Kategori: DünyadanHaberler

Rönesans, Avrupa’nın 100 yılı aşan hayalini gerçekleştirdi

Rönesans İnşaat’ın da aralarında olduğu konsorsiyum tarafından inşası tamamlanan, dünyanın en uzun ve en derin demiryolu tüneli Gotthard Base’in resmi açılışı 1 Haziran’da düzenlenen görkemli bir törenle gerçekleştirildi.


Avrupa’nın önde gelen liderlerini aynı sahnede buluşturan görkemli törende, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsviçre Konfederasyonu Cumhurbaşkanı Johann Schneider-Ammann’ın yanı sıra Ueli Maurer, Didier Burkhalter, Doris Leuthard, Guy Parmelin, Simonetta Sommaruga, Alain Berset ağırlandı.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN!

Yapılma fikri İsviçre’de ilk olarak 1960 yılında ortaya atılan ve 17 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan Gotthard Base Tüneli, Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans İnşaat’ın İsviçre’deki iştiraki Heitkamp Swiss ile birlikte tamamlandı.

Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Bağımsız Devlet Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı içeren geniş bir coğrafyada altyapı, inşaat, gayrimenkul geliştirme, sağlık, endüstri ve enerji alanındaki yatırımlarıyla adından söz ettiren Rönesans’ın da aralarında olduğu konsorsiyum tarafından inşa edilen İsviçre Alplerindeki tünelin resmi açılışı 1 Haziran’da gerçekleştirildi.

Engineering News Record’un (ENR) 2015 yılı içinde açıkladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitleri” listesinde dünyada 37’inci, Avrupa’da ise 10’uncu sırada yer alan Rönesans, 57 kilometre uzunluğu, 2300 metre derinliğiyle dünyanın en uzun ve en derin tüneli Gotthard Base projesini tamamlayarak, Avrupa’ya “Rönesans” damgasını vurdu.

Avrupa’nın önde gelen liderlerini aynı sahnede buluşturan görkemli törende, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsviçre Konfederasyonu Cumhurbaşkanı Johann Schneider-Ammann’ın yanı sıra Ueli Maurer, Didier Burkhalter, Doris Leuthard, Guy Parmelin, Simonetta Sommaruga, Alain Berset ağırlandı.

İnovasyon ve güvenilirlik gibi değerlerin somut bir yansıması olarak değerlendirilen tünelin açılış töreni etkinlikleri tüm hafta boyunca devam edecek. Festivale İsviçre’nin yanı sıra tüm Avrupa’dan 100 bine yakın kişinin katılması bekleniyor.

3 FARKLI KITADA, 500 DEV PROJE

Avusturyalı Alpine Bau GMBH şirketinin İsviçre’deki iştiraki Hergiswill şirketi ve Alman Heitkamp şirketini de bünyesine katarak Avrupa’daki ilerleyişine devam eden Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol, bu önemli başarıyla ilgili açıklama yaptı.

Rönesans İnşaat’ın küresel ölçekte büyümesini hızla sürdürdüğüne değinen Düzyol, “Rönesans olarak 3 farklı kıtada, 21 ülkede ve 40 bin çalışanımızla bugüne kadar başarıyla tamamladığımız ve sürdürdüğümüz 500’ün üzerinde proje bulunuyor” dedi. “Avrupa’yı kuzey ve güney ekseninde birleştirecek proje için 2020 yılına dek yaklaşık 20,8 milyar euro yatırım öngörülüyor. Gotthard Base Tüneli için öngörülen bütçe ise yaklaşık 10 milyar euro… Avrupa ulaşım ve taşımacılık sektöründe çok önemli bir yeri olan Gotthard Base Tüneli, Avrupa’nın 100 yıllık hayaliydi. Rönesans olarak bunu gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuşan Düzyol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gotthard Base Tüneli, Alpler boyunca toplam ulaşım kapasitesini artıracak ve Zürih’i, Milano ve Lugano’ya bağlamak suretiyle yolcu ve yük trenlerinin seyahat süresini azaltacak. Zürih ve Milano arasındaki mesafeyi 1 saat azaltarak, toplam 2 saat 40 dakikaya indiren tünel, inşaat ve altyapı teknolojilerinin en son örneği olduğu gibi, Rönesans’ın çevre ve sürdürülebilirliğe verdiği önemin de en açık kanıtı olmayı başardı. Hızı saatte 250 km’ye kadar çıkabilen hızlı tren ve ağır yük trenleri için en ileri teknoloji ve standartlarla tasarladığımız Gotthard Base, aynı zamanda Alp’lerdeki taşımacılık kapasitesini artıracak ve Alp’leri koruyacak. Tünelin günlük 65 yolcu treni ve 260 yük treni kapasitesi bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına geçişi sağlayarak çevresel kirliliğin ve olası kaza ve hasarların da önüne geçmiş olacak.”

GÜNDE 110 KİŞİ ÇALIŞTI

AFTTG (ARGE Fahrbahn Transtec Gotthard) alt ortak girişimi ile birlikte TTG Konsorsiyumu (Transtec Gotthard) ve TAT Konsorsiyumu (Tunnel Alp Transit-Ticino) tarafından gerçekleştirilen Gotthard Base Tüneli’ni ayrıcalıklı kılan özellikleriyle ilgili bilgi veren Rönesans Grup şirketlerinden Heitkamp Swiss’in CEO’su Johannes Dotter ise, “Gotthard Base Tüneli sadece İsviçreliler için bir nimet değil. Tünel, kuzey ve güney Avrupa’yı ulaşım bakımından daha da yakınlaştıracak. Gotthard Base ile İsviçre, Avrupa’nın büyüyen yüksek hızlı demiryolu ağına entegre oluyor” dedi.

57 kilometre uzunluğunda iki adet paralel tek hatlı tüpten oluşan tünelin, (çapraz geçitler, erişim tünelleri ve şaftlarla birlikte) toplam uzunluğunun 152 kilometreyi aştığına dikkat çeken Dotter, “Gotthard Base Tüneli ayrıca dünya genelindeki en derin demiryolu tüneli özelliğine de sahip” diye ekledi.

Avrupa’da İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya’yı birbirine bağlayan tünelde, maksimum güvenlik için çok sık ve uzun soluklu test çalışmalarının yapıldığını vurgulayan Dotter, toplamda 5 bin test sürüşü yapılmış olacağını aktardı. Bu rakam aynı zamanda dünyanın etrafını 3 kez gezmeyle eş değer.

GOTTHARD: “DÜNYA REKORU TAŞA KAZINDI”

Gotthard Base Tüneli, yüzyılın inşaat projesi olarak adlandırılıyor. İngiltere ile Fransa’yı Manş Denizi’nin altından birbirine bağlayan Manş Tüneli (Eurotunnel)‘den yedi kilometre daha uzun olan tünel, uzunluğuyla önceki rekor sahibi olan ve 1988‘de açılan Seikan Tüneli‘nin de unvanını elinden almayı başardı.

Tünelin en uzun olmasının yanı sıra, rakiplerinden bir diğer farkı derinliğinin çok daha fazla ve tünel hattının düz ve engebesiz olması… Tünel, sadece hafif eğimli bir hatla ve keskin virajlar olmadan deniz seviyesinden maksimum 550 metre yükseklikten geçiyor.

Milyonlarca metreküp kaya “dev köstebekler” olarak da bilinen, tünel delme makineleriyle oyuldu. Oyulan kaya miktarının toplamda Mısır’daki Büyük Piramit’in beş katına denk geldiği belirtiliyor.

TURİZM VE TİCARET ARTACAK; ÇEVRE KORUNACAK

Bugün İsviçre ekonomisini etkileyen aktörlerin başında “demiryolu taşımacılığı” geliyor. Ülkenin farklı bölgelerini birbirine bağlayan ve ekonomiye yön veren demiryolları, ticaret, turizm ve ulaşımda en önemli noktada duruyor.

Ve şimdi Gotthard Base Tüneli ile birlikte bu yolculuğu çok daha hızlandırmak mümkün olacak. Kuzey Denizi ve Akdeniz’i bağlayacak olan bu dev projede, yolcu trenlerinin Alpleri saatte 250 km gibi müthiş hızla geçebilmesi mümkün olacak. Zürih ve Lugano arasındaki bağlantı 45 dakika kadar kısalarak yaklaşık iki saate inecek. Bu rakamlar, vatandaşlarının demiryoluyla yılda kişi başı 2.300 km kat ettiği ve “Demiryolu Seyahatinde Dünya Şampiyonu” unvanına sahip olan İsviçre ve çevresinde coşkuyla karşılanıyor.

Bu nedenle tünelin, ticaretin hızlanması, ülkeye günübirlik turistik seyahatlerin artması, konut satışlarındaki ivme ve gayrimenkul fiyatlarındaki yükselişle birlikte tüm ekonomiye çok önemli ölçüde etki etmesi bekleniyor.

Seyahat edenlere büyük kolaylık sağlamasının yanı sıra, milli ekonomi ve çevre açısından daha önemli olan, tünelin yük nakliyatı üzerindeki etkileri olacak. Yakın gelecekte Gotthard Tüneli’nden şimdiki gibi maksimum 180 yerine, günde 260 yük treninin geçmesinin mümkün olacağı açıklanıyor. Böylece Kuzey ve Güney Avrupa yük nakliyatının bir kısmı kara yollarından raylı sisteme kaydırılacak.

Tünelin aynı zamanda Alplerin korunmasına da önemli ölçüde katkıda bulunacağı açık. Uzmanlar, karayolu taşımacılığından kaynaklanan egzoz emisyonlarında daha büyük bir azalmanın yeni Alp tünellerinin tamamlandığında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Gotthard Base Tünelinin Tarihçesi:

1882 Gotthard Summit Tüneli’nin açılışı

1947 Amsteg ve Bodio arasında bir tünel için ilk tasarımlar oluşturulur.

1963 Alplerin etrafında farklı seçenekler planlanmaya başlanır.

1992 İsviçre halkı Alpler yeni demiryolu tüneli yatırımını kabul eder.

1999 Gotthard Base Tüneli ile ilgili ilk çalışmalar başlar.

2002 Tünelin ilk delme makinesi için düğmeye basılır.

2007 Lötschberg Base Tüneli’nin açılışı yapılır.

2010 Gotthard Base Tüneli için çalışmalar hızlanır.

2016 Tünelin resmi açılışı gerçekleşir.

2020 Ceneri Base Tüneli’nin planlanan açılış tarihi

Rakamlarla Gotthard Base Tüneli

57 km- uzunluğuyla dünyanın en uzun tüneli

152 km- Yan ve çapraz sistemlerle tünelin toplam uzunluğu

20 dakikadan az- Tünelde yolculuk süresi

2300 m – ile dünyanın en derin demir yolu tüneli (Dağın içerisindeki maksimum derinlik)

17 yıl- Tünelin toplam inşaat süresi

325 tren: Tünelin (65 yolcu) ve (260 yük treni olmak üzere) günlük kapasitesi

28,2 milyon ton – Kazılan kaya miktarı

10 milyar Euro- (1998 yılından bu yana) toplam maliyet. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 20,8 milyar Euro

Saatte 250 kilometre hız- Trenlerin ulaşabileceği maksimum hız

4.000 ton- Tünelde seyahat edebilecek yük trenlerinin maksimum ağırlığı

11 Aralık 2016- Tünelin faaliyete geçme zamanı

Emre Kulcanay

Son Gönderiler

İstanbul’un en çok kazandıran mahalleleri belli oldu

#İstanbul #Fikirtepe #Esenyurt

3 gün Önce

Luxera Bahçe Port fiyat listesi 4.9 milyon TL’den başlıyor

#LuxeraBahçePort #LuxeraGYO #İstanbulHavalimanı

3 gün Önce

Ege Yapı Alsancak’ta ön satış başladı

#EgeYapıAlsancak #İzmir #İnançKabadayı

3 gün Önce

Ziraat Kuleleri’ne uluslararası ödül

#ZiraatKuleleleri #Kalyonİnşaat #AutodeskDesignMakeAwards2024

4 gün Önce

Babacan Meridian: Beşiktaş’ta fark yaratan proje! Ön talep toplanıyor!

#BabacanMeridian #BabacanYapı #Beşiktaş

1 hafta Önce