Suriye’de yaşanan sorunlardan en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay, bu krizi atlatmak için Mipim Gayrimenkul Fuarı’na çıkarma yapacak. Yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmek istediklerini söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Bölgede bir kriz yaşandığı için yatırım maliyetlerindeki düşüş yüzde 50’yi bulabilir” dedi.
Son dönemlerde daha çok Suriyeli mülteciler, patlayan bombalar ile anılan Hatay, bu algıyı yıkmak için çalışmalara başladı. Şehirlerine daha çok yatırımcı çekmek için bu yıl 15-18 Mart tarihlerinde Fransa’da düzenlenecek Mipim Gayrimenkul Fuarı’na katılmaya hazırlanan Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay’daki iş fırsatlarını yatırımcılara anlatacak. Son 5 yıldır bölgede yaşanan kriz nedeniyle yatırım maliyetlerinin bir hayli düştüğüne dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Biz Suriye değiliz, Hatay’ız, tüm ilçelerimizde farklı fonksiyonlarda gayrimenkul yatırım fırsatları var demek için gidiyoruz. Yatırımcı kriz ortamlarını sever. Gerçek yatırımcı kriz dönemlerinde yatırım yapar ki maliyetleri düşsün. Belki de şehrimizde yüzde 50’ye yakın maliyet avantajını yakalayabilecekler. Biz bu avantajı kullanmak istiyoruz. Krizi fırsata çevireceğiz. Ortadoğu’ya yakın olmanın avantajını kullanacağız. Çünkü bölgedeki savaş bittiğinde Irak ve Suriye gibi ülkelerin çok büyük ihtiyaçları olacak. Özellikle inşaat alanında bu ülkelere ulaşılabilecek en iyi noktadayız” dedi.
80 CM KAZAMADIK
Turizm, inşaat ve sanayi alanında şehirde birçok yatırım fırsatı olduğunun altını çizen Savaş, “İlimiz yemekleri ve tarihi ile aslında çok önemli bir konumda. Bir bölgemize doğalgaz getirmek istedik 80 santimetrelik derinliğe bile inemedik. Anıtlar Kurulu izin vermedi. Çünkü dokunduğun yerden tarihi eser çıkıyor. Kazıyorsunuz Osmanlı dönemi, kazıyorsunuz Bizans dönemi, kazıyorsunuz Roma dönemine ait kalıntılar buluyorsunuz. Evet bu hizmeti geciktiriyor. Ancak bu eserler sayesinde daha çok turiz destinasyonu ortaya çıkıyor” diye konuştu.
HAZİNEDEN CEVAP YOK
Yapmak istedikleri yatırımlarda birçok engel ile karşılaştıklarına değinen Başkan Savaş, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda pek sıkıntı yaşamıyoruz ancak diğer bakanlıklar ile aramız pek iyi değil. Örneğin hazine arazisi için talepte bulunuyoruz. Aylarca bekliyoruz, cevap bile vermiyorlar. Biz de belediyenin parası ile arazi alıp projeler gerçekleştiriyoruz. 80’e yakın hazine arazisi talebimize cevap bekliyoruz. Bu zamana kadar 2 yer için olumlu dönüş aldık. Onlar için de araya vali bey girdi ya da başka torpil sokmak zorunda kaldık. Hükümete karşı biraz sabıkalıyız herhalde o yüzden böyle oluyor. Bıraksalar potansiyelimizi gerçekleştirecek, Türkiye ekonomisine daha güçlü omuz vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Suriyelerle birlikte nüfus 2 milyon oldu
Mültecilerle ilgili şehirlerinden bir sorunun yaşanıp yaşanmadığını sorduğumuz Lütfü Savaş, “Şu anda resmi olarak 403 bin mülteci Hatay’da. Resmi olmayanlarla birlikte bu rakam 500 bini buluyor. Suriyeliler ile birlikte nüfusumuz 2 milyona çıkıyor. Bunların arasında entellektüel insanlar da var. Ayrıca ilimizde işgücü de oluşturuyorlar. Özellikle barınma anlamında da ihtiyaç var. Bu alanda inşaatçılar bölgeye yatırım yapabilir” dedi.
Denize sıfır otel imkânı
Deniz, kum, güneş turizmi için çok uygun arazileri olduğuna değinen Lütfü Savaş, “Ancak sahillerimizde iki tane 3 yıldızlı otel var. 7 ilçemizin denize sahili bulunuyor. Buraya yatırım yapılabilir. Denizle amanos dağları arası da 15 dakika. Amanos dağlarında da yayla turizmi için elverişli alanlar var. Buraya yakın kaplıcalarımız mevcut. Tarih, kültü, gastronomi her şey Hatay’da” diye konuştu. Hatay’da yeni bir sanayi sitesi için 80 bin dönümlük arazileri olduğunun altını çizen Lütfü Savaş şunları söyledi: “Burada demirçelik ve çimento sektörü için büyük fırsatlar var. Bu alana da yatırımcılarımızı bekliyoruz. Hemen yanı başında yapılan Amanos tüneli ile birlikte Antep ve Kili gibi illere yol 60 kilometre kısalıyor. Ayrıca bölge Ortadoğu’ya yakın. Hepsi yatırımcılar için birer fırsat. ”
Mozaik bulundu arkeopark oldu
Lütfü Savaş, Mipim’de tanıtacakları projeleri şöyle anlattı: “Dörtyol ilçemizde, 150 milyon doları bulan otel ve alışveriş merkezi projemiz var. Antakya merkezde Haraparası kentsel dönüşüm alanımız var. Toplam yatırım bedeli 180 milyon doları aşan; eski hal ve eski otogarı da içine alan. Yine Antakya merkezinde bir teleferik projemiz var. Projeyi bir arkeopark haline getirdik. Hilton’un 5 yıldızlı otel yatırımı devam ediyor. Onun da altında tarihi eser çıktı. Orası da müze olarak kullanılacak. Alttaki eserler özel cam taban sistemi ile izelenebilecek. Hem teleferik yatırımını, hem alt istasyonda yapacağımız arkeopark yatırımını Cannes’da konuşacağız. Belediyemizce finanse edilecek bu proje, şehrin turizmine katkı sağlayacak bir altyapı yatırımı.”
Hürriyet
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi