Pana yarım bıraktı, devlet bitirecek
Fikirtepe’de Pana Yapı ile kentsel dönüşüm için anlaşan yüzlerce aile mağdur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, Pana Yapı’nın yarım bıraktığı projeleri devralacaklarını açıkladı.
Önceki gün Pana Yapı sahibi Raci Şaşmaz ile görüştüklerini belirten Demirtaş, “Firma yetkilileri bu işleri yapamayacağını söyledi. Devlete bunları bedelsiz devretmek istiyorlar. Biz de vatandaş mağdur olmasın diye devreye giriyoruz. İller Bankası, Kiptaş, TOKİ ya da Emlak Konut aracılığıyla bu işleri biz bitireceğiz. Şuan sahada inceleme aşamasındayız. Firma ile vatandaş nasıl hangi orandan anlaştı, neler vaat edildi tüm bunlara bakılıp yeni sözleşmeler yapılacak. Sonrasında düğmeye basacağız” dedi.
İLLER BANKASI – PANA GÖRÜŞMESİ İÇİN TIKLAYIN!
İller Bankası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Kiptaş, daha önce Fikirtepe’de iflas eden 3 firmanın 5 projesini devralmıştı.
1600 AİLE MAĞDUR
Hürriyet‘ten Gülistan Alagöz‘ün haberine göre; Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe’de, yaklaşık 1000 aile Selimoğlu İnşaat firmasıyla dönüşüm için anlaşmıştı. Daha sonra Pana Holding bu inşaat şirketini satın alarak projelerin sahibi oldu. 2016’da vatandaş evini terk etti, başka ilçelerde kiraya çıktı. Vatandaşın eski evi yıkıldı, yenisinin yapılması beklenirken inşaat çalışmaları durdu. Evleri yıkılan 1000 aile yanında projelerden yeni ev alan 600 aile de mağdur oldu. Firma mali sorunlarlar nedeniyle inşaatlarda çalışmaları durdurduğunu açıkladı. Pana Holding, Fikirtepe’de 4 proje yapıyordu. Birinde inşaat bitti ancak tapu sorunu yaşıyor. 3 projede ise bir yılı aşkın süredir çalışmalar durdu.
MÜTEAHHİTLİK YAPIYORUZ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlığın mağdur vatandaş için sahaya ineceğini ifade etti ve “Fikirtepe’de bakanlık olarak girdik şimdi müteahhitlik yapıyoruz. Oradaki vatandaşların işlerini çözmeye çalışıyoruz. Şimdi yine gideceğiz oradaki batmış müteahhitlerin elinden alıp aslında nihayetinde vatandaşla müteahhit arasındaki ihtilafı kendimiz çözeceğiz. Vatandaşa yardımcı olmak için yapacağız” dedi. Fikirtepe’de yaşanan kentsel dönüşüm sorunlarını değerlendiren Bakan Mehmet Özhaseki, şunları söyledi: “Fikirtepe’de bir plan yapılmış. Belediyeler de devreden çekilmişler. İlçe ve Büyükşehir çekilmiş. Vatandaşlarla müteahhitler karşı karşıya kalmışlar. Aynı ada içerisinde vatandaşın bir kısmının vekaleti Ahmet’te, birisi Mehmet’te. Çözün de göreyim. İmzalar atılmış. Aradan 3-4 yıl geçmiş müteahhit batmış. Vatandaş mağdur, müteahhit mağdur, kamuoyu mağdur. O yüzden tek başınıza hareket ederseniz zorluklar var. Bazı kardeşlerimiz de ne hikmetse uyanıklığı seviyor. Ben diyor, bir dükkanın yanına 2 tane daire isterim. Adalet değil.”
DÖNÜŞÜM YASASINDA DEĞİŞİM GEREKLİ
CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da dün Fikirtepe’deki mağdurı ziyaret etti. Dönüşüm yasasında değişiklik gerektiğini belirten Hamzaçebi, “TBMM toplanır toplanmaz ilk yapmamız gereken değişiklik kentsel dönüşüm yasasını 6306 sayılı kanunda idareye bakanlığa çeşitli yetkileri vermek suretiyle bu sözleşmelerin iptalini sağlamak ve buraları yeni kişilerle yeni müteahhitlerle sözleşme yapabilir duruma gelmektir” dedi.
Hürriyet