IC İçtaş İnşaat – RTCC ortaklığı tarafından Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da inşa edilen King Khaled Uluslararası Havalimanı’nın operasyonel açılışı, Riyad Prensi Prince Faisal Bin Bandar bin Abdul Aziz’in katılımı ile gerçekleşti.
40 yıl önce hizmete giren havalimanının mevcut operasyon anlayışını daha modern bir işletme anlayışına taşımak amacıyla yeniden tasarlandığı proje kapsamında, iç hatlar binası olarak dizayn edilen Terminal 3 binası ile shell&core olarak bırakılan ve yıllardır kullanılmayan Terminal 4 binası dış hatlar terminallerine dönüştürülürken, iki bina aradaki link binası büyütülerek operasyonu kolaylaştırmak amacıyla merkezi check-in alanı olarak yenilendi. Havacılık sektörünün çağı yakalayan son teknolojik donanımları ile yapılan projede, yolcu konforunu üst seviyelere taşımak hedeflendi.
Tamamlanan proje ile yıllık toplam yolcu kapasitesinin 12 milyon olduğunu ve yolcu konforu odaklı bir havalimanı ortaya çıktığını belirten IC İçtaş İnşaat Genel Müdürü İbrahim Dönmez konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “1983 yılında hizmete açılmış ve milenyum çağının gelişiyle modern teknolojinin gerisinde kalmış King Khaled Uluslararası Havalimanı’nı, havalimanı inşasında sahip olduğumuz deneyim ve nitelikli mühendislik kabiliyetimiz ile günümüze uygun bir şekilde tamamladık. İnşaat döneminde yaşadığımız pandemi sürecini en az etki ile geçirebilmek için disiplinli bir çalışma planı benimsedik. Üstlendiğimiz her projede olduğu gibi King Khaled’de de projeyi zamanında ve sözleşme şartlarına tam uyumla teslim için titizlikle çalıştık. Hem ülkemizde hem de uluslararası arenada havalimanı yapım ve işletme konularında biriktirdiğimiz ciddi tecrübe ile kısa ve orta vadede önemli yeni projelere imza atarak büyümeyi hedefliyoruz.”
King Khaled Uluslararası Havalimanı Yenileme Projesi toplam 136 bin metrekare büyüklüğündedir ve terminallerin içerisindeki ekipman ve malzemeler sökülerek baştan aşağı inşa edilmiştir. Projede 8 bin ton çelik kullanımı, 122 bin metrekare yer kaplaması, 223 bin metrekare apron rehabilitasyonu, 187 metre GSE tünel yapımı işleri gerçekleştirilmiştir. Projenin yeniden tasarımı aşamasında mevcut mimari form olan Arabistan geleneksel mimarisi korunmuş, yeni tasarımda bu form modern malzemelerle sağlanmıştır.
IC İçtaş
IC İçtaş İnşaat, yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği projelerle 50 yılı aşkın bir tecrübeye sahip global bir markadır. Kurulduğu günden bu yana havalimanı, liman ve marina gibi inşaatlardan yüksek hızlı tren projelerine, yol ve köprü inşaatlarından yüksek kapasiteli enerji santralleri ve turizm tesislerine pek çok başarılı projeye imza atmıştır. İnşaat projelerinin yanı sıra otoyol, havalimanı, deniz limanı ve marina işletmeciliği alanlarında faaliyetlerini sürdürmektedir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi, Antalya Havalimanı, St. Petersburg Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu Projesi ve Pulkovo Havalimanı, New York Türkevi gibi mühendislik ve teknoloji olarak sıra dışı projeleri hayata geçirmiştir. Ülkemizin ilk nükleer santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Santrali yapım işini de IC İçtaş İnşaat üstlenmiştir.
#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı
#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024
#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş
#ÇEDBİK #YeşilBinalarZirvesi