Haberler

Limak, Uluğ Enerji’yi İngiliz Actis’e sattı

İlk olarak Eylül 2021’de imzalanan Hisse Alım Sözleşmesi uyarınca Türkiye Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu onayı ve diğer gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından, Uluğ’daki hisselerin tamamı Limak Yatırım’dan Actis’e devredildi. Devre konu şirket Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerini içeren Türkiye’nin Güney Marmara Bölgesi’ne elektrik dağıtım ve perakende hizmetleri vermektedir.

Limak Şirketler Grubu, Türkiye’nin en büyük özel sektör enerji üretim varlıklarının bazılarının sahibidir. Limak Yatırım’ın mevcut enerji üretim portföyü 3.629 MW kurulu güce sahip olup, 2021 yılında yaklaşık 11 milyar kwh elektrik üretmiş; yenilenebilir, doğal gaz ve kömür santrallerinin oldukça dengeli bir karışımından oluşmaktadır.

Actis, sürdürülebilir altyapı alanında önde gelen bir küresel uzun vadeli yatırımcıdır ve kuruluşundan bu yana 24 milyar ABD doları tutarında yatırımcılarından fon sağlamıştır. Actis enerji işi, bugüne kadar 24 GW’ın üzerinde kurulu kapasite yatırımına imza atmış olup, alt şirketleri aracılığı ile şu anda 40 milyonun üzerinde kişiye hizmet veriyor.

“Türkiye’de fırsat arayan diğer uluslararası yatırımcılar için de olumlu bir sinyal”

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Actis’e yapılan satışın tamamlanmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Actis gibi küresel şirketlerin Türkiye’nin büyük potansiyelini bir yatırım pazarı olarak görmelerinden ve hızla büyüyen ekonomimizde iddialı yatırımlar yapmaya devam etmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Limak olarak satıştan elde edilen fonları Türkiye ekonomisine, özellikle Türkiye’de faaliyet gösterdiğimiz sektörlere yeniden yatırım yapmak için kullanacağız. Ayrıca Uluğ satışının tamamlanmasının Türkiye’de fırsat arayan diğer uluslararası yatırımcılar için de olumlu bir sinyal olacağına inanıyorum.”

Actis Ortağı David Grylls, Uluğ’un satın alınmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin Güney Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren elektrik dağıtım ve perakende işletmeleri ile birlikte Uluğ’u satın almamızı sağlayan Limak Grubu ile işlemlerimizi tamamlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bölgeyi uzun vadede mümkün olan en geniş ölçüde geliştirmek amacıyla yönetimi desteklemeyi ve özellikle müşteri hizmetleri ve yatırıma odaklanmayı dört gözle bekliyoruz. Bu satın alma, Actis’in Türkiye’deki ilk uzun ömürlü altyapı yatırımı olacak ve gelecekte benzer yatırımları yapmayı dört gözle bekliyoruz.”

Actis

Actis, sürdürülebilir altyapı alanında lider bir küresel yatırımcıdır. Kurumsal yatırımcılar için rekabetçi getiriler ve faaliyet gösterdiğimiz ülkeler, şehirler ve topluluklar için ölçülebilir olumlu etkiler sunmaktadır. Küresel deneyimimiz, operasyonel bilgi birikimimiz ve güçlü kültürümüz, küresel sürdürülebilirlik liderleri yaratmamızı sağlıyor. Kuruluşumuzdan bu yana, daha iyi bir yarın için yatırım yapmak üzere yatırımcılarımızdan 24 milyar ABD doları fon sağladık.

Actis, UNEP FI ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından geliştirilen bir yatırımcı girişimi olan Birleşmiş Milletler destekli Sorumlu Yatırım İlkeleri’nin (UNPRI) imzacısıdır. Firma, BM Sorumlu Yatırım İlkeleri (PRI) bağımsız değerlendirmesinde sürekli olarak en yüksek puana layık görülmüştür.

Limak Şirketler Grubu

1976 yılında Limak İnşaat ile temelleri atılan Limak Şirketler Grubu, inşaat, turizm, çimento, altyapı, enerji, enerji taahhüt, gıda ve havacılık sektörlerinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Limak İnşaat, havalimanlarından limanlara, barajlardan sulama tesislerine, otoyollardan hidroelektrik santrallere, sanayi tesislerinden petrol ve doğalgaz boru hatlarına, tatil köylerinden sitelere kadar toplam değeri 10 milyar doları aşan 100’ün üzerinde projeyi başarıyla tamamlamıştır ve dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında yer almaktadır.

Faaliyette olan 8 oteli ve 6.000’in üzerinde yatak kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük otel zincirlerinden birine sahip olan Limak Turizm, her geçen gün büyümeye, ekonomiye ve Türkiye’nin tanıtımına katkısını artırmaya devam ediyor. Limak Çimento, 10 çimento fabrikası, 28 hazır beton fabrikası, 1 bims blok fabrikası ve yıllık 1,500 m3 çimento üretim kapasitesi ile toplam aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin ilk, 18.4 mn ton üretim kapasitesi ile kapasite sıralamasında ise ikinci en büyük çimento üreticisi konumundadır. Limak Çimento’nun ayrıca Afrika’da Mozambik ve Fildişi Sahili’ndeki öğütme ve paketleme tesisleri ile iki önemli yatırımı bulunmaktadır.

Grup ayrıca enerji sektöründe enerji üretimi, dağıtımı, satışı ve ticareti alanlarında da faaliyet göstermektedir. Grup halihazırda sahip olduğu yenilenebilir, doğalgaz ve termik santralleriyle 3.600 MW’ın üzerinde kurulu güce sahiptir.

Limak ayrıca, özellikle Havalimanları, Limanlar ve Otoyol İşletmeciliği alanında Kamu Özel Sektör İşbirliği programı kapsamında altyapı sektörünün önde gelen yatırımcılarından biridir. Limak, 2023 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun açıklıklı köprüsü olan Çanakkale Köprüsü ve Otoyol PPP projesinin inşaatını kısa süre önce tamamlamış ve operasyona almıştır.

Limak, ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra sosyal yatırımlarını da tüm hızıyla sürdürmektedir. Limak Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, Topluluğun yıllardır yürüttüğü tüm sosyal sorumluluk ve yardım projelerini bir araya getirmek, daha kurumsal ve etkin bir şekilde devamını sağlamak amacıyla 2016 yılında kurulmuştur.

www.limak.com.tr

 

Ek Dosyalar

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

7 gün Önce