970X250 ARTAS BASIN2024 videolu

970x250
PlayPlay

300X250 ARTAS BASIN2024 3
970x250 final

Sanayicinin taşınma kaygısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün sanayi sitelerini şehir dışına taşıma projesi sanayicilerde “istihdam kaygısı” yarattı. Sanayiciler çalışanları taşımanın zorluğunun altını çizerken, bakanlıkların koordineli çalışarak sosyal sorunlar oluşmasını engellemesi gerektiğini belirtti.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün gündeme getirdiği sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması konusu sanayicileri kaygılandırdı. En büyük sorunun mevcut istihdamı koruma konusunda olacağını savunan sanayiciler, eskiyen teknoloji nedeniyle taşımaktansa, kapanmayı tercih edebilecek şirketlerin olduğuna dikkat çekiyorlar. Ayrıca sanayiciler, şehirlerde gelir kaynağının nasıl yaratılacağının da planlanması gerektiğini vurguluyorlar.

Türkiye’deki sanayinin eski olduğunu ifade eden Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, sanayi bölgelerini taşımanın çok zor bir iş olduğunu anlattı. Bazı firmaların eskimiş teknoloji nedeniyle makineyi yerinden kaldırmaya kalktığında, o makineyi hurdaya vermesi gerekeceğini söyleyen Kibar, taşımanın yanında yeni teknoloji yatırımlarına da ihtiyaç olduğunu savundu. Kendi üretimlerini Tuzla’dan İzmit’e taşıdıklarını hatırlatan Kibar, “Tuzla’daki çalışanlarımız oraya gelmek istemedi. Mecburen İzmit’ten yeni istihdam yaptık.

Şehir içindeki bir insanı şehir dışına nasıl taşıyacaksınız. Bunun bir de maliyet tarafı var. Ben bir makine aldığımda o makineyi kullanacakları önce 6 ay boyunca eğitiyorum” dedi. Şehirlerde sanayiden boşalan alanlara AVM, konut yapılacağını da hatırlatan Kibar, “Peki şehrin gelir kaynakları neler olacak” diye sordu.

Sosyal sorunlar çıkabilir

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk de sanayinin tamamen taşınmasının doğru olmayacağını söyledi. İstanbul’da sanayiyi şehir dışına taşıdığında istihdamın da taşınması gerektiğini anlatan Öztürk, “Lojistik, yol, enerji gibi maliyetlerin hepsi değişecek. Bu mevcut sistem zaman içinde oturdu. Şirinevler’deki şirkette Bahçelievler’de oturan insan çalışıyor. Şirket taşınınca ya bu insan da taşınacak ya da işten çıkmak isteyecek. Bu iş sosyal sorunlara da yol açar. Bence çözüm katmadeğeri yüksek ürünlerin, modanın, inovasyonun büyük şehirlerde üretilmeye devam edilmesinde. Diğer üretimleri de şehirlerle özdeşleştirip Anadolu’ya kaydırabilirsiniz. Çok dikkat çekmeseler de işlerin yürümesine katkı sağlayan mikro ölçekli firmalar var. Buna taşın dersen adam kapatır” ifadelerini kullandı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz de işin yüzde 3 faizli krediyle çözülemeyebileceğine dikkat çekti. Akyüz sanayicileri cezbedecek başka kolaylıklar da olması gerektiğini bildirerek, şöyle devam etti: “İkitelli’den Silivri’ye bir bölge taşınacaksa yanına konutlar da, okullar da yapılmalı. Çalışanları taşımak kolay olmaz. Bu nedenle tüm bakanlıkların koordineli çalışması lazım.”

Bakan Özlü ne dedi?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, pek çok sanayi sitesinden “Bizi taşıyın” talebi geldiğini ve sanayicilerin zarar etmeyeceği bir model üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Basında yer alan haberde Özlü, Üretim Reform Paketi kapsamında şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacaklarını belirterek, “Belediyeler, il özel idareleri ve bakanlık, mülk sahipleriyle anlaşacak. Onlara tertemiz, modern sanayi çarşıları kuracağız. Adamın bir dükkânı varken iki tane olacak. Pek çok ilde 1970’lerde yapılmış sanayi siteleri çok küçük, 50 metrekarelik yerler artık yetmiyor” demişti. Özlü, eski alanları da belediye ile değerlendireceklerini ifade ederken, “Şehrin durumuna göre imar imkânı vereceğiz. Oralara lüks konutlar yapılabilecek, AVM’ler yapılabilecek” ifadelerini kullandı” diye konuştu.

Bu arada şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerinin taşınmasının kısa sürede gündeme gelmesi ise pek olası görünmüyor. Bu sitelerin taşınmasına yönelik faaliyetleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görevleri arasına sokan ‘Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi Kanun Tasarısı’ Meclis Genel Kurulu’nda. Ancak şu sıralarda görüşülmesi beklenmiyor.

Arçelik, Beylikdüzü’nden Çerkezköy’e taşınıyor

Arçelik, Beylikdüzü’nde bulunan fabrikasını taşıma kararı aldı. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre, fabrika Çerkezköy’e taşınacak. Taşınma işlemi 31 Mart 2018‘e kadar tamamlanacak. Arçelik daha önce faaliyeti durdurulan Profilo’ya ait fabrikanın arazi ve binasını satın almıştı. Yeni üretim tesisinin bu binada olacağı öğrenildi. 1983 yılından bu yana üretim yapılan Beylikdüzü’ndeki fabrikanın ise nasıl değerlendirileceğine henüz karar verilmedi. Açıklamada taşınmanın nedeni, “Yüksek teknolojik standartları yakalamak, rekabetçiliği ve operasyonel verimliliği artırarak farklı tüketici ihtiyaçlarını en etkin şekilde karşılayabilmek” olarak gösterildi. Geçtiğimiz hafta da Anadolu Efes, Merter’deki fabrikasının üretim faaliyetlerini 22 Mayıs’ta durduracağını açıklamıştı. Şirket buradaki faaliyetlerini Adana, Ankara ve İzmir’e kaydıracak. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, kararın kentleşme sonucu şehir merkezinde kalan bir fabrikanın şehir ve bölge halkı üzerindeki çevresel ve lojistik etkileri göz önünde bulundurularak alındığı belirtildi.

Plastikçiye Vize’den ‘Bize gelin’ çağrısı

Sanayi bölgelerinin taşınması konusu gündeme gelince plastik sanayicilerine de Kırklareli Vize’den davet geldi. Sanayi tesislerinin İstanbul dışına taşınması stratejisi doğrultusunda, İstanbul’a sıkışıp kalmış plastik sanayicisinin rotasını Vize’ye çevirdiğini belirten PAGDER&ASLAN Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan Eroğlu, “İhtisas OSB olmanın tüm avantajlarından yararlanan katılımcılarımıza kârlı bir yatırım fırsatı sunuyoruz. PAOSB’de yerini alanlar sadece bugün değil gelecekte de kazançlı çıkacak. Gerek OSB’nin konumu gerekse sunduğumuz modern altyapı imkanları ile firmalarımızı rekabette öne geçirecek üretim ortamını sağlamak üzere çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Şu an 650 bin metrekarelik alanda kurulu Plastik İhtisas OSB’de 69 katılımcı firmamız yerini aldı.

PAOSB; İstanbul’a, havalimanı, otoyol ve demiryoluna yakınlığı, Avrupa’ya komşu olması ile lojistik açıdan avantajlı bir konumda bulunuyor. Sanayicilerimiz ihtisas OSB olmanın artısıyla yüzde 40’a varan yatırım teşviki, diğer bir deyişle neredeyse bedelsiz arsa tahsisi imkanından yararlanacak. Ayrıca plastik sektörü enerji yoğun bir sektör olduğundan PAOSB’de yer alacak sanayicilere, İstanbul içinde ve civar birçok OSB’deki sanayicilere kıyasla direkt iletime bağlanmak suretiyle yüzde 30’a varan ucuz enerji tedariki sağlama imkanına sahibiz. Türkiye ekonomisinin en hızlı ve istikrarlı büyüyen sektörlerinden bir olan plastik sektörüne yatırım yapmak isteyen tüm firmaları PAGDER&ASLAN OSB’ye davet ediyoruz” diye konuştu.

Dünya / Sercan Akıncı