MÜSİAD, Romanya Şubesini açtı
Nail Olpak: “Avrupa psikolojik duvarları yıkabilirse geleceği kazanır”
Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği, Romanya şubesini Bükreş’te açtı. 11 bini aşkın üye, 50 bin üye işletme, yurtiçinde 86, yurt dışında 65 farklı ülkede 169 irtibat noktasıyla, Türk iş dünyasının can damarı olan MÜSİAD, ülke ekonomisini dünya çapında da başarıyla temsil ediyor.
MÜSİAD Romanya’nın açılışında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, son 10 yıldır Türkiye- Romanya arasındaki ticari ilişkilerin önemli ölçüde geliştiğine değindi. MÜSİAD’ın uluslararası arenada Türk iş dünyasını başarıyla temsil ettiğini ve yeni şubelerin de açılacağını belirten Olpak, “İnsanların tarih boyunca tehlikeyi önlemek için ördüğü duvarlar, birçok ülkede fırsatları engellemiştir. Berlin Duvarı 1989 yılında yıkılmıştı ancak, Avrupa’nın sınırlarına ördüğü psikolojik duvarları da yıkabilmesi gerekir. Bu duvarlar yıkılırsa, Avrupa kaybetmeyecek aksine geleceği kazanacaktır ”dedi.
MÜSİAD, Türk iş dünyasının en etkin ve yaygın STK’larından biri olmaya devam ediyor. Türk iş dünyasının küresel fırsatlarla buluşması için seferberlik ilan eden MÜSİAD, yurtdışındaki 169’uncu irtibat noktasını Romanya’da açtı. Romanya şubesinin açılışı Bükreş’te 21 Mart tarihinde düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. Açılış törenine MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Bükreş Valisi Paul Nicolae Petrovan, T.C. Romanya Ticaret Ataşesi Mükerrem Aksoy ile Romanya ve Türkiye’den birçok iş adamı katıldı.
“Romanya’da daha çok potansiyel var”
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak şöyle konuştu; “Son 10 yıldır, hatta 2008 yılındaki krizin etkilerine rağmen, iki ülkenin ticareti olumlu bir seyir gösteriyor. Türkiye’nin Romanya’ya ihracatı 2005 yılında 1,8 milyar dolar iken geçen yıl 2,8 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin Romanya’ya ithalatı ise 2005 yılında 2,3 milyar dolar iken bugün 2,6 milyar dolara yükseldi. Fakat iş dünyası olarak, rakamların mevcut potansiyelin altında olduğunu da söylemeliyiz. Bu nedenle, MÜSİAD Romanya’nın açılışında yaşadığımız heyecan, beklenmedik bir dayanışmanın coşkusunu değil, mevcut ilişkileri bir an önce yeniden güçlendirmenin telaşını temsil ediyor. Romanya’da faaliyet gösteren 10 binden fazla Türk firması var. Türk müteahhitlerimiz bugüne kadar 6 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi. Romanya’da Türk yatırımlarının toplamı da 6,3 milyar dolara ulaştı. Bütün bu gelişmelere ilaveten, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da ileri taşınacağına ve Romanya şubemizin de bu sürece önemli bir katkı sağlayacağına eminiz.”
Konuşmasında AB ve Türkiye arasındaki görüşmelere değinen Olpak, “Bildiğiniz gibi, bugünlerde AB zirveleri düzenleniyor, göçmen sorununa çözüm aranıyor. Geçtiğimiz günlerde AB ile Türkiye arasında bir anlaşmaya da varıldı. Keşke ana gerekçe göçmen sorunu olmasaydı. Çünkü Türkiye, şu anda AB’nin 5’inci en büyük ticaret ortağı. AB-Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün gelişiyor. Vize gibi uygulamalarla bu büyük potansiyelin artmasını zorlaştırmak anlamsızdır. Bu ortaklığın, adaletli bir şekilde sürebilmesi için Avrupalıların Türkiye’ye geldiği gibi Türklerin de Avrupa’ya rahatça gelebilmesi gerekir” dedi.
“Avrupa psikolojik duvarlarını yıkarsa geleceği kazanır”
Olpak sözlerine şöyle devam etti; “İnsanlar, tarih boyunca tehlike olarak gördükleri şeyleri önlemek için duvarlar örmüşlerdir. Ancak örülen duvarlar da arkalarında kalan şeyleri tehlike olarak gösterir. Bu fasit bir dairedir. Önyargılar da böyledir. Gereksiz kaygılar, bizi içinden çıkılmaz zindanlara hapseder. Bunları aşabilmek için niyet, gayret, kararlık ve büyük düşünmek gerekir. Duvarlar, birçok ülkede fırsatları engellemiştir. İşte bu duvarlardan olan Berlin Duvarı 1989 yılında yıkılmıştı. Ancak, Avrupa’nın sınırlarına ördüğü psikolojik duvarları da yıkabilmesi gerekir. Bu duvarlar yıkılırsa, Avrupa kaybetmeyecek, aksine kazanacaktır. Saygı kazanacaktır, destek kazanacaktır. Hatta kaygıların aksine, geleceği kazanacaktır.”
“Haksız rekabeti kabul edemeyiz”
Konuşmasında TTIP (Transatlantik Ticaret Ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) uygulamasının önemli bir konu olduğuna değinen Olpak şöyle konuştu; “Gümrük Birliği’ne dahil olduğumuz için, AB’nin 3. Ülkelerle yaptığı her anlaşmaya, doğrudan, ama tek yönlü katılıyoruz. AB ile anlaşma yapan ülkelerin malları bizim ülkemize gümrüksüz girebiliyor. Fakat biz, ayrıca bir anlaşma yapamazsak, ürünlerimiz o ülkelerde gümrüğe tâbi tutuluyor. Bu, hakkaniyetli bir uygulama değildir. Bu nedenle, AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi çalışmalarını, iş dünyası olarak destekliyoruz. Aksi takdirde, bu haksız rekabeti kabul edemeyiz.”
“Yeni şubeler çok yakında”
MÜSİAD’ın Türkiye’de 86 noktada, dünya ise 65 ülkede 169 noktada şube ve irtibat ofisleriyle, 11 bini aşan üye sayısı ve 50 bin işletmeyle Türkiye’nin en yaygın sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen Olpak, “Geçtiğimiz günlerde Nijerya ve Fildişi Sahili şubelerimizi açtık. Bu yıl Romanya’nın ardından, Belçika, Karlsruhe, Strasbourg, Londra, Tokyo, Sydney, Johannesburg, Astana ve Bakü’de yeni şubelerimizi açacağız” dedi.