrarlı bir artış trendi yakaladı. Sunduğumuz yabancıya vatandaşlık hakkı ile pandemi döneminde sergilediğimiz başarılı mücadele örneği yabancı yatırımcıları ülkemize yöneltti.
2020’de konut stokların tüketilmesi açısından büyük mesafeler aldık. Satışlardaki artış yönlü hareketliliğin 2021 yılını da etkisi altına alacağı, yeni projelerin başrol oynayacağı bir dönem bizi bekliyor. 2021’de pandemiyle birlikte şekillenen izole yaşam kavramına uygun nitelikte konut projeleriyle karşılaşacağız. Yabancı satışları, artış yönlü bir trend kazandı. İç piyasadaki satışların artışa geçmesiyle daha iyi mesafe alabiliriz. Bunun için faiz oranlarının yeniden yüzde 1’in altına indirilmesiyle şekillenecek yeni bir destek paketine ihtiyacımız var. Böylece 2021 yılında yeni bir rekora imza atabiliriz. Öte yandan 2020 yılında artışa geçen ham madde fiyatları yeni dönemde konut fiyatlarındaki artışı mecbur kılacak. Bu sene fiyatlarda artış yaşanabilir.
Lübnanlı ortağımız ile kurduğumuz BOSS4 Gayrimenkul olarak bu sene pandemiye rağmen mevcut projelerimizde ve yeni yatırımlarda hız kesmedik. 2020’nin son çeyreğinde 300 milyon TL’lik yatırımla 3 projeye daha başladık. 2021 yılı, projelerimizin inşaat çalışmalarına odaklandığımız bir dönem olacak. Öte yandan şehir merkezine yakın lokasyonlarda proje ve arsa geliştirme çalışmalarımızı hızlandıracağız. Yerli yatırımcının yanı sıra; Katar, Lübnan, Suudi Arabistan, Kuveyt ve İran ülkelerinden talep almayı sürdürüyoruz. Talep artışı, yeni proje ve arazi geliştirme çalışmalarımıza yön verecek.
Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:
“Gayrimenkul ve inşaat sektörü, 2020 yılında pandeminin getirdiği belirsizlik ortamını hızla fırsata çeviren bir sektör olarak kayıtlara geçti. Yılın ikinci döneminde devreye sokulan kredi destek paketiyle yerli satışlarında rekorlar kırıldı. Toplumun her kesimini sektöre yatırıma davet eden destek paketi, karşılığını gördü. Bankalarda kredi başvurusuna yönelik kuyruklar oluştu. Bu dönemde kredili satışlardaki artış, yüzde 1286.9 sevisine ulaştı. Destek paketinin sona ermesiyle iç piyasada gerileyen satışları, son 5 ayda yabancı satışlarındaki artışla telafi ederek yılı yeni bir rekorla kapatmayı başardık. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, 2020 satışlarında 2017’nin de üstüne çıkarak 1 milyon 499 bin 316 adeti yakaladık.
2020’de stokların erimesi açısından çok büyük mesafeler kat ettiğimizi görüyoruz. Yine faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesinin satışlarda yarattığı pozitif etki açısından, bu sene zirveyi gördük. Pandemi nedeniyle belirsizliklerin hâkim olduğu bir yılda, her türlü yatırımcı aradığı güveni sektörümüzde buldu. Yatırımcılar, artışa geçen döviz ve altın fiyatlarına rağmen yatırımını sektörden yana kullandı. Yastık altında bekleyen yatırımlar da gün yüzüne çıktı. Yabancı yatırımcı, Türkiye’nin salgınla mücadeledeki üstün başarısı karşısında, sunulan yabancıya vatandaşlık hakkını da bir avantaj olarak değerlendirerek ibreyi ülkemize yöneltti. Bundan 20 yıl önce kısıtlı sayıda ülkeye hitap eden sektörümüz, yüzlerce ülke tarafından talep gördü. Talepte sadece Orta Doğu’dan değil, Afrika ile Asya ülkelerinin de yükselişini gördük. Sektörümüz varolan stoklarını eritip, raflarda bekletilen yeni projeleri olgunlaştırma süreci içine girerken de sağladığı istihdam ile tüm sektörleri geride bıraktı. Eylül ayında 1.7 milyon kişiyi istihdam ederek istihdamda sektör birincisi oldu. 2020 yılında yaşananlar, 2021 için sağlıklı bir zemin oluşturdu. Konut stoklarının erimesiyle birlikte yeni projelerin konuşulduğu, sektörde oluşan yeni trendler etrafında projelerin geliştirildiği bir yıl bekliyoruz. 2021’de yabancı yatırımcıların ülkemize ve sektörümüze duydukları güveni pekiştiren finansal sistemlerin geliştirilmesi, yerli yatırımcı açısından konuta ulaşımı kolaylaştıran faiz oranlarıyla yeni paketlerin sektörümüze kazandırılmasını bekliyoruz. Bu sene kentsel dönüşüm yönünde atılacak adımlarla sektörümüzde dönüşüm yönlü bir hareketlenme bekliyoruz.
Bahaş Holding olarak satışı ve inşaatı süren Meydan Ardıçlı ve GOP Plevne Kentsel Dönüşüm Projesi’nin üst düzey donanımları ve sundukları yüksek katma değer ile artıya geçtik. Projelerimizde yerli yatırımcı kadar yabancı yatırımcı taleplerinde de zirveyi gördük. 2021 yılını kentsel dönüşüm yılı ilan ettik. Gaziosmanpaşa’daki GOP Plevne Kentsel Dönüşüm Projesi’nin çalışmalarına hız kazandırdık. 3 etaptan oluşan projenin ilk etabında sona yaklaştık. Projeyi temmuzda teslim edeceğiz. Hilal Hill Büyükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi, Üsküdar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Bağcılar Mahmutbey’de biri ofis, residence ve ticari üniteden, diğeri konut ve ticari alandan oluşan 2 kentsel dönüşüm projesi ile 2021’de bir dönüşüm atağı başlatacağız.
İhsan Çulhalık (İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı):
“Sektörümüz pandemi karşısında devreye alınan destek paketinin ve akabinde yabancı yatırımcı satışlarındaki artışın pozitif etkisiyle yılı rekorla kapattı. TÜİK’in açıkladığı yılsonu rakamlarına göre, 1 milyon 499 bin 316 adetlik satışla 2017 rekorunun üstüne çıkmayı başardık. Pandemiye rağmen elde ettiğimiz tarihi rekorla birlikte örnek bir girişim örneği sunduk. Pandeminin ilk 2 ayında yaşadığımız belirsizlikler, destek paketinin kazanımlarıyla tümüyle ortadan kalktı. Düşük faizli konut paketleri sektörümüzde her dönemde yükselen satışları beraberinde getiriyordu. Ancak 2020’yi etkisi altına alan paket, sunduğu uzun vadeler ve düşük fiyat politikasıyla her kesimden yatırımcıyı merkezine aldı. Kredili satışlarda bu zamana kadar görmediğimiz oranları gördük. İç piyasada yaşanan bu olağan üstü canlanma dönemi, yeniden yükselişe geçen faiz oranlarıyla birlikte azalmaya doğru giderken yabancı yatırımcı talepleri hız kazandı. Yılsonu bilançosuna hem yerli hem de yabancı yatırımcı talepleri aşamalı olarak yön gösterdi.
Türkiye pandemi ile dünyadaki konumunu daha yukarıya taşıdı. Pandeminin yarattığı belirsizlik ortamına rağmen yabancı yatırımcı aradığı güven ve huzur ortamı için ülkemizi adres gösterdi. Her dönemde yatırım yapılabilir ülkeler arasında ilk sıralarda yer bulan ülkemiz, bu konumunu pekiştirdi. Türkiye’de yatırımı güvenli ve kazançlı bulan yatırımcılar, yaşamlarını ve işlerini de ülkemize taşımak istiyorlar. Kiralama amaçlı yapılan yatırımlar yerine oturum amaçlı yatırımlar ön plana çıktı. Sektörümüz sadece yabancı yatırımcıya sunduğu fırsatlarla değil ekonomiye sağladığı kazanımlarla da ön plana çıktı. Yılın 11 ayında sağladığı 1.7 milyonluk istihdamla, istihdam lideri oldu. Yine 11 ayda 456 milyar TL’yi aşan satış geliri elde ederek ekonomik bir değer sağladık. Destek paketiyle giderek azalan konut stoklarıyla da sektörümüzün geleceği adına yeni bir alan yarattık. Geçtiğimiz yıllarda olgunlaştırdığımız projelerimizin satışını tamamladık. 2021 için yeni proje ihtiyacı oluştu. Buradan bakılınca 2021’in yeni projelerle birlikte oldukça dinamik bir dönem olacağını söylemek mümkün.
2021, hem yeni projeler açısından hem de hız kazanan yabancı yatırımcı talepleri açısından çok önemli gelişmeler sunacak. Yabancı yatırımcılar için güven ve huzuru daha kalıcı hale getirecek reformlara talebi 2 katına çıkarabiliriz. İç piyasa açısından bakıldığında her zamanki gibi talebe düşük faiz oranı yön verecek diyebiliriz. Azalan stoklarla birlikte oluşan konut ihtiyacına, pandemi ile oluşan izole yaşamın tüm unsurlarını içerisinde barındıran projeler cevap verebilecek. Yeni dönemin kurallarını iyi okuyan şirketler kazançlı çıkacak. Merkezi lokasyonda, geniş peyzaj alanı olan, bahçeli, geniş balkonlu projeler satın alma hareketinde ana aktör olacak. Pandemi ile ofisin de eve taşınmasıyla metrekarelerde yükseliş yaşanabilir. Yeni projelerde depolama alanları da yer alacak. Faizlerin yüzde 1’in altına indirilmesi yönünde atılacak adımların yerli alımlarını hızlandıracağına inanıyoruz.”
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi