Haberler

MAPIC 2019 Cannes nasıl geçti?

Alkaş’ın Türkiye temsilciğini yaptığı, Türk perakende sektörünün öncü markalarının yurtdışına açılma hedeflerini destekleyen MAPIC, 13-15 Kasım tarihlerinde Fransa Cannes’da 25. defa gerçekleştirildi. 3 günde toplam 8.500 ziyaretin gerçekleştirildiği fuarda uluslararası arenaya Türk perakende markalarını tek çatı altında tanıtmak için BMD (Birleşmiş Markalar Derneği) ve İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) işbirliği ile kurulan sinerjinin de etkisiyle global hedefler doğrultusunda büyük adımlar atıldı.

632 B2B

Türk perakende markaları, hedeflenenin de üzerinde B2B görüşmeleri gerçekleştirerek globalleşme yolundaki kararlılıklarını ortaya koydular. Fuara katılan Türk markalarının üst düzey temsilcileri uluslararası katılımcılar ile fuar genelinde 632 B2B gerçekleştirildi. IHKIB ve BMD işbirliği ile kurulan TurkishBrands standında yer alan Avva, B&G Store, D’S Damat, İpekyol, Kiğılı, Hemington, Penti, Perspective ve Yargıcı gibi güçlü markaların yanı sıra stantla katılan firmalar arasında Polin, Dof Robotics, Turkmall ve V-Count yurt dışı hedefleri doğrultusunda ikili görüşmeler gerçekleştirdi. AYD’nin her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği akşam yemeğinde uluslararası katılımcılar Türk markalarıyla bir araya geldi.

Uluslararası firmaların Türkiye ilgisi

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, büyük bir başarıyla tamamlanan MAPIC 2019’un hedeflerin de üzerinde uluslararası iş görüşmelerine sahne olmasını, “Türk perakende markalarının globalleşme yönündeki kararlılıkları kadar, uluslararası firmaların Türkiye ilgisini de gösteriyor” sözleriyle yorumladı.

Hem Türk markalarının yurtdışında geliştirecekleri global işbirlikleri hem de uluslararası yatırımcıyı Türkiye’ye yatırıma yönlendirmeleri açısından son derece değerli göstergeler olduğunu belirten Aközer’in bu noktadaki değerlendirmeleri ise şöyle oldu: Markalarımıza gösterilen bu ilgi, mağaza açtıkları ülkelerde yarattıkları algının güçlü olduğunu göstermesi kadar yıllar boyunca markalaşma doğrultusunda attıkları adımların, ne denli etkili olduğunu ortaya koyması açısından da değerli. Global hedeflere ulaşma açısından markalarımıza bu denli etkili bir platform sunmaktan ayrıca gururlu olduğumuzu da belirtmek gerekiyor.”

BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel MAPIC fuarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu:

“106 markamızın 125 ülkede, 4.396 yurt dışı mağazası ve 12.884 diğer satış noktasına sahip olmak üzere toplamda 17.280 satış noktası bulunuyor. Yurt dışında 4.396 mağazası bulunan BMD Üyelerinin 2023 yılında dünyada 20.000 yurt dışı mağazasına ulaşacağını hedefliyoruz. Bu amaçla, yurt dışı hedef pazarlarını ve yeni iş birliklerini değerlendirebileceğimiz MAPIC’te bu yıl da yer alıyoruz.

İlk kez 2014 yılında BMD üyesi 8 markayla oluşturduğumuz ve bu yıl altıncı kez kurulan Türk Markaları (Turkish Brands) standını son üç yıldır ise İHKİB’in iş birliğiyle gerçekleştiriyoruz. Hazır giyim markalarımızın, uluslararası yatırım ve franchise gruplarıyla bir araya geldiği bu uluslararası platformda, markaları ve alışveriş merkezleriyle perakende sektörümüzün, Türk ekonomisinin temel unsurlarından ve güçlü aktörlerinden biri olduğunu anlattık. Yabancı yatırımcıları, Türkiye’ye yatırımı sürdürmeye davet ederek Türk markalarının uluslararası genişleme planlarını ve yurt dışı yatırımlarını aktardık. Türk markalarının bir arada olduğu standımızda, uluslararası ziyaretçiler ile önemli bağlantı olanakları sağladık. Türk markalarını ileriye taşıyan, küresel pazarda açılım sağlayan böyle organizasyonlarda temsiliyetimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

İHKİB Yönetim Kurulunu temsilen etkinliğe gelen Nejdet Ayaydın memnuniyetini dile getirerek şunları söyledi:

Türkiye, hazır giyimde küresel bir oyuncu. Dünyanın beşinci, Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük tedarikçisi konumundayız. 2018’de toplamda 224 ülke ve özerk bölgeye 17,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Toplam hazır giyim ihracatımızın yüzde 75’inde İHKİB’in 10 bini aşkın üyesinin imzasının bulunmasından ayrıca gurur duyuyorum.

Türk moda endüstrisinin amiral gemisi konumundaki İHKİB olarak biz İstanbul’u dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri yapmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda birçok çalışma ve projeyi birlikte yürütüyoruz. Ülkemiz bu çalışmalar sayesinde hızla fason üretici kimliğinden sıyrılarak özgün tasarımları ve moda markalarıyla küresel arenada rakiplerinden her geçen yıl biraz daha ayrışıyor.

Hazır giyim markalarımızın halen 100’den fazla ülkede 2000’i aşkın mağazası bulunuyor. Biz markalarımızın gittikleri ülkelerde kökleşmelerini, farklı pazarlardaki fırsatları değerlendirmelerini ve yeni markalarımızın yurt dışına açılmalarını Türk Moda Endüstrisi’nin tanıtımı için büyük bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu ilkeden hareketle markalarımızın 80 farklı ülkeden gelen AVM yatırımcılarının yanı sıra master franchise’lar ve markalarımızın ortaklık yapabilecekleri şirket temsilcileri ile görüşme imkânı buldukları MAPIC etkinliğine 3. Kez “Turkish Brands” standında, Türkiye’nin önde gelen 9 Hazır giyim markası ile katıldık. Etkinlik süresince Türk markalarına gösterilen yoğun ilgi bizleri çok mutlu etti. İHKİB olarak orta vadede 33 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşabilmek için tasarımlı ve markalı üretimimizi hızla arttırırken bu tür etkinliklerle hem ülkemizi tanıtıyor hem de markalarımızın yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirmelerine katkıda bulunuyoruz.

“Ülkemizin gücüne güç katmak”

Dünyanın en büyük uluslararası perakende ve gayrimenkul fuarı MAPIC’in, Türkiye’nin Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan stratejik rolünü ve dünya standartlarında sahip olduğu projeleri küresel perakendeciler ve AVM yatırımcıları ile buluşturmak için önemli bir fırsat sunduğuna değinen AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Altaş sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugün sektörümüzün en çok ihtiyaç duyduğu şey, Türkiye ticari gayrimenkul sektörünün, alanında pek çok ülkeden önde bulunan ve birer yaşam merkezine dönüşmekte olan alışveriş merkezlerinin ülke markasına katma değer sağlayacak platformlarda yer almasını sağlayarak ülkemizin gücüne güç katmak.

Yeni dönemde AVM yatırımcıları olarak; tüketiciler, perakendeciler ve sektörel tüm çözüm ortaklarımızla birlikte perakende sektörünün gelişimi için tam bir işbirliği içerisinde çalışmayı hedefleyen AYD’yi temsilen, bu yıl da başarılı bir yıl geçireceğimize inanıyorum. Şimdiden tüm katılımcılara verimli ve keyifli bir organizasyon diliyorum”

MAPIC 2019’a ilişkin istatistikler ise fuarın bir kez daha dünya perakendecileri için çekim merkezi olduğunu ortaya koydu. Fuarda 80 ülke temsil edilirken, katılımcı perakendeci sayısı,
2000’e ulaştı. Yatırımcı firma katılımı 1.300’ü bulurken, katılımcılardan 750’si yeni firmalardan oluştu ve bununla birlikte fuarı toplamda 8.500 kişi ziyaret etti.

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

GYODER Zirvesi 2024 programı!

#GYODERZirvesi2024 #GYODERZirveProgramı #GYODERZirvesindeKimler

5 gün Önce

GYODER, Murat Kurum ile ‘Yeniden Başlat’ düğmesine basıyor

#GYODERGayrimenkulZirvesi2024 #MuratKurum #GYODER

5 gün Önce

KRİPTODER kuruldu

#Kriptoder #DijitalVarlık #Bitcoin

5 gün Önce

Emlak Konut Fikirtepe’de konut teslimi yapacak! İşte hak sahipleri listesi!

#EmlakKonut #Fikirtepe #KentselDönüşüm

1 hafta Önce

Sentra Gayrimenkul kuruldu: Portföyü 100 milyon doları aşıyor

#SentraGayrimenkul #SedakatÖzgürAnlar #KaleKilit

1 hafta Önce